Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το το μυθιστόρημα “Όσα χάσαμε στις φλόγες” της Μαριάνα Ενρίκεςμιας από τις πιο θαρραλέες και εντυπωσιακές αφηγηματικές φωνές της εποχής μας σε μετάφραση Χριστίνας  Θεοδωροπούλου.

 

Ο κόσµος της Μαριάνα Ενρίκες δεν είναι κατ’ ανάγκην ο δικός µας, αρκούν όµως µερικές φράσεις για ν’ αρχίσεις να τον βαδίζεις, να τον ανασαίνεις και να µην τον ξεχάσεις ποτέ χάρη σε µια µοναδική συνταρακτική ζωντάνια. Οι αυτοαποκαλούµενες «Φλεγόµενες Γυναίκες», που διαµαρτύρονται ενάντια σε µια ακραία µορφή οικογενειακής βίας, η µαθήτρια που ξεριζώνει τα νύχια και τις βλεφαρίδες της µε τη βοήθεια της συµµαθήτριάς της, τρεις φίλες που κάνουν χρήση ουσιών δίνοντας όρκους αιώνιας φιλίας στα χρόνια των επιβεβληµένων από την κυβέρνηση της Αργεντινής διακοπών ρεύµατος, ο κατ’ εξακολούθηση δολοφόνος Πετίσο Ορεχούδο, µόλις εννέα ετών, hikikomori, µαύρη µαγεία, ζήλια, συναισθηµατική απάθεια, δεισιδαιµονίες της υπαίθρου, εγκαταλειµµένα ή στοιχειωµένα κτίρια…

Στις δώδεκα ιστορίες του βιβλίου ο αναγνώστης ξεχνάει αυτά που γνωρίζει και παρακολουθεί από κοντά τις αιφνίδιες ανατροπές και τις έρευνες για πτώµατα που εξαφανίζονται ή επανεµφανίζονται την πιο απρόσµενη στιγµή… Οι ήρωές της –η κοινωνική λειτουργός, η εισαγγελέας ή ο ξεναγός–, όλοι τους παλεύουν για να υπερασπιστούν πλάσµατα κοινωνικώς αόρατα, διερευνώντας έτσι το βάρος της ενοχής, τη συµπόνια, την απανθρωπιά, τις δυσκολίες της συµβίωσης και έναν τρόµο βαθύ και αληθινό.

Η Μαριάνα Ενρίκες είναι µια από τις πιο θαρραλέες και εντυπωσιακές αφηγηµατικές φωνές της εποχής µας.

 

 

Το βιβλίο

Όσα χάσαμε στις φλόγες

Συγγραφέας: Μαριάνα Ενρίκες

Μετάφραση: Χριστίνα Θεοδωροπούλου

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ISBN: 978-960-16-7342-4

ΣΧΗΜΑ:  14Χ21

ΣΕΛΙΔΕΣ: 264

ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 12,20 € 

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

 

 

Για το βιβλίο

 

«Ο τρόµος στα διηγήµατα της Μαριάνα Ενρίκες ρέει σαν αγκοµαχητό µαύρου νερού πάνω σε πλάκες λουσµένες στο φως του ήλιου. Σαν κάτι αδύνατο που, ωστόσο, δεν µπορεί παρά να συµβεί».

                                                                                                                          Leila Guerriero, El Paίs

 

«Η γραφή της είναι τόσο αυθεντική και οξυδερκής, ώστε κατορθώνει να µας φέρνει στον νου µια πραγµατικότητα πιο ζωντανή απ’ αυτή που µας περιστοιχίζει».  

Daniel Gumbiner, McSweeney’s

 

 

Η Συγγραφέας

Η Μαριάνα Ενρίκες γεννήθηκε το 1973 στο Μπουένος Άιρες. Σπούδασε δηµοσιογραφία στο Πανεπιστήµιο Λα Πλάτα και αρθρογραφεί στο Radar, το ένθετο για τις τέχνες και τα γράµµατα της εφηµερίδας Página/12. Έχει γράψει τρία µυθιστορήµατα, Bajar es lo peor (1995), Cómo desaparecer completamente (2004) και Este es el mar (2017), τις συλλογές διηγηµάτων Los peligros de fumar en la cama (2009) και Cuando hablábamos con los muertos (2013), τη νουβέλα Chicos que vuelven (2010), τις ταξιδιωτικές ιστορίες Alguien camina sobre tu tumba: Mis viajes a cementerios (2013) και το φιλολογικό πορτρέτο La hermana menor: Un retrato de Silvina Ocampo (2014).

Με το Όσα χάσαµε στις φλόγες (Las cosas que perdimos en el fuego, 2016) η Ενρίκες κατέκτησε ένα πολύ µεγάλο κοινό στην Αργεντινή και στην Ισπανία. Το βιβλίο µεταφράζεται σε 25 γλώσσες. Οι κριτικοί το έχουν εγκωµιάσει οµόφωνα  και το 2017 απέσπασε το ισπανικό βραβείο Ciutat de Barcelona.

 

 

0