Ένα μιούζικαλ ύμνος στον ανθρωπισμό. Ένα μιούζικαλ  που αγκαλιάζει το διαφορετικό.

 

 

Δημοσιογραφική κάλυψη: Μιχάλης Λεωτσάκος

Φωτογραφική κάλυψη: Μαριάννα Διακομανώλη

Videos: Μιχάλης Λεωτσάκος

 

Η μουσική παράσταση “Liberaj”, βασισμένη στο λιμπρέτο της Μαρίας Αθήνη ανέβηκε για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις στο θέατρο Κνωσός κάτω από την άρτια σκηνοθετική επιμέλεια της  Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση επιμελήθηκε ο Αντώνης Καρατζίκης με την αμέριστη βοήθεια της Σίας Κοσκινά και της σχολής Musical PMTP.

Την παράσταση πλαισιώνουν 100 και πλέον συντελεστές, ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές, καθώς επίσης η  The Athens Recording Orchestra (ζωντανή ορχήστρα), η Χορωδία εκπαιδευτικών μουσικής «Choremus» και το Αθηναϊκό Χορωδιακό Σύνολο. Στις ευρηματικές χορογραφίες ο Αναστάσιος Δεληγιάννης.

Η παράσταση αναπλάθει τις αγωνίες και τις δυσκολίες ενός μικρού παιδιού, ενός σημερινού παιδιού που βρίσκεται χωρίς τη θέληση του πρόσφυγας σε μια άγνωστη και ξενοφοβική χώρα. Το όνομά του, Liberaj, που σημαίνει «ελεύθερος» στην Εσπεράντο, την «γλώσσα της ελπίδας» που προτάθηκε κάποτε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ως κοινή γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των λαών.

 

Ένα προσφυγόπουλο ο Liberaj φτάνει έξω από ένα σχολείο και πιάνει κουβέντα με τα παιδιά… Ένα παιδί… Ένα παιδί μόλις 16 ετών. Του μιλάει ο επιστάτης και του δίνει την διεύθυνση που μένει για να μπορέσει να κάνει την εγγραφή στο σχολείο… Ήθελε τόσο να πάει στο σχολείο! Έκανε λοιπόν την εγγραφή του, πέρασε από εισαγωγικές εξετάσεις και πέρασε με άριστα! Έπρεπε όμως κάπου να μείνει… Ο επιστάτης του σχολείου αναλαμβάνει να πείσει την γυναίκα του να φιλοξενήσουν το παιδί… όμως εκείνη του λέει ”θα φιλοξενήσουμε ένα ξένο παιδί? Έναν ξένο? Και ο επιστάτης απαντάει… μα είναι παιδί! Μπορεί να μην έχει μάνα… Μην ξεχνάς ότι κι εμείς πρόσφυγες ήρθαμε εδώ… Εντάξει λοιπόν… θα τον φιλοξενήσουμε”

Στο σχολείο είναι άριστος, όπως αμέσως καταλαβαίνουν οι καθηγητές του, ο Μίστερ Πάτρικ και η Μις Ντων. Βρίσκει διάφορες απογευματινές δουλειές, όπως ότι μεταφέρει σακούλες από την αγορά σε σπίτια πελατών και βοηθάει με όποιο τρόπο μπορεί στα έξοδα του σπιτιού. 

Το σχολείο προσπαθεί να σε βάλει σε γραμμή… Κάποιοι γονείς έστειλαν γράμματα διαμαρτυρίας στο σχολείο και τους καθηγητές… έλα όμως που ο Liberaj ήταν καλός μαθητής… δεν κάρφωνε τους συμμαθητές του… Διδάσκουμε τάξη και πρόοδο… διδάσκουμε τρόπους καλούς… Τάξη και πρόοδος έχουν αξία Τάξη και πρόοδος επιτυχία Τάξη και πρόοδος έχουν αξία Τάξη και πρόοδος χωρίς φαντασία… Τους άπειρους νέους για το καλό τους.. Διδάσκω τρόπους ζωής! Τάξη και πρόοδος Δεν μαρτυράει, δεν καρφώνει τους συμμαθητές του… πήρε αποβολή με απουσία για να μην κατανομάσει τους συμμαθητές του που έκαναν φασαρία… από εκείνη την μέρα οι συμμαθητές του τον παραδέχτηκαν… έγινε ο Ήρωας του σχολείου!

Ώσπου συμβαίνει στην πόλη μία τρομοκρατική επίθεση και δράστης είναι κάποιος «ξένος». Η ξενοφοβία κυριαρχεί! Ο Γυμνασιάρχης τον αντιμετωπίζει με προκατάληψη. Οι γονείς απαγορεύουν στα παιδιά τους να συναναστρέφονται μαζί του. Η γυναίκα του επιστάτη η Φρίντα του ζητάει να φύγει από το σπίτι. Ωστόσο βγαίνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και παρόλο που Liberaj αρίστευσε, δεν μπορεί να μείνει στην πόλη επειδή είναι ανεπιθύμητος και δεν έχει τροφή και στέγη. Φεύγει μόνος χωρίς προορισμό…

Στον δρόμο του βρίσκει μία νομαδική φυλή. Όλοι τον καλοδέχονται και τον εμψυχώνουν, τότε ο Liberaj αποφασίζει να δουλέψει, να μαζέψει χρήματα και να επιστρέψει για να τελειώσει το σχολείο.

 

Μια υπέροχη παράσταση που ευχής έργο, είναι να ξαναβρεθεί χώρος για επανάληψη του όλου εγχειρήματος.

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Λιμπρέτο: Μαρία Αθήνη

Μουσική: Αντώνης Καρατζίκης

Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Χορογραφίες: Αναστάσιος Δεληγιάννης

Ενδυματολόγος: Ζωή Μολύβδα

Video: Γιώργος Μαντάς

 

Τραγουδούν και χορεύουν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους: Ραφαήλ Κριτούλης (Liberaj), Μαρία Κοσμάτου (Alice), Νίκος Ρουσσάκης (Επιστάτης), Πάνος Παταγιάννης (Γυμνασιάρχης), Βαγγέλης Παπατζανάκης (Mister Patrick) , Γιώργος Μαντάς (Moris), Μυρσίνη Δόξα (Frida), Θάνος Πισανίδης (Piotr), Στέφανος Λούρος (Mike), Ντένια Λεβέντη (Miss Don), Κωνσταντίνος Σαρρής (Lorence)

 

 

Ανδριάννα Στεργιούλη, Μαρτίνα Μωραΐτη, Χριστίνα Ελληναδέλη, Μαρία Μέντζα, Έμιλη Γουσγούνη, Άνθια Τρουμπούλου, Χριστίνα Μπαρλογιάννη, Ελένη Μαυροπούλου, Βάσια Παπανδρέου, Ανθή Φελεκίδου, Εύα Χασιώτη, Ναταλία Ρουτσολιά, Μαρία Τσουράπη, Μαριέττα Βασιλάκη, Ιωάννα Σισμανίδη, Γεωργία Χαραμή, Ματίνα Κοψολαίμη, Πέτρος Τσαγκαράκης, Δημήτρης Ντουνιαδάκης, Φαίη Μέρτικα, Τζωρτζίνα Χαραμή.

 

 

Συμμετέχουν:

12 μελές χορευτικό σύνολο

Choremus (χορωδία εκπαιδευτικών μουσικής-διδασκαλία Φαίδρα Γιαννέλου)

Αθηναϊκό Χορωδιακό Σύνολο (διδασκαλία Δημήτρης Καραβέλης)

13μελές μουσικό σύνολο(Τhe Athens Recording Orchestra)

Μουσική διεύθυνση: AντώνηςΚαρατζίκης

Φωτογραφία αφίσας: ΓιάννηςΜπεχράκης/Reuters(βραβείο Πούλιτζερ 2016)

Design: Μιμή Παπαδοπούλου

Παραγωγή: Orion  productions

 

 

 

 

 

 

 

0