Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και στη σειρα: Μικρές Εισαγωγές, κυκλοφορεί το βιβλίο του Ιάκωβου Μιχαηλίδη “Μικρασιατική καταστροφή”

ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Σε τούτη τη συγγραφική προσπάθεια περιέχεται το δικό μου απόσταγμα για τα πώς και τα γιατί της μικρασιατικής περιπέτειας. Όχι με τη μορφή της ηθικολογίας ούτε με διάθεση απόδοσης ευθυνών.

Έχω τη γνώμη πως έναν αιώνα μετά τα συγκλονιστικά γεγονότα που κορυφώθηκαν στην προκυμαία της Σμύρνης ο κύκλος πρέπει να κλείσει, να τακτοποιήσουμε τις εκκρεμότητές μας με το παρελθόν, να ταξινομήσουμε τα συναισθήματά μας, να συμφιλιωθούμε επιτέλους με την πιο τραγική στιγμή της νεότερης ιστορίας μας.

(Από τον πρόλογο του συγγραφέα)

 

 

Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί, δίχως αμφιβολία, τη μεγαλύτερη τραγωδία που γνώρισε ο νεότερος ελληνισμός. Δεν ήταν τόσο ο ενταφιασμός στα χαλάσματα της Σμύρνης της πολιτικής της Μεγάλης Ιδέας.

Ήταν κυρίως ο αφανισμός και η προσφυγοποίηση των ελληνικών κοινοτήτων της Ανατολίας υπό συνθήκες πρωτοφανείς, που δικαιολογημένα προκαλούν αισθήματα πικρίας αλλά και οργής.

Ήταν, επίσης, η ενδυνάμωση του Εθνικού Διχασμού, που επί δεκαετίες υπονόμευσε τη συνοχή του Έθνους και, ως εκ τούτου, την ευημερία του.

Η ανά χείρας μελέτη δεν συνιστά μια εξαντλητική περιγραφή της μικρασιατικής περιπέτειας. Επιχειρεί απλώς να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα από τα πολλαπλά ερωτήματα που απασχολούν τον μελετητή της περιόδου.

Πώς ερμηνεύεται η Μικρασιατική Εκστρατεία, ποιος ήταν ο ρόλος του Βενιζέλου και τι άλλαξε με την πολιτική μεταβολή της 1ης Νοεμβρίου του 1920; Ποια ήταν η τύχη των αμάχων και ως ποιο σημείο εμπλέκονταν οι δυο στρατοί στις ωμότητες;

Ποιος ήταν ο ρόλος των ξένων και τι πραγματικά έγινε στην προκυμαία της Σμύρνης;

 

 

ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Μικρασιατική Καταστροφή

Σειρά: Μικρές Εισαγωγές

Διεύθυνση Σειράς: Μπάμπης Παπαδημητρίου

Σελίδες: 112 · Σχήμα: 13,5Χ20,5

ΙSBN: 978-960-569-784-6 · Τιμή: 10,99 €

 

Ο συγγραφέας

Ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης είναι πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών και διδακτορικό με ειδίκευση στη Νεότερη Ιστορία από την ίδια σχολή. Την περίοδο 1999-2006 υπηρέτησε αρχικά ως λέκτορας και στη συνέχεια ως επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2006 εκλέχθηκε επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας της ΦΛΣ του ΑΠΘ. Από τον Φεβρουάριο του 2014 υπηρετεί ως αναπληρωτής καθηγητής στο ίδιο τμήμα.

Είναι προϊστάμενος του Ερευνητικού Κέντρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Κέντρου Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα της Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, της Εθνικής Χαρτοθήκης, του «Commission of History of International Relations» καθώς και της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Κλειώ».

Συμμετέχει επίσης στο ευρωπαϊκό θεματικό δίκτυο Ιστορίας Clioh/Cliohnet.

Ήταν ιστορικός σύμβουλος (μαζί με τον καθηγητή Θάνο Βερέμη) της τηλεοπτικής σειράς του ΣΚΑΙ «1821» καθώς και του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Twice a Stranger» που προβλήθηκε από την τηλεόραση της ΝΕΤ.

Έχει, επίσης, επιμεληθεί τα ιστορικά αφιερώματα του ραδιοφώνου του ΣΚΑΙ 100,3 με θέμα τους Βαλκανικούς Πολέμους, τη Μικρασιατική Εκστρατεία, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, την Κατοχή και τον Εμφύλιο Πόλεμο.

 

 

0