Το The Look.Gr προτείνει  γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο την ποιητική συλλογή της Κικής Δημουλά «Δημόσιος Καιρός» που κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις Ίκαρος.

 

…μεγάλη υπόθεση πάντως να σε νοιάζεται

η μπόρα.

(από το ποίημα «Ραγδαίος συμβιβασμός)

 

Η 17η ποιητική συλλογή της Κικής Δημουλά είναι μια ακόμη κατάθεση ανθεκτικών στίχων με γνωμολογικό περιεχόμενο που μεταδίδουν με ενάργεια στον αναγνώστη την αισθητική φόρτιση που αποπνέουν.

 

…και η πολύτιμη ζωή μας

μιας σκιάς είναι

το  ανακουφιστικό αποτύπωμα

ευλογημένο να ‘ναι κι αυτό

πριόνι να μη λογαριάζει.

(από το ποίημα “Σκιερό το αποτύπωμα”)

 

Ο «Δημόσιος Καιρός” της Δημουλά είναι το κυνήγι του χρόνου μπλεγμένο στα δίχτυα της μνήμης και της λήθης που καιροφυλαχτεί να αρπάξει ό,τι αποθηκευμένο υπάρχει στον άνθρωπο. Σε αυτό το αιμοχαρές παιχνίδι της μνήμης και της λήθης ο άνθρωπος που βιώνει σιγά σιγά την απώλεια υποχωρεί προς το άγνωστο.

Το αυτοβιογραφικό υπόστρωμα των ποιημάτων της συλλογής κοινωνεί τον έρωτα με το φόβο, τη μνήμη με τη λήθη, όπως είδαμε, τη γέννηση με το θάνατο.

 

…ο έρωτας στα δάχτυλα μετριέται

του ενός χεριού

Μα ο θάνατος του θέλει

Μέτρημα;

(από το ποίημα «Τη ζωή μου μετρώ”)

 

Για φαντάσου

ύστατος σύντροφος της επιβίωσης μου,

ένας Βηματοδότης.

 

Ένωση καθαρά σαρκική.

Μέσα στο στέρνο μου φωλιάζει

Ευτυχής που ορίζει την καρδιά μου…

(από το ποίημα «Υπερ Υγείας»)

 

Αποτύπωση με την ταχύτητα του ακαριαίου σε στιγμές του βίου της, σε πράγματα και συμβάντα της καθημερινότητας της, με  έμμεση, όμως,  αναφορά και σε κοινωνικά ζητήματα υπό το πρίσμα ενός ειρωνικού ποιητικού σχολίου. Κι όλα αυτά υπό το βάρος του χρόνου που ρέει ακατάπαυστα για τη συνάντηση της με τη φθορά που επιβάλλει την απουσία.

 

…μη σπαταλάς άλλο τα δάκρυα σου

κομπόδεσε τα.

Χρωστάς ουκ ολίγα

και στην άλλη ζωή

(από το ποίημα “Προς την ευσυγκινησία”)

 

Καλό Σαββατοκύριακο!

 

Το βιβλίο της Κικής Δημουλά “Δημόσιος Καιρός” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος

 

Λίγα βιογραφικά για τη ποιήτρια

Η Κική Δημουλά γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα. Εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος επί είκοσι πέντε χρόνια, το διάστημα 1949-1974. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1952 με την ποιητική συλλογή “Ποιήματα” που μετά από λίγο απέσυρε η ίδια από την κυκλοφορία. Έχει εκδώσει δεκαοχτώ ποιητικές συλλογές ( “Ποιήματα”, 1952, “Έρεβος”, 1956, “Ερήμην”, 1958, “Επί τα ίχνη”, 1963, “Το λίγο του κόσμου”, 1971, “Το τελευταίο σώμα μου”, 1981, “Χαίρε ποτέ”, 1988, “Η εφηβεία της λήθης”, 1994, “Ενός λεπτού μαζί”, 1998, “Ποιήματα”, 1998[συγκεντρωτική συλλογή] “Ήχος απομακρύνσεων”, 2001, “Χλόη θερμοκηπίου”, 2005, “Μεταφερθήκαμε παραπλεύρως”, 2007, “Συνάντηση”, 2007, “Πέρασα”, 2010, “Τα εύρετρα”, 2010, “Δημόσιος Καιρός, 2014, “Η Άνω Τελεία, 2016). Οι επτά πρώτες συλλογές συγκεντρώνονται στην έκδοση “Ποιήματα” (1998, 6η έκδοση 2005). Μέρος του έργου της έχει μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά και σουηδικά.

1