Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο του João Ricardo Pedro “Το δικό σου πρόσωπο θα είναι το τελευταίο” σε μετάφραση Αριάδνης Μοσχονά

 

 

Το βιβλίο

João Ricardo Pedro

Το δικό σου πρόσωπο θα είναι το τελευταίο

Μετάφραση από τα γαλλικά: Αριάδνη Μοσχονά

σελίδες: 258 • isbn: 978-960-435-602-7 • τιμή: 16 ευρώ

 

 

Η ιστορία ξεκινά τα χαράματα.

Σε κάποιο πορτογαλικό χωριό, ένας άντρας εξαφανίζεται. Την ίδια στιγμή, στη Λισαβόνα, ο άνεμος γυρίζει: η Επανάσταση των Γαριφάλων δίνει τέλος στη δικτατορία του Σαλαζάρ.

Πού μπορεί, όμως, να έχει πάει ο ανήσυχος Σελεστίνο; Ο γιατρός Αουγκούστο Μέντες πιθανόν κρατάει το κλειδί του αινίγματος που θα μας οδηγήσει ώς την Αργεντινή, περνώντας από τη Βιέννη και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Οι αναγνώστες θα παρακολουθήσουν, γοητευμένοι, την ιστορία του γιατρού και της οικογένειάς του ξεκινώντας από τον Αντόνιο, τον γιο του, που επιστρέφει μ’ ένα ανεπούλωτο τραύμα από τις δύο αποστολές του στην Ανγκόλα, και φτάνοντας έπειτα στον Ντουάρτε, τον εγγονό του, χαρισματικό πιανίστα, που ενσαρκώνει όλες τις ελπίδες των οικείων του και απολαμβάνει τη νιότη του.

Το βιβλίο είναι το πορτρέτο μιας οικογένειας σημαδεμένης από τα χρόνια της τυραννίας του Σαλαζάρ, της καταπίεσης και του αποικιακού πολέμου. Τα μυστικά, τα μυστήρια, οι χαρές της διαγράφονται στον ρυθμό τής, ενίοτε τραγικής, αλλά πάντα πλούσιας, πορτογαλικής Ιστορίας, και συνθέτουν μια αξέχαστη συμφωνία.

 

* * *

 

Η δομή είναι σχεδόν μουσική και διαβάζεται σαν παρτιτούρα. Στον αναγνώστη εναπόκειται να ανασυνθέσει το παζλ, να αποκαταστήσει τη χρονολογική σειρά, να λύσει τα αινίγματα. Ένα βιβλίο συναρπαστικό, συχνά αστείο, σπαρακτικό μερικές φορές, με σελίδες απίστευτης ακρίβειας, με ποιητικές εκλάμψεις και θαυμαστή επινοητικότητα.

Le Monde diplomatique

 

Θαυμάσιο βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί επειγόντως. Με σαγηνευτική δεξιοτεχνία και υπέροχο ύφος, ο συγγραφέας μάς κάνει να γελάσουμε, να κλάψουμε, να ταξιδέψουμε, να ενθουσιαστούμε με την αφήγηση των επικών περιπετειών των ηρώων του.

France Inter

 

Οι σκιές δεν διαλύονται ποτέ, και αυτό είναι η κινητήρια δύναμη μιας πλοκής που παραπέμπει σε παγίδες αλά Μπόρχες, κινηματογραφημένες από έναν σύγχρονο Μπουνιουέλ. Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα. Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα, ο αναγνώστης δεν έχει παρά μόνο μία επιθυμία: να βυθιστεί ξανά στο έργο, μια και ο συγγραφέας γνωρίζει πώς να μετατρέψει αυτή τη λογοτεχνική εκδοχή της Πορτογαλίας από αίνιγμα σε ανεξάντλητη αλληγορία.

Le Monde

 

Το πρώτο μυθιστόρημα του Joao Ricardo Pedro τον καθιέρωσε αμέσως ως μία από τις νέες μεγάλες φωνές της πορτογαλικής λογοτεχνίας.

L’Humanité

 

Δυνατό, εξαιρετικά γραμμένο, με ιλιγγιώδη επιδεξιότητα, το μυθιστόρημα του Pedro ανήκει σε εκείνα τα κείμενα που μας ξαφνιάζουν και που τα διαβάζουμε ξανά και ξανά, για να κατανοήσουμε πλήρως την πολυπλοκότητά τους. Κοντολογίς, ένα αριστούργημα.

La Cause Littéraire

 

Ένα υπέροχο πρώτο μυθιστόρημα, σαρκικό και βαθύ, όπου οι περιπέτειες των πολέμων και της πολιτικής σημαδεύουν τους ανθρώπους.

Télérama

 

Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα.

J.M. Tavares

 

 

Ο Συγγραφέας

O João Ricardo Pedro γεννήθηκε στη Reboleira της Πορτογαλίας το 1973. Ηλεκτρολόγος μηχανικός, εργάστηκε για χρόνια στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Το βιβλίο Το δικό σου πρόσωπο θα είναι το τελευταίο, τιμήθηκε με το βραβείο LeYa 2011 καλύτερου πρώτου μυθιστορήματος και έχει μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες.

Ο συγγραφέας έχει εκδώσει ένα ακόμα μυθιστόρημα, το Um Postal de Detroit.

 

 

 

1