Ξεκινάει επίσημα – σήμερα Σάββατο 17 Μαρτίου – το 5ο Φεστιβάλ Αφήγησης “Αθήνα… μια πόλη Παραμύθια” με αφηγήσεις στην Παιδική Βιβλιοθήκη στο Σταθμό Λαρίσης από το πρωί και μέχρι αργά το βράδυ στο Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, στην Πλάκα!

Υπόσχεται να μας ταξιδέψει μακριά σε πολιτισμούς όπου οι δοξασίες και οι μύθοι παίρνουν σάρκα και οστά και ζωντανεύουν μέσω υπέροχων λαϊκών παραμυθιών που αγγίζουν την καρδιά μας!

Να θυμίσουμε ότι ο Δημοσιογράφος Χρίστος Φρούσιος είχε καλεσμένο σε αποκλειστικότητα στην ραδιοφωνική του εκπομπή ΛΕΞΕΙΣ στο SIN RADIO το Σάββατο 9 Μαρτίου τον Δημήτρη Προύσαλη, Παραμυθά, Εκπαιδευτικό και υποψήφιο Διδάκτωρα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Δημήτρης Προύσαλης είναι από τα βασικότερα στελέχη συντονισμού για την επιτυχία του Φεστιβάλ Αφήγησης.

 

 

Όπως ανέλυσε στην εκπομπή ΛΕΞΕΙΣ, το Φεστιβάλ διοργανώνεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα από το 2014, για μια σχεδόν εβδομάδα, 17 – 24 Μαρτίου 2018. Η ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση εμπνέεται και αφιερώνεται στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης στις 20 Μαρτίου!

Ένα πολυήμερο γαϊτανάκι σχετικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων (προφορικές αφηγήσεις για παιδικό και ενήλικο ακροατήριο, επιστημονική ημερίδα, προβολές ταινιών, τιμητικές εκδηλώσεις) με κεντρικό άξονα τις ιστορήσεις, καλεί τους φίλους των αφηγήσεων με αφορμή τα λαϊκά παραμύθια, τους μύθους, τους θρύλους, τα έπη, τις μυθολογικές ιστορίες και τα συναξάρια, να επισκεφτούν και να γνωρίσουν μουσεία, βιβλιοθήκες, παλιά λουτρά, πολιτιστικά και πνευματικά κέντρα, παλιά αρχοντικά, αμφιθέατρα, σχολεία και να ταξιδέψουν μέσα από τα λόγια των παραμυθάδων-αφηγητών, Ελλήνων και ξένων από Ινδία, Δανία και Τουρκία.

Κεντρικό γεγονός για το 2018, ο Μαραθώνιος Αφήγησης στις 20/3 με διεθνές θέμα «Σοφοί-Τρελοί»! Πέντε ομάδες αφήγησης, 14 αφηγητές και περισσότεροι από 25 συμμετέχοντες του εορταστικού Μαραθωνίου συναντιούνται στην Πλάκα, στου Ψυρρή, το Θησείο, την Κυψέλη, τους Αμπελόκηπους με τους απανταχού παραμυθόφιλους.

Το φεστιβάλ αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη Παραμύθια» διοργανώνεται από τον ΟΠΑΝΔΑ σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και την ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ.

Τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, διοργανώνεται με την υποστήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα, του ΜΕΛΤ – Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, του Εθνικού Θεάτρου και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, του Μουσείου Σχολικής Ζωής του Kathalaya Trust and Academy of Storytelling- (Ινδία) και συμμετέχουν ακόμη το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ και το Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών.

 

 

Να θυμίσουμε ότι ο Δημήτρης Προύσαλης μίλησε κατ’ αποκλειστικότητα με το Δημοσιογράφο Χρίστο Φρούσιο και για την κυκλοφορία του βιβλίου του “Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς – παραμύθια για να συλλογάσαι, να ελπίζεις, να πράττεις” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εύμαρος και πολλά από τα συγκεκριμένα παραμύθια θα ακουστούν στο 5ο Φεστιβάλ Αφήγησης.

 

Φεστιβάλ Αφήγησης: «Αθήνα μια πόλη… Παραμύθια»

storytellingfestathens.blogspot.com

 

Δημήτρης Προύσαλης:

http://stonparamythiontastavrodromia.blogspot.gr/

 

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

2018 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

«ΑΘΗΝΑ…ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ»

17-24 ΜΑΡΤΊΟΥ 2018

  

Συν-Διοργάνωση

Δήμος Αθηναίων

ΟΠΑΝΔΑ

Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»

Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος»

ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ

 

Υπό την Αιγίδα

ΕΟΤ

 

Υποστήριξη:

Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα

Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών-Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας, ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Εθνικό Θέατρο

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Βιβλιοθήκη Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Kathalaya Trust and Academy of Storytelling-India

 

Συμμετέχουν

ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών

 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση:

«Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»

 

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Παιδική Βιβλιοθήκη Λαρίσης

11.30-12.30 «Παραμύθια από τότε που τα ζώα είχαν ανθρώπινη λαλιά!» Αφήγηση από την ομάδα «Ήμουνα κι εγώ εκεί!» (Γ. Δακορώνια, Α. Ζαφειράκη, Α. Φλωράκη) για παιδιά 6+

 

Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, Πλάκα

18.30-19.30  «Tales of transformation» Αφήγηση στα αγγλικά από την Δανέζα Vigga Bro. Για ενήλικο κοινό

Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα (DIA)

 

Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, Πλάκα

20.00-21.00  «Τα παραμύθια του Εθνικού ενάντια σε δύσκολους καιρούς» Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης Μουσική: Φίλιππος Πλακιάς-Στίχοι:  Δημήτρης Φιλελές-Φίλιππος Πλακιάς Για εφήβους 15+ και ενήλικο κοινό

Με την υποστήριξη του Εθνικού Θεάτρου και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

 

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Λουτρά των Αέρηδων-Πλάκα

12.00-13.00 «Παραμύθια του Εθνικού-από την Ομόνοια στο Λιμάνι» Αφήγηση Δημήτρης Β. Προύσαλης. Μουσική Φίλιππος Πλακιάς. Στίχοι Δημήτρης Φιλελές-Φίλιππος Πλακιάς. Για παιδιά 5+

Με την υποστήριξη του Εθνικού Θεάτρου και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

 150ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών-Κυψέλη

18.00-19.00 «Τα παραμύθι της Βατραχίνας» Αφήγηση Κάτια Καντούρη. Για παιδιά 6+

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Πλάκα

19.30-20.30 «Παραμύθια απ’ τους κόσμους του χτες για του σήμερα τα συναπαντή-ματα» Αφήγηση από την ομάδα «Κόκκινη Κλωστή (Α. Καψωμενάκη, Κ. Κόκκορη, Φ. Κολιαράκη, Ε. Κούβαρη) Για εφήβους 15+ και ενήλικο κοινό

 

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Πολιτιστικό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ Οδοιπορικό Παλιάς Αθήνας, Θησείο

18.00-19.00 Δρώμενο-αναλόγιο σε διασκευή της ιστορίας «Τα μαγικά μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά από το Δημιουργικό Εργαστήριο του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ (Ανοιχτό Πρόγραμμα)

Με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Στεκιού του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

Πολιτιστικό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ Οδοιπορικό Παλιάς Αθήνας, Θησείο

19.30-20.30 «Θρύλοι για την Άλωση της Πόλης» Αφήγηση Δημήτρης Β. Προύσαλης. Μουσική συνοδεία Στέφανος Γανωτής. Για παιδιά 12+, εφήβους και ενήλικο κοινό

 

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Πολιτιστικό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ Οδοιπορικό Παλιάς Αθήνας, Θησείο

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

18.00-22.00 Εορταστικός Μαραθώνιος Αφηγήσεων στα ελληνικά, αγγλικά και τουρ-κικά από επιλεγμένους αφηγητές-κλειστός κατάλογος-αφιερωμένος στην  Παγκόσμια Ημέρας Αφήγησης με  θέμα του 2018: «Τρελοί-Σοφοί»  Για εφήβους 15+ και ενήλικο κοινό (Ελλάδα, Τουρκία, Ινδία)

 

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Πλάκα 

18.30-19.30 «Myths and Legends of India» Αφήγηση στα αγγλικά από την Ινδή Geeta Ramanujam

Με την υποστήριξη του Kathalaya Trust and Academy of Storytelling-India

 Αρχοντικό Μπενιζέλων-Πλάκα

20.00-21.00 «Συναξάρια σαν παραμύθια» Αφήγηση από τους Πανοσ. Αρχιμ. π. Συμεών Βενετσιάνο, Οσιολ. Ιερομ. π. Ιωσήφ Κουτσούρη, Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. π. Ηλίας Μαρκαντώνη

Με την υποστήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας και ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ)

 

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Πλάκα 

18.30-19.30 «Έπη, μυθολογίες και ιστορίες από τον κόσμο της Αρχαιότητας» Αφήγηση από τις Διπλωματούχες ξεναγούς Κ. Ασημάκου,  Κ. Μοσχίδη, Β. Ρεφενέ, και τον Α. Κοσκινά

Με την υποστήριξη του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων-Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»

20.00-21.10 «Λαϊκά παραμύθια και τεχνική animation: Μια περιήγηση στην τέχνη της Lotte Reininger. Προβολή αλυσίδας ταινιών (1922-1955) με υποθέσεις γνωστών λαϊκών παραμυθιών Διάρκεια 70΄

 

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Βιβλιοθήκη Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Ψυρρή

18.30-19.30 «Οι τρεις δρόμοι: Ιστορίες για σοφούς και για τρελούς αντάμα».

Παράλληλες ιστορίες για ήρωες και ηρωίδες που επιλέγουν παράδοξους δρόμους κυνηγώντας τα οράματα του νου και της καρδιάς τους μέσα από την τεχνική του εγκιβωτισμού. Αφήγηση από την Σάσα Βούλγαρη Για εφήβους 15+ και ενήλικο κοινό

 

Βιβλιοθήκη Ιωάννειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων                                                              

20.00-21.00 «Εν τω άστει, εν τω έαρι»: Λαϊκές ιστορίες σε αφήγηση από την ομάδα αφήγησης «Υφάντρες των Παραμυθιών»

  

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων-Αμφιθέατρο Αντώνη Τρίτση

11.00-15.00 Επιστημονική Ημερίδα

11.00-11.30 Τιμητική Βράβευση της Σάσας Βούλγαρη για τα 25 χρόνια προφοράς (1993-2018) στην ελληνόφωνη αφήγηση

Εισηγήσεις: Ταξίδι στον κόσμο των αφηγήσεων, των μύθων και των λαϊκών παραμυθιών 5

 

11.30-11.45 Χαιρετισμός των διοργανωτών

11.50-12.15 Σάσα Βούλγαρη, αφηγήτρια: «Παραμύθι να σας πω…παραμύθι είμαι εγώ…»: Ο κάμπος, οι παπαρούνες, η γάστρα και η Μουριά. Ένα νανούρισμα και ένα Αλώνι με Διάβες.25 Χρόνια διαδρομές και εμπειρίες στους κόσμους της αφήγησης από ένα παιδάκι που ονειρεύονταν με τα μάτια ανοιχτά.

12.15- 12.40  Δέσποινα Δαμιανού, Επίκ. Καθ. Λαογραφίας ΔΠΘ: «Η τροφή και το φαγητό στο λαϊκό παραμύθι»

12.40-13.05  Βασίλης Γ. Γεργατσούλης, Δάσκαλος-Δρ Λαογραφίας ΕΚΠΑ: «Απογει-ώνοντας τη λογική και προσγειώνοντας τη φαντασία: Η αξιοποίηση των tall tales στο δημοτικό σχολείο»

13.05-13.30  Δημήτρης Β. Προύσαλης, Δάσκαλος-αφηγητής-Υπ. Διδάκτορας Λαο-γραφίας ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ-Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη: «Παραμύ-θια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς-Όταν το συλλογικό φαντασιακό σηκώνει ανάστημα στην κρίση»

13.30-13.45  Διάλειμμα

13.45-14.10 Ιωάννα Φώκου, Δασκάλα, Μ.Δ.Ε. Ιστορία και Φιλοσοφία των Μαθημα-τικών, ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Λαογραφία και Εκπαίδευση, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ-Ρέα Κακάμπουρα Επικ. Καθ. Λαογραφίας ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ «Λαϊκά παραμύθια για δυνατές γυναίκες: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Στ’ Δημοτικού για την αποδό-μηση των έμφυλων στερεότυπων στο λαϊκό παραμύθι»

14.10-14.35 Βαγγέλης Ζήσης, συγγραφέας-ερευνητής: «Οι δεισιδαιμονίες και οι  παράδοξες ιστορίες της μεσαιωνικής Αθήνας»

Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων-Αμπελόκηποι

12.00-13.00 «Παραμύθια με γάτες και άλλα τετράποδα…» Αφήγηση Θεόδωρος Ίντας. Για παιδιά 5+

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Πλάκα

18..00-19.00  «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ήταν τρεις, ήταν ένας και κανείς» Αφήγηση από την ομάδα «Παραμυθοπεράσματα» (Τ. Κοντορούδα, Κ. Λιναρδάτος, Ι. Φώκου). Για εφήβους 15+ και ενήλικο κοινό

 

Πολιτιστικό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ Οδοιπορικό Παλιάς Αθήνας, Θησείο

19.30-20.30 «Το άγριο χνούδι» Μύθοι, θρύλοι και ιστορίες με … αρκούδες! Αφήγηση από την ομάδα «Παραμυθανθός» (Δημήτρης Μάλλης-Καλλιρρόη Μουλά)

Μουσική: Δημήτρης Μάλλης-Θωμάς Ζήσης Για εφήβους 15+ και ενήλικο κοινό

 

ΛΗΞΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

…………………………………………………………………………..

ΧΩΡΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

Ακαδημίας 50, Στάση ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο

Τ. 210 5284800 210 5284856

Πολιτιστικό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ, Οδοιπορικό Παλιάς Αθήνας, Θησείο

Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης, Θησείο

Στάση ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός Τ. 2103452150

Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης Τετάρτη-Σάββατο 10.00-20.00

Κυριακή 10.00-14.00

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης Αγγελική Χατζημιχάλη     

Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα

Τ.2103243987, 2103243972

Βιβλιοθήκη Ιωάννειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων       

Πανόρμου 59, Αμπελόκηποι

Στάση ΜΕΤΡΟ Πανόρμου

Τ. 2106983905

 

Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων

Λάμψα και Τριφυλίας, Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (Πρώην ΚΑΠΑΨ)

Αμπελόκηποι

Στάση ΜΕΤΡΟ Πανόρμου

Τ.2106929736

Παιδική Βιβλιοθήκη Λαρίσης

Δομοκού 2, Στάση ΜΕΤΡΟ Σταθμός Λαρίσης

Τ.2108810884

Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα                                

Χαιρεφώντος 14 και Αδριανού, Πλάκα

Τ.2103244644

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Τριπόδων 23, Πλάκα

Στάση ΜΕΤΡΟ Ακρόπολη
Τ. 2103250341

Αρχοντικό Μπενιζέλων

Αδριανού 96, Πλάκα

Στάση ΜΕΤΡΟ Μοναστηράκι

Τ.2103248861

Βιβλιοθήκη Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  

Αγίας Ελεούσης 4, Ψυρρή

Στάση ΜΕΤΡΟ και ΗΣΑΠ Μοναστηράκι

Τ. 2103245098

Λουτρό των Αέρηδων

Κυρρήστου 8, Πλάκα

Στάση ΜΕΤΡΟ Ακρόπολη και ΗΣΑΠ Μοναστηράκι

Τ. 2103244340

150ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Τροίας 6, Κυψέλη

Στάση ΗΣΑΠ Βικτώρια

Τ. 2108812571

0