“Φορούσε τη στολή του κλόουν και επισκεπτότανε νοσοκομεία και ιδρύματα, που φιλοξενούσαν παιδιά με ανίατες ασθένειες ή ειδικές ανάγκες. Το έκανε αυτό τα τελευταία δέκα χρόνια και πάντοτε με την καρδιά του. Παρόλο που την ημέρα κουραζότανε από την συνεχόμενη ορθοστασία στη δουλειά του… Παρόλο που τα έφερνε δύσκολα βόλτα οικονομικά και υπήρχανε μέρες, που το ψυγείο του ήτανε σχεδόν άδειο. Παρόλο, που είχε την ηλικιωμένη μητέρα του στο σπίτι του, φροντίζοντας και για αυτή να μην της λείψει τίποτα. Ότι και να ερχότανε στη ζωή του, το αντιμετώπιζε όλα αυτά τα χρόνια στωικά. Με υπομονή και ακλόνητη πίστη”.

 

Στο τελευταίο του συγγραφικό πόνημα “Ήρωες ανάμεσα μας” (Εκδόσεις Οδός Πανός) ο Θοδωρής Αστραίος μας συστήνει ανθρώπους που υπερπηδούν τη γεμάτη εγωισμό σύγχρονη τάση του ανθρώπου και λειτουργούν με άξονα το συλλογικό καλό. Αναμοχλεύει μνήμες σε πλέρια χωρικά και χρονικά “ύδατα” και μας παραδίδει 10 ιστορίες σύγχρονων καθημερινών ανθρώπων. Γιατί όπως μας εξομολογείται κι ο ίδιος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο The Book.Gr “…υπάρχει και το φωτεινό κομμάτι μέσα μας, πέρα από το σκοτεινό”.

 

-Είναι χαρά μας κ. Αστραίε να σας έχουμε κοντά μας στο The Book.Gr

-Και δική μου επίσης, που με φιλοξενείτε.

 

 

  1. «Ήρωες ανάμεσα μας», η συλλογή διηγημάτων σας που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οδός Πανός. Πως ξεκίνησε η συγγραφή της;

Αφορμή στάθηκαν δυο αληθινές ιστορίες.  Η μια ήταν ενός ψαρά, που μετέφερε με το καΐκι του τα παιδιά ενός απομονωμένου νησιού στο σχολείο και η άλλη του παππού μου από όταν πολεμούσε στο μέτωπο.  Αμφότεροι με ενέπνευσαν να αφηγηθώ τις ιδιαίτερες ιστορίες τους και με τη βοήθεια της μυθοπλασίας να συνθέσω ύστερα και των υπολοίπων ηρώων.  Βασικό μου κίνητρο υπήρξε όχι μόνο ο αγώνας όλων τους για την επιβίωση, αλλά η θέλησή τους και η προσπάθεια, για να βοηθήσουν τον πλησίον.

 

  1. Τι σημασία αποκτούν στο δικό σας λεξιλόγιο οι έννοιες της ανθρωπιάς, της καλοσύνης, της ανιδιοτελούς αγάπης;

Ζωτική θα έλεγα, εφόσον συνοδεύονται και από τις αντίστοιχες πράξεις.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ The Book.Gr

 

 

1