, Σώτη Τριανταφύλλου «Μόνοι στον κόσμο» από τις εκδόσεις Πατάκη

Από τις εκδόσεις Πατάκη, στη σειρά θεωρητικές επιστήμες, κυκλοφορεί το βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου «Μόνοι στον κόσμο: Ευρωπαίοι συγγραφείς, αντιαμερικανισμός και αμερικανική μοναξιά»

 

 

Το βιβλίο

, Σώτη Τριανταφύλλου «Μόνοι στον κόσμο» από τις εκδόσεις Πατάκη

ΜΟΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΣΕΙΡΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

 ISBN: 978-960-16-8250-1

ΣΧΗΜΑ: 14×21

ΣΕΛΙΔΕΣ: 544

ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 18,80 €

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

 

 

Είναι άραγε οι Αµερικανοί από τον Άρη και οι Ευρωπαίοι από την Αφροδίτη; Mήπως ο αντιαµερικανισµός είναι νοµιµοποιηµένος ρατσισµός; Ή µήπως πρόκειται για κάτι ανύπαρκτο, για µια κατασκευή των Αµερικανών υπερπατριωτών που δεν δέχονται κριτική και δεν παίρνουν από λόγια; Πολλοί αποδίδουν την ευρωπαϊκή εχθρότητα εναντίον των ΗΠΑ στον φθόνο και θεωρούν τον «εξαµερικανισµό» άριστη µορφή εκσυγχρονισµού. Πράγµατι, σε πολλές περιπτώσεις, ο αντιαµερικανισµός είναι µια σειρά από στερεότυπα, προκαταλήψεις και υπεραπλουστευµένες, συνήθως ανακριβείς, πληροφορίες: το πρόβληµα στις κοινωνίες µας είναι ότι όλες οι παρεξηγήσεις, αν και συ¬νι¬στούν ψεύτικες ιδέες, παραµένουν αληθινά γεγονότα.

Τα αρνητικά αισθήµατα µαζί µε κάθε λογής φαντασιώσεις για την Αµερική χρονολογούνται από την ανακάλυψη του Νέου Κόσµου• από τότε που ο Κολόµβος µετέφερε την εικόνα ενός ελκυστικού πρωτογονισµού στον οποίο απέδιδε ταυτοχρόνως στοιχεία εκφυλισµού. Και προτού ο Νέος Κόσµος εξελιχθεί στις Ηνωµένες Πολιτείες και στη συνέχεια σε παγκόσµια δύναµη –«υπερδύναµη»–, η Ευρώπη ένιωθε ένα είδος ανηµπόριας που πήγαζε από την ίδια: η Αµερική φάνταζε σαν ένας απειλητικός νεόπλουτος που ανέβαινε γοργά στην παγκόσµια κλίµακα. Αυτά τα αισθήµατα δεν ήταν πάντοτε ξεκάθαρα και χωρίς αµφισηµία: πολλοί Ευρωπαίοι ταλαντεύονταν ανάµεσα στην ανησυχία και στο θάµβος, ενώ άλλοι έβλεπαν την Αµερική σαν το ιδανικό καταφύγιο από την ευρωπαϊκή στενότητα, τις ασφυκτικές παραδόσεις και τα αυταρχικά καθεστώτα.

 

 

Ο Συγγραφέας

Η ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Το τελευταίο της µυθιστόρηµα, Το τέλος του κόσµου σε αγγλικό κήπο, κυκλοφόρησε τον Νοέµβριο του 2017 από τις Eκδόσεις Πατάκη.

 

, Σώτη Τριανταφύλλου «Μόνοι στον κόσμο» από τις εκδόσεις Πατάκη

 

2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *