Μοναδικά νυφικά αλλοτινών καιρών θα φιλοξενηθούν από την Παρασκευή 18 Μαΐου στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) εγκαινιάζει, σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (ΠΛΙ) «Β. Παπαντωνίου», την περιοδική έκθεση «Νύφες. Ιστορίες από μετάξι».

Η υπεύθυνη Μουσείου Μετάξης του ΠΙΟΠ, Μαρία Βενιζελέα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στην έκθεση παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά 30 περίτεχνα νυφικά, μερικά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά, και ανήκαν σε κοπέλες από πλούσιες οικογένειες, αλλά και σε γυναίκες από αγροτικές περιοχές.

 

Η κα Βενιζελέα ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ταξίδι στο χρόνο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη της μόδας, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα, και την ποικιλία των σχημάτων και των διακοσμητικών στοιχείων των νυφικών.

 

Η ίδια είπε ότι η έκθεση ξεκινάει με μία νυφική παραδοσιακή φορεσιά του Σουφλίου, ενώ στην έκθεση φιλοξενούνται και δύο μουσουλμανικά νυφικά, εκ των οποίων το ένα χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα και το άλλο από το 1929.

 

Από τις 18 Μαΐου στο Μουσείο Μετάξης του ΠΙΟΠ στο Σουφλί

 

Αφορμή για την έκθεση στάθηκε η δωρεά, το 2017, ενός ολομέταξου νυφικού από τους απογόνους μιας κατοίκου του Σουφλίου, όπως δήλωσε η κα Βενιζελέα και πρόσθεσε ότι η έκθεση αναδεικνύεται σημαντικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών (ειδική εφαρμογή για τάμπλετ με την οποία μπορεί ο επισκέπτης να δει την έκθεση).

 

Κάθε νυφικό «αφηγείται» διάφορες ιστορίες, της γυναίκας που το φόρεσε και της εποχής που δημιουργήθηκε. Από τα κομψά νυφικά του 19ου αιώνα έως τις πρωτοποριακές δημιουργίες των σύγχρονων σχεδιαστών και τις εκκεντρικές εμφανίσεις του 21ου αιώνα, το νυφικό ένδυμα συμβαδίζει με τις τάσεις της μόδας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αντλώντας συχνά έμπνευση από σχήματα του παρελθόντος ή προαναγγέλλοντας τη μόδα του αύριο. Στην έκθεση παρουσιάζονται δημιουργίες ελληνικών και ξένων οίκων, όπως: Mady Donnet, Georgette, Etienne Brunel, Λουκία, Οίκος Τσούχλου.

Το φωτογραφικό υλικό που συμπληρώνει την έκθεση προέρχεται από τη Φωτοθήκη του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και φίλους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για αποστολή οικογενειακών γαμήλιων φωτογραφιών.

 

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο δράσεων που θα υλοποιηθούν με αφορμή τη 18η Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 18 Μαΐου, στις 20.00. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 19 Μαΐου μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2018 και θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Τρίτης, από 10.00 μέχρι 18.00.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

0