Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος και τα public σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ του Στράτη Στρατήγη.

 

Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 στις 21:00 στο βιβλιοπωλείο Public Συντάγματος (Καραγιώργη Σερβίας 1, 5ος όροφος)

 

Θα παρουσιάσει τη σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ των Εκδόσεων ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ η Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου (Αν.Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Διευθύντρια της σειράς ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ)

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

 

Ριχάρδος Σωμερίτης (Δημοσιογράφος)

 

Κώστας Ιορδανίδης (Δημοσιογράφος)

 

και ο συγγραφέας του βιβλίου Στράτης Στρατήγης (Επίτιμος Δικηγόρος, Πρ. Βουλευτής Επικρατείας)

 

 

 

 

Το βιβλίο του Στράτη Στρατήγη ζωντανεύει εποχές μέσα από στιγμές. Ανοίγει μια χρήσιμη οπτική γωνία στον ιστορικό και θέτει ερωτήματα συλλογικής αυτογνωσίας σε κάθε αναγνώστη. Ο συγγραφέας προσπαθεί να κατανοήσει σε κάθε βήμα την ιστορία, καθώς παρατηρεί τον εαυτό του. Διευρύνουμε και εμείς την αντίληψή μας για την ιστορία, καθώς τον παρατηρούμε να αφηγείται.  

Από τον πρόλογο της Κωνσταντίνας Ε. Μπότσιου

 

 

Μια ιστορία λιγότερο ειπωμένη μετά το 1945 είναι η ιστορία του Έλληνα αστού. Ο αστικός τρόπος ζωής αγαπήθηκε και μισήθηκε έντονα μέσα στα μετεμφυλιακά πάθη και τους ιλιγγιώδεις μετασχηματισμούς της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό το βιβλίο τον ζωντανεύει μέσα από τη μαρτυρία ενός από τους γνωστότερους Αθηναίους αστούς.

 

Ο Στράτης Στρατήγης είναι με διττή έννοια αστός: και βέρος Αθηναίος και οπαδός της αστικής ταυτότητας· στη ζωή και στην πολιτική. Μόνιμος κάτοικος του κέντρου, ανάμεσα στον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη, διακεκριμένος νομικός, πολιτικός, προοδευτικός βασιλόφρων, φίλος ή γνωστός διαφόρων και διαφορετικών προσωπικοτήτων της δικής του αθηναϊκής «γειτονιάς» και του κόσμου, ανασυνθέτει τις επιδράσεις που είχαν οι αλλεπάλληλες εσωτερικές και διεθνείς αλλαγές πάνω στο άστυ και τις αντιλήψεις των ανθρώπων του.

 

Με κινηματογραφική μνήμη, κινεί την αφήγηση σε έξι δεκαετίες, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στο πλαίσιο των οποίων χρημάτισε πρώτος πρόεδρος του «Αθήνα 2004». Σε αυτή τη διαδρομή από το ναδίρ έως το ζενίθ των δυνατοτήτων του ελληνικού κράτους στον 20ό αιώνα, η Αθήνα ξανασυστήνεται στον αναγνώστη ως πολυμορφικό σκηνικό ολοένα συνθετότερων ανθρώπινων ιστοριών, μια μικρογραφία της ιστορίας της χώρας.

 

 

ΣΤΡΑΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΗΣ 

ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ

Η ζωή μου, η Αθήνα, η πολιτική

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Διεύθυνση Σειράς: Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου

 Σελίδες: 288 · Σχήμα: 14,5Χ20,5

ΙSBN: 978-960-569-898-0 · Τιμή: 16,99 €

 

 

Ο συγγραφέας

Ο Στράτης Στρατήγης γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1933 στην Πλάκα. Σπούδασε νομικά στη Βασιλεία της Ελβετίας (1951-1956), όπου αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής το 1956. Δικηγόρησε στην Αθήνα από το 1960 έως το 2012 και διατέλεσε νομικός σύμβουλος της ΕΤΕ από το 1964 έως το 1998, µε διακοπή στη διάρκεια της Δικτατορίας (1970-1974). Δραστηριοποιήθηκε στην πολιτική µε τη Νέα Δηµοκρατία από το 1974 έως το 1985, ενώ το 1985 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας. Την ίδια χρονιά προσχώρησε στη ΔΗΑΝΑ, όπου παρέμεινε μέχρι την αυτοδιάλυσή της το 1994. Διατέλεσε πρώτος πρόεδρος του ΔΣ της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» από τον Ιανουάριο του 1998 έως την παραίτησή του τον Ιούλιο του 1999. Συνταξιούχος από το 2012.

 

 

Η σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων για την ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία με διεισδυτική και αδογμάτιστη ματιά. Οι αναζητήσεις του σήμερα συνδέονται με γεγονότα, ιδέες και δυναμικές του παρελθόντος. Η σειρά, που διευθύνει η Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, αναδεικνύει την Ιστορία ως ζωντανό κομμάτι των ταυτοτήτων και των αποφάσεων που συνοδεύουν τα βήματά μας στο παρόν και στο μέλλον.

 

 

0