Φύση, Μνήμες, Ιστόρια στην μοναδική άπιαστή της στιγμή, είναι κάποιοι από τους πυλώνες της ποίησης του Μάριου Ταραμίδη στο τελευταίο του ποιητικό βιβλίο “Νυχτερινοί Περίπατοι” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη.

Έχοντας στο ποιητικό του οπλοστάσιο άλλες δύο  συνθέσεις, ο Κύπριος ποιητής Μάριος Ταραμίδης στην τελυταία του συλλογή, που μόλις κυκλοφόρησε, μας φέρνει πέρα από τις ενσταλάξεις  ομορφιάς του πολύπαθου νησιού, μνήμες και στιγμές του αιώνιου.

Νιώθω.

Το νιώθω που είμαι.

Τούτο το βρήκα,

αμόλυντο, νεανικό.

Και τέτοιο μένει στην ψυχή και την

κουρδίζει, που άδεια σέρνεται στα

απάτητα της μέσης ηλικίας.

[Φοιτητικές αναζητήσεις]

 

Η ποίηση του Ταραμίδη συνομιλεί με την Ιστορία του τόπου, τις διαψεύσεις και τις ολέθριες συνέπειες που δημιούργησαν το πενιχρό σήμερα. Πιάνει το νήμα από τους μυθικούς τόπους και το υφαίνει επιδέξια φέρνοντάς το μπρος στα μάτια μας.

 

Ξύπνησαν τα ανεπλήρωτα μιας “πατρίδας” που δεν ήταν,

μα σαν την Κίρκη ροκανίζει τον χρόνο

και εξαγοράζοντας στιγμές

σέρνει τον κάθε Οδυσσέα της στη λήθη.

Κατακαημένη ασπόνδυλη πατρίδα

Πατρίδα κουρελού

Σακατεμένη…

[Κάπου στο Λονδίνο]

 

Διατρέχοντας τις 60 σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα νιώσει πληρότητα από τις ποιητικές εικόνες που εμφανίζονται γλαφυρά  εμπρός του. Ο Ταραμίδης έχει μια μοναδική ικανότητα πέρα από την όμορφη αποτύπωση με λυρικό τρόπο της καθημερίνοτητας, να φωτογραφίζει τα λόγια του και να κάνει λήψεις υψηλής ποιότητας!

Σε μερικά σημεία αισθάνεται κανείς μια επίγευση του ελυτικού κόσμου στη θαλασσινή του όψη. Οι στίχοι του είναι δοσμένοι στο μπλε της θάλασσας, στον καυτό ήλιο και τη μυρωδιά του αλατιού.

Σπίτι μου το μπλε της θάλασσας και τ’ ουρανού

που σμίγουν κάπου κει, στην Αλήθεια.

Και η πέτρα στο κάστρο απλωμένη,

την αγάπη του κτίστη της…

[Το δικό μου σπίτι] 

 

ενώ σε κάποια άλλα σημεία το κλίμα διάψευσης σκεπάζει τους στίχους του και  οι ποιητικές υδατογραφίες υποχωρούν. 

Τούτη η Μεσόγειος δεν ζει.

Τη σκότωσαν.

Ο καναπές κι η τηλεόραση…

[Μεσόγειος]

 

Ο Μάριος Ταραμίδης με το δικό του αναγνωρίσιμο ύφος φιλτράρει μέσα από την ποιητική τέχνη του τα γεγονότα της ζωής του. Μέσα από ένα ισχυρό ένστικτο διερευνά  θέματα εθνικής συνείδησης, ενώ με ένα αίσθημα ποιητικής ευθύνης υπαινίσσεται τις τραγικές συνέπειες από τα λάθη αυτών που έχουν την πολιτική ευθύνη στη  χάραξη της πορείας.

Αυτό όμως που κυριαρχεί στη συλλογή είναι η στιγμή, η χρονική στιγμή που παίρνει διαστάσεις αιωνιότητας. Ο αναγνώστης περιπλανιέται από τη Μαλαισία στο Λονδίνο και από την Κύπρο στην Κωνσταντινούπολη. Τα ποίηματα είναι γραμμένα σε διάφορους τόπους αλλά και σε διαφορετικές εποχές, από το 1989 ως σήμερα. Οι εικόνες όμως που δημιουργούνται αιχμαλωτίζουν το χρόνο και το κάθε ποίημα συνδέεται με το άλλο με ένα είδος ποιητικής μεσοτοιχίας.

Οι εκδόσεις Δωδώνη χρησιμοποιώντας την τελειότερη τεχνική τους δημιουργούν με τη σειρά τους ένα εξαιρετικά καλαίσθητο βιβλίο. Την επιμέλεια κειμένου έχει ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος ενώ τη διόρθωση η Κλεονίκη Μαγκλάρα. Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι του ίδιου του δημιουργού.

Καλή Ανάγνωση!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Η νέα ποιητική συλλογή του Μάριου Ταραμίδη από τις εκδόσεις Δωδώνη

0