Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, στη σειρά Μεγάλες Αφηγήσεις κυκλοφορεί το βιβλίο του Ονόρε ντε Μπαλζάκ “Η γεροντοκόρη” σε μετάφραση Τζένης Κωνσταντίνου, ενώ τον πρόλογο  έχει επιμεληθεί ο Δημήτρης Στεφανάκης.

 

Μια βαθιά συγκινητική ιστορία για την ανθρώπινη μοναξιά και την ωμότητα του κόσμου.

 

Στις αρχές του 19ου αιώνα, στην κλειστή επαρχιακή κοινωνία της Αλενσόν, τρεις άντρες διεκδικούν το χέρι της πλούσιας γεροντοκόρης Ροζ Κορμόν: ο ξεπεσμένος ιππότης Ντε Βαλουά, ο ανερχόμενος αστός Ντι Μπουσκιέ και ο νεαρός διανοούμενος Ατανάζ Γκρανσόν.

Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ μάς προσφέρει μια εξαίρετη ψυχογραφία, γραμμένη με ύφος γλαφυρό και ταυτόχρονα ειρωνικό, μεταφέροντας την εικόνα της γαλλικής επαρχίας στις αρχές της Βιομηχανικής Επανάστασης. Η υπόθεση εξελίσσεται από κωμωδία σταδιακά σε δράμα και, πίσω από την πλήξη της επαρχίας, την ασήμαντη πραγματικότητα, τις μονομαχίες της προίκας και της κρεβατοκάμαρας, προβάλλει μια ιστορική ιδεολογική μάχη ανάμεσα στον μοναρχισμό και τον φιλελευθερισμό, ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο, αλλά και μια βαθιά συγκινητική ιστορία για την ανθρώπινη μοναξιά και την ωμότητα του κόσμου.

 

«Ο Μπαλζάκ με δίδαξε περισσότερα απ’ ό,τι όλοι οι επαγγελματίες ιστορικοί, οικονομολόγοι και στατιστικολόγοι μαζί». 
Φρίντριχ Ένγκελς

 

«Ο 19ος αιώνας, όπως τον γνωρίζουμε, είναι ως επί το πλείστον επινόηση του Μπαλζάκ». 
Όσκαρ Ουάιλντ

 

«Οι χαρακτήρες και οι λέξεις ξεπηδάνε απ’ το χαρτί σαν να φυλακίστηκαν εκεί μόλις χτες». 
Boston Globe

 

«Η δεσποινίς Κορμόν δεν είναι μια συνηθισμένη ηρωίδα – και ποια ηρωίδα του Μπαλζάκ είναι άλλωστε συνηθισμένη;
Οι μεταμορφώσεις της από επεισόδιο σε επεισόδιο αναδεικνύουν μια απρόβλεπτη γυναίκα που από την αμηχανία της θέσης της μεταπηδά συχνά σε μια τολμηρή, σχεδόν γοητευτική πρωταγωνίστρια. Κατά μια έννοια ο δημιουργός της την οδηγεί σε μια όψιμη ενηλικίωση όσο εκείνη βρίσκεται σε αναζήτηση συζύγου. Οι τρεις μνηστήρες της δεσποινίδας Κορμόν εκθέτουν τις προσωπικές αγωνίες και τα όνειρά τους μέσα από το παιχνίδι της διεκδίκησης. Όλοι μοιάζουν παγιδευμένοι σε έναν ιστό υστεροβουλίας και υπολογισμών από αυτούς που μόνο ο Μπαλζάκ ήξερε να υφαίνει τόσο αριστοτεχνικά. Στη Γεροντοκόρη, όπως και στα επόμενα έργα του, ο Μπαλζάκ αναποδογυρίζει τις τσέπες της ανθρώπινης ψυχής ερευνώντας αδιανόητες μέχρι τότε πτυχές της. Με το κράμα καλού και κακού που χρησιμοποιεί αλλά και με τη σκηνοθετική του μαεστρία, κινηματογραφεί σε αμέτρητα επεισόδια τη μικρή και μεγάλη Ιστορία της ανθρωπότητας».
Από τον πρόλογο του Δημήτρη Στεφανάκη

 

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.

 

Σειρά: Μεγάλες αφηγήσεις
Αριστουργήματα της παγκόσμιας κλασικής λογοτεχνίας. Μια σειρά που που επιμελείται ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης και που φιλοδοξεί να καλύψει ορισμένα κενά στην ελληνική βιβλιαγορά, αλλά κυρίως να οικοδομήσει μια συστηματική σχέση του νεοέλληνα αναγνώστη με ό,τι θεωρείται σημαντικό και αξεπέραστο στην τέχνη της αφήγησης.

 

 

0