Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το λεύκωμα του Δημήτρη Χατζηκωνσταντίνου “Όταν συλλογιέμαι την Κρήτη…” ψηφίδες Ιστορίας και Πολιτισμού.

Πώς να χωρέσει η Κρήτη σ’ ένα βιβλίο!

Ένα διαφορετικό λεύκωμα που σκορπίζει παντού τη μυρωδιά της Κρήτης. Εικόνες και ιστορίες πλασμένες από υλικά της κρήσσας γης.

Κρήτη, ένας τόπος γεμάτος αντιθέσεις. Τίποτα δεν είναι όμοιο με κάποιο άλλο. Τα τοπία εναλλάσσονται συνεχώς. Βουνό, κάμπος, θάλασσα, όλα πλάι πλάι. Τη μια βρίσκεσαι στον χιονισμένο Ψηλορείτη, στις Μαδάρες, στο οροπέδιο του Λασιθίου και την επομένη έρχεσαι αντιμέτωπος με το καυτό Λιβυκό. Το χέρσο τοπίο το διαδέχονται καταπράσινες φυτείες με ελιές, αμπέλια και οπωροφόρα. Στην πέτρινη αγριάδα της νοτιοδυτικής ακτογραμμής, μικρές πανέμορφες και δαντελένιες ακρογιαλιές εισχωρούν στον βράχο προσφέροντας γαλήνη. Και στη μέση ο άνθρωπος. Με συνεχή παρουσία στο νησί από τη νεολιθική εποχή μέχρι τις μέρες μας, ο άνθρωπος, ο δημιουργός της σπουδαίας ιστορίας του νησιού. Τις περιόδους των μεγάλων ανατάσεων (μινωικός πολιτισμός, κρητική αναγέννηση, αγώνες για τη λευτεριά) διαδέχονταν εποχές σκοτεινές, σκληρές και επώδυνες. Παρ’ όλα αυτά οι άνθρωποί της έβρισκαν πάντα τη δύναμη να συνεχίζουν…
 
Μέσα από πλούσιο υλικό αποτυπώνονται η ζωή και οι δραστηριότητες των κατοίκων της Κρήτης. Συγκεκριμένα στο βιβλίο περιλαμβάνονται: 

  • Πλούσιο φωτογραφικό υλικό
  • Πληροφορίες για τα ήθη, τα έθιμα, τη χλωρίδα, την πανίδα, τη διατροφή, τη μυθολογία, τα αρχαιολογικά ευρήματα και την ιστορία της Κρήτης, καθώς και κείμενα που αφορούν πρόσωπα από την Κρήτη που έμειναν στην ιστορία
  • Κείμενα λογοτεχνών, περιηγητών και επισκεπτών
  • Ποιήματα, τραγούδια και μαντινάδες

 
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.

 

0