Ανώνυμα δεδομένα, τα οποία παρέχονται εθελοντικά από τους χρήστες του Kaspersky Internet Security for Android, έχουν δείξει ποιες εφαρμογές messenger είναι οι πιο δημοφιλείς στους απατεώνες του phishing.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των εντοπισμένων κακόβουλων links το διάστημα Δεκέμβριος 2020 – Μάιος 2021 στάλθηκαν μέσω WhatsApp (89,6%), ακολουθούμενο από το Telegram (5,6%). Το Viber βρίσκεται στην τρίτη θέση με μερίδιο 4,7% και το Hangouts έχει λιγότερο από ένα τοις εκατό. Χώρες που παρουσίασαν τον μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων phishing ήταν η Ρωσία (46%), η Βραζιλία (15%) και η Ινδία (7%). Σε παγκόσμιο επίπεδο, καταγράφηκαν 480 ανιχνεύσεις την ημέρα.

 

Σύμφωνα με έρευνα, οι εφαρμογές messenger ξεπέρασαν τα κοινωνικά δίκτυα κατά 20% το 2020, όσον αφορά τη δημοτικότητα μεταξύ των χρηστών, και έγιναν το πιο δημοφιλές εργαλείο για επικοινωνία. Αποτελέσματα έρευνας δείχνουν επίσης ότι το 2020, οι χρήστες των messenger παγκοσμίως ανήλθαν στα 2,7 δισεκατομμύρια άτομα και έως το 2023 αναμένεται να ανέλθουν στα 3,1 δισεκατομμύρια. Αυτό είναι σχεδόν το 40% του πληθυσμού.

 

Το Kaspersky Internet Security for Android έχει προσθέσει μια νέα λειτουργία, το Safe Messaging, το οποίο προστατεύει τους χρήστες από το να ανοίξουν κακόβουλους συνδέσμους που λαμβάνουν στις εφαρμογές messenger (WhatsAppViberTelegramHangouts) και μέσω SMS. Ως αποτέλεσμα, η Kaspersky ανέλυσε ανώνυμα κλικ σε phishing links στις εφαρμογές messenger και διαπίστωσε ότι μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Μαΐου 2021, καταγράφηκαν 91.242 ανιχνεύσεις παγκοσμίως.

 

Diagram

Description automatically generated

 

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, το Viber και το Hangouts έλαβαν μικρότερο αριθμό καταγεγραμμένων ανιχνεύσεων. Η βασική διαφορά μεταξύ τους είναι η περιφερειακή εκπροσώπηση. Ο μεγαλύτερος αριθμός ανιχνεύσεων στο Viber εντοπίστηκε κυρίως στη Ρωσία με 89%, και στις χώρες της ΚΑΚ -Ουκρανία 5% και Λευκορωσία 2%, και η πλειονότητα των ανιχνεύσεων στο Hangouts προερχόταν από τις ΗΠΑ (39%) και τη Γαλλία (39%).

Όσον αφορά τον αριθμό των επιθέσεων phishing που καταγράφηκαν ανά χρήστη στο WhatsApp, η Βραζιλία (177) και η Ινδία (158) πρωτοστάτησαν. Ταυτόχρονα, οι Ρώσοι χρήστες είχαν την πρώτη θέση στον αριθμό των ανιχνεύσεων στο Viber (305) και στο Telegram (79) σε σύγκριση με άλλες χώρες.

«Τα στατιστικά δείχνουν ότι το phishing σε εφαρμογές άμεσων μηνυμάτων εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία μεταξύ των απατεώνων. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην ευρεία δημοτικότητα αυτών των εφαρμογών στο κοινό, καθώς και στην ικανότητα χρήσης της ενσωματωμένης λειτουργικότητας των εφαρμογών για την πραγματοποίηση επιθέσεων. Κάποιες φορές μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν μια επίθεση είναι phishing, καθώς η διαφορά μπορεί να είναι μόνο ένας χαρακτήρας ή ένα μικρό λάθος. Η επαγρύπνηση σε συνδυασμό με τις antiphishing τεχνολογίες είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο για την καταπολέμηση του phishing σε εφαρμογές messenger», σχολιάζει η Tatyana Shcherbakova, Senior Web Content Analyst στην Kaspersky.

 

0