Αρχαιολογική έκθεση με τίτλο «Το Βυζάντιο και οι άλλοι κατά την πρώτη χιλιετία: Μία αυτοκρατορία σταθερότητας σε περίοδο κλυδωνισμών» διοργανώνουν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, από τις 18 Μαΐου έως και τις 10 Οκτωβρίου 2018. Την έκθεση θα εγκαινιάσει την Πέμπτη 17 Μαΐου στις 19:30 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.

 

Μέσα από έξι θεματικές ενότητες («Η μετάβαση από την αρχαιότητα στο Βυζάντιο», «Θρησκεία και Πίστη», «Πνευματική ζωή», «Διπλωματία και Συγκρούσεις», «Όψεις της καθημερινής ζωής» και «Οικονομία – Εμπόριο»), η έκθεση αναδεικνύει το ρόλο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ως πόλου σταθερότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Ανατολής, κατά την ταραγμένη περίοδο μεταξύ 300-1000 μ.Χ.

 

Το Βυζάντιο και οι άλλοι κατά την πρώτη χιλιετία: Μία αυτοκρατορία σταθερότητας σε περίοδο κλυδωνισμών

 

Με έργα στην έκθεση συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς: Allard Pierson Museum (Άμστερνταμ), LVR-Landes Museum (Βόννη), Magyar Nemzeti Múzeum (Βουδαπέστη), Royal Museums for Art and History (Βρυξέλλες), Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Επιγραφικό Μουσείο, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

 

Η έκθεση υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Connecting Early Medieval European Collections», που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχουν ως εταίροι.

 

1