Το βράδυ του Σαββάτου 4 Νοεμβρίου, αμέσως μετά την παράσταση «Η Σάντρα στο Φως», θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: «Η ελληνική πραγματικότητα σε σχέση με την έμφυλη βία» με ώρα έναρξης συζήτησης στις 22:30. Εκπρόσωποι του κινήματος strong me, ψυχολόγος, η σκηνοθέτις της παράστασης και η ηθοποιός θα λάβουν μέρος στη συζήτηση και θα δεχθούν ερωτήσεις από το κοινό.

 

 

Η Χρύσα Καψούλη σκηνοθετεί το θεατρικό έργο «Η Σάντρα στο Φως» του Άκη Δήμου, μια συνεργασία του θεάτρου «Κύκλος» με το θέατρο «Φούρνος».

Το έργο «Η Σάντρα στο Φώς» δεν μιλάει μόνο για την ιστορία της Σάντρας.

Η ίδια η Σάντρα μιλάει εξ ονόματος όλων των γυναικών που έχουν κακοποιηθεί, είτε λεκτικά είτε σωματικά, από το τότε έως το τώρα. Ακούγοντας την ιστορία της Σάντρας, είναι σαν να απαριθμεί η ίδια τους αμέτρητους βιασμούς, τις αμέτρητες κακοποιήσεις και γυναικοκτονίες που έχουν έρθει στο φως ή συνεχίζουν να συμβαίνουν σιωπηλά, καθημερινά, μακριά μας αλλά και δίπλα μας.

Η Σάντρα γίνεται ένα σύμβολο, αν και η ίδια πότε δεν επιθύμησε κάτι τέτοιο. Έχει το θάρρος να βγει στο φως και να κοιτάξει κατάματα τον κακοποιητή της. Έχει το θάρρος να μην δεχτεί την ενοχοποίηση του θύματος και να μην κρατήσει μια παθητική στάση απέναντι σε αυτό που της έχει συμβεί. Απεγκλωβίζεται από τα δεσμά του κακοποιητή της και διεκδικεί την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της.

Δύο θεμελιώδη και αυτονόητα δικαιώματα τα οποία στερήθηκε από την στιγμή που ο καλλιτέχνης φίλος της αποφάσισε να «δωρίσει» στην τέχνη και να «απαθανατίσει» τις προσωπικές τους στιγμές εν αγνοία της και χωρίς φυσικά την συγκατάθεσή της. Κάθε πράξη όμως έχει και τις συνέπειες της. Και επακόλουθο της ύβρεως είναι η τιμωρία ή όπως αναφέρει η Σάντρα το «σωστό». Ο γυάλινος κόσμος του κακοποιητή καταρρέει και η τιμωρία του έρχεται σαν όχι μόνο σαν λύτρωση, αλλά και σαν φυσικό επακόλουθο.

Και η Σάντρα παραμένει εκεί, μας κοιτάει στα μάτια και συνεχίζει να ζει.

Όπως αναφέρει και ο Άκης Δήμου «Γι’ αυτό μιλάει τώρα όπως μιλάει. Γι’ αυτό έκανε ό,τι έκανε. Όχι για να εκδικηθεί κάποιον που της χάλασε τις μέρες και τις νύχτες αλλά γιατί για πρώτη φορά καταλαβαίνει πως στα χέρια ενός άντρα ποτέ δεν πρέπει να κοιμάσαι ήσυχη.»

 

 

Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη

Σκηνογραφία, video art, Εικαστική επιμέλεια: Χριστόφορος Κώνστας, Χρήστος Μαγγανάς @XSQUARE DesignLab

Μουσική επιμέλεια: Αλέξανδρος Σάουκ

Έρευνα – Διακείμενο: Γιάννης Τσαπαρέγκας

Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος

Α΄ βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Σάουκ

Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Πολυξένη Θάνου

Παραγωγή: Θέατρο Κύκλος

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

 

Ερμηνεύει η Κατερίνα Τσολίγκα

 

Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στον χώρο του εικαστικού καλλιτέχνη Θάνου Κυριακίδη

 

 

Πληροφορίες

Θέατρο Φούρνος: Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα 114 72, τηλ: 21 0646 0748

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00

 

Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ, 8 ευρώ (φοιτητικό), 5 ευρώ (ανέργων, πολυτέκτων, ΑμεΑ, 65+)

 

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Η Σάντρα δεν είναι απλά ένα πρόσωπο ενός έργου. Είναι ένα σύμβολο. Είναι η γυναίκα που κοιτάζει τον εαυτό της κάθε πρωί στον καθρέφτη, η γυναίκα που μοχθεί καθημερινά, η γυναίκα που εκτοπίζεται, που μεταναστεύει, που κακοποιείται, που βιάζεται και που λυτρώνεται. Σκοπός της δεν είναι η εκδίκηση, αλλά η διεκδίκηση. Όχι μόνο των δικαιωμάτων της, αλλά και της ίδιας της της ύπαρξης και της αυτοδιάθεσής της.

Η ιστορία της Σάντρας πραγματεύεται τον βιασμό της ελευθερίας του ατόμου και την καταστρατήγηση της τέχνης. Προσπαθεί να προσδιορίσει τα όρια της τέχνης όταν η ίδια η τέχνη εισβάλει στην ιδιωτικότητα του ατόμου και τα όρια πλέον είναι δυσδιάκριτα. Όταν η τέχνη καταστρατηγεί τα θεμελιώδη δικαιώματα του ατόμου και εργαλιοποιείται σε λάθος χέρια. Όταν η συγκατάθεση και η συγκατάβαση δεν πρέπει να ταυτίζονται, αλλά η πρώτη να επιβάλλεται.

Αρχικά η Σάντρα γοητεύεται από τον μετέπειτα κακοποιητή της. Αισθάνεται ότι είναι η μούσα του, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι ο άνθρωπος αυτός – ο Δάνης – μαγνητοσκοπεί τις προσωπικές τους στιγμές. Ο Δάνης δημιουργεί παγίδες. Καταστρατηγεί και βιάζει την φύση προς όφελός του. Σαν άλλος παντεπόπτης οφθαλμός, παρακολουθεί και καταγράφει τα πάντα, χωρίς ηθικούς φραγμούς, με πρόσχημα την τέχνη. Μια τέχνη που δεν υπηρετεί τον άνθρωπο και την φύση, αλλά τους δικούς του ιδιοτελείς σκοπούς.

Ωστόσο, το τέλος δεν φαντάζει σε καμία περίπτωση μόνο σαν μια μορφή εκδίκησης ή απόδοσης δικαιοσύνης. Φαντάζει περισσότερο σαν αποτέλεσμα της φυσικής επιλογής. Ότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ύπαρξή του, αποβάλλεται. Ότι ζει παρασιτικά και εις βάρος των άλλων, κάποια στιγμή απλά σταματά να υπάρχει. Δεν υπάρχει θύτης και θύμα, παρά μόνο το «σωστό». Και η Σάντρα απλά το μέσο για την αποκατάσταση της τάξης. Όπως εξάλλου λέει και η ίδια «Το σωστό ήρθε και με βρήκε μόνο του».

Χρύσα Καψούλη

 

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ STRONG ME

Το Strong me είναι ένα κίνημα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και το νομικό του πρόσωπο είναι αστική μη κερδοσκοπική.

Δραστηριοποιείται από το 2021 έχοντας θεσμοθετήσει το μεγαλύτερο Φεστιβάλ για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του2021 και τον Σεπτέμβριο του 2022 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων (ΓΓΟΠΙΦ), της UNESCO Τεχνών ,Επιστημών και Γραμμάτων και της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Το Strong me δραστηριοποιείται σε δύο κεντρικούς πυλώνες :

Tην ΠΡΟΛΗΨΗ  που πραγματοποιείται μέσω της δημιουργίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαδραστικών ημερίδων για τα παιδιά, αλλά και εκπαιδεύσεις ενηλίκων. Συνεργάζεται με τους σημαντικότερους φορείς που ασχολούνται με τα δικαιώματα και την εκπαίδευση των παιδιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Χαμόγελο του Παιδιού, Genderhood, Άγγιγμα και όρια, Παρέα της Αγάπης, Φλόγα, Όραμα Ελπίδας.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την KATAΠΟΛΕΜΗΣΗ της έμφυλης βίας και πραγματοποιείται μέσω δράσεων και ημερίδων για την ενημέρωση, αφύπνιση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού. Έχει δημιουργήσει κάποιες από τις σημαντικότερες καμπάνιες ,ενώ ταυτόχρονα δουλεύει στο πεδίο με τα θύματα   ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, από την στιγμή που θα ζητήσουν βοήθεια μέχρι την επανένταξή τους. Συνεργάζεται με όλους τους δημόσιους φορείς, ΜΚΟ και συλλόγους.

Η σπουδαιότητα του έργου του Strong me έγκειται στο γεγονός ότι λαμβάνει χώρα πανελλαδικά (στα 2 χρόνια που δραστηριοποιείται έχει επισκεφθεί σχεδόν 40 περιοχές σε όλη την χώρα ,συμπεριλαμβανομένων περιοχών της παραμεθορίου και της άγονης γραμμής), κυρίως εκτός αστικών κέντρων , ακόμα και σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν κοινωνικές υπηρεσίες.

Οι ανάγκες είναι πάρα πολλές και η προσπάθειά μας πολύ μεγάλη. Πολύ σημαντική για το έργο μας έχει υπάρξει η στήριξη αγαπημένων καλλιτεχνών και αθλητών, όπως η Ζέτα Δούκα, Αμαλία Καβάλη, Μιχάλης Συριόπουλος, Μαρία Κωνσταντάκη, Μαρία Αντουλινάκη, Ελένη Κοκκίδου, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Πέννυ Μπαλτατζή, Τζώρτζια Κεφαλά, των ποδοσφαιριστών της ΠΑΕ ΟΦΗ 1925 και της γυναικείας Παραολυμπιακής Ομάδας, οι οποίοι αφιλοκερδώς συμμετείχαν σε ραδιοφωνικά σποτ και στις  μεγάλες καμπάνιες μας, η μία εκ των οποίων, συγκεκριμένα «Πες την με τ’ όνομά της- Γυναικοτονία», έλαβε το βραβείο Social Award 2022 και κατόπιν έγκρισης του ΕΣΡ έπαιξε τηλεοπτικά στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής  ευθύνης καταβάλλουμε προσπάθεια να δημιουργήσουμε σταθερές σχέσεις συνεργασίας, με επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε το έργο μας συνεχίζοντας τις δράσεις μας και να  καλύψουμε τις ανάγκες των θυμάτων έμφυλης βίας και των παιδιών τους που περιλαμβάνουν ψυχολογική στήριξη, νομική εκπροσώπηση, κάλυψη πρώτων εξόδων κατα την επανένταξη.

Tην στήριξή τους μας έχουν προσφέρει και συνεχίζουν μέχρι σήμερα το Δικηγορικό Γραφείο Μίνα Καούνη & Συνεργάτες, η  AVANCE rent a car, η P&G και σε προηγούμενες δράσεις μας η SEPTONA, ενώ αρωγός μας είναι από την πρώτη μέρα της Ίδρυσής μας το ταξιδιωτικό γραφείο HERAKLION TRAVEL.

 

 

0