Η ιστορία ενός παρανοϊκού βασιλιά που οδήγησε την οικογένειά του στην καταστροφή.

 

Χειμωνιάτικο Παραμύθι

Ουίλιαμ Σαίξπηρ

(WINTER’S TALE)

 

Μια ρομαντική κωμικοτραγωδία

σκηνοθεσία: Θανάσης Σαράντος

ΜΕΤΑΚΛΗΣΗ του Κ.Θ.Β.Ε.

 

Παρασκευή 01, Σάββατο 02, Κυριακή 03 Ιουνίου 2018

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

 

 

‘Ενα από τα λιγότερα γνωστά έργα του Σαίξπηρ, το Χειμωνιάτικο Παραμύθι, μετά την πετυχημένη σκηνική πορεία του στην Αθήνα (Μάϊος 2018, Από Μηχανής Θέατρο), υποδέχεται το κοινό της Θεσσαλονίκης για τρεις μόνο παραστάσεις στο θέατρο της ΕΜΣ, ως μετάκληση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

 

ΤΟ ΕΡΓΟ

Πρόκειται για ένα αλλόκοτο παραμύθι….Η ιστορία του ζηλόφθονου βασιλιά Λεόντιου που τα άρρωστα συναισθήματά του για την ωραία (και πιστή εν τέλει) σύζυγό του Ερμιόνη γίνονται η αιτία για 16 χρόνια δυστυχίας και μοναξιάς. Ο Λεόντιος, τυφλωμένος από ζήλεια και διψώντας για εκδίκηση θα οδηγήσει την “άπιστη” στη φυλακή, το παιδί του και τους έμπιστους του στην εξορία, βυθίζοντας ταυτόχρονα τον ίδιο στην απόλυτη μοναξιά και απελπισία.

 

Όμως, όπως η ζωή δίνει και δεύτερες ίσως και τρίτες ευκαιρίες, έτσι και ο Σαίξπηρ δίνει στον άτεγκτο βασιλιά την ευκαιρία να μετανοιώσει, να τον συγχωρέσουν αυτοί που αδίκησε, να αγαπήσει και να αγαπηθεί ξανά.

 

Όλο το έργο Χειμωνιάτικο Παραμύθι, από την αρχή έως και το τέλος του δεν σταματά να υμνεί τον έρωτα, την άδολη αγάπη, τη συγχώρεση. Είναι στην πραγματικότητα μια ελεγεία σε ένα σύμπαν, όπου το Καλό κυριαρχεί και οι άνθρωποι, κουρασμένοι από τα δεινά, αλλά σίγουρα σοφότεροι, επιστρέφουν στην αθωότητα, ξαναβρίσκοντας την αγάπη.

 

Ρεαλιστικό ή μη, στις μέρες μας; Σήμερα το Χειμωνιάτικο Παραμύθι μοιάζει πιο επίκαιρο από κάθε άλλη εποχή….

 

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο Σαίξπηρ έγραψε το Χειμωνιάτικο Παραμύθι ένα από τα σπουδαιότερά του έργα, κατά την ίδια περίοδο με την Τρικυμία, ανατρέποντας όλους τους κανόνες που ακολουθεί η τελευταία. Η ενότητα του χρόνου, του τόπου και της δράσης χάνεται σε ένα ταξίδι που διαρκεί δεκαέξι ολόκληρα χρόνια ανά την Ευρώπη, από την αυλή στην εξοχή, από την τραγωδία στην κωμωδία. 

Σε μια εποχή γεμάτη σκληρότητα και κατάρρευση ιδεών, ένα σπουδαίο έργο και ο μέγιστος δραματουργός Σαίξπηρ έρχονται να μας θυμίσουν ότι πάνω απ’ όλα σημασία έχουν η αγάπη και η συγχώρεση.

 

Σκοτάδι στην αρχή (στο πρώτο μέρος) και έπειτα το φως της χαράς και της αλήθειας. Ο χρόνος -πανδαμάτωρ- οφείλει τα χρωστούμενα και ο Άγγλος δραματουργός αναζητά τη λύτρωση στο δεύτερο μέρος του έργου που μετατρέπεται σε κωμωδία.

 

Μαζί με τον Περικλή, τον Κυμβελίνο, την Τρικυμία και τον Ερρίκο Η’, το Χειμωνιάτικο Παραμύθι ανήκει στα έργα της τελευταίας συγγραφικής περιόδου του Σαίξπηρ, έργα που έχουν πολλές γλωσσικές, στιχουργικές, υφολογικές και θεματικές ομοιότητες, με κοινό άξονα τις ερωτικές ιστορίες υψηλόβαθμων ανδρών, τόσο σε αυλικό όσο και σε βουκολικό περιβάλλον.

 

Στην παράσταση οι περισσότεροι ηθοποιοί επωμίζονται διπλό ή και τριπλό ρόλο αφού το έργο του Σαίξπηρ εκτυλίσσεται κατά το ήμισυ στη σκοτεινή, “πολιτισμένη”  Σικελία και για το υπόλοιπο μισό στη φωτεινή και άγρια επαρχιώτικη Βοημία, που είναι “γεμάτη ανθρώπους αθώους και χαρούμενους”. Οι ηθοποιοί εναλλάσσονται συνεχώς ανάμεσα στις δύο συναισθηματικές περιοχές του έργου.

 

Πολλά είδη θεάτρου συνυπάρχουν όπως το τσίρκο, το μιούζικαλ, η σάτιρα αλλά και η ελληνική επιθεώρηση με τους ήχους από μια ιδιόμορφη εκδοχή της ροκ και τζαζ μουσικής αλλά με απόηχους ελληνικής μουσικής.

 

Ενδιαφέρον για τον θεατή παρουσιάζουν οι διαφορετικοί και καταιγιστικοί ρυθμοί που κατακλύζουν το “αλλόκοτο” αυτό έργο του μεγάλου δραματουργού, αφού οι ήρωές του κινούνται ανάμεσα στην τραγωδία και την κωμωδία ή και αντίστροφα. Η αποθέωση δηλαδή του θεατρικού παιχνιδιού για τους ερμηνευτές.

 

Το Χειμωνιάτικο Παραμύθι (α’ παράσταση: 4 Μαΐου 2018, Αθήνα, ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ), θα  φιλοξενηθεί ως μετάκληση από το ΚΘΒΕ τον Ιούνιο του 2018, για 3 μόνο παραστάσεις (01, 02 και 03 Ιουνίου) στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΏΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στη Θεσσαλονίκη.

 

 

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Σαράντος για την παράσταση:

 

Η παράσταση βασίζεται στον λόγο του Σαίξπηρ και στην ρέουσα μετάφραση του Νίκου Χατζόπουλου που επιβάλλουν έναν καταιγιστικό ρυθμό  ανά σκηνή. Πρόκειται για  μια καθαρή ανάγνωση του ιδιαίτερου αυτού έργου όπου ο Άγγλος συγγραφέας δοκιμάζει μια νέα φόρμα όπου η τραγωδία μεταλλάσσεται σταδιακά σε κωμωδία ενώ η τελική Πέμπτη πράξη είναι μια ελεγεία για την συγχώρεση και την αγάπη όπου υπάρχει μια νέα αρχή για όλους.

Ο Σαίξπηρ έγραψε «Το χειμωνιάτικο παραμύθι», ένα από τα σπουδαιότερά του έργα, ανατρέποντας όλους τους κανόνες: Η ενότητα του χρόνου, του τόπου και της δράσης χάνεται μέσα σε ένα ταξίδι που διαρκεί δεκαέξι ολόκληρα χρόνια ανά την Ευρώπη, από την αυλή στην εξοχή, από την τραγωδία στην κωμωδία. Το έργο ξεκινά με έναν παρανοϊκό βασιλιά που οδηγεί την οικογένειά του στην καταστροφή. Ωστόσο, το σκοτάδι που επικρατεί στην αρχή του «Παραμυθιού» θα δώσει τη θέση του στο φως της χαράς, καθώς ο χρόνος θα παρασύρει τους χαρακτήρες σε ένα αναπάντεχο τέλος.

Στη συγγραφική του ωριμότητα, ο Σαίξπηρ μιλάει για τη ζήλια και την αποτυχία του ανθρώπου. Για τη μη αναστρέψιμη καταστροφή που μπορεί να φέρει η παράλογη ζήλια αλλά και για την λύτρωση που μπορεί να φέρει η ανθρώπινη συγχώρεση και η ελπίδα της αγάπης. Έχουν τρομερό ενδιαφέρον για τον θεατή οι διαφορετικοί και καταιγιστικοί ρυθμοί του “αλλόκοτου” αυτού έργου του μεγάλου δραματουργού: Ο όρος “τραγικοκωμωδία” περιορίζει την πολυπλοκότητα του αφού οι ήρωες του κινούνται ανάμεσα στην τραγωδία και την κωμωδία ή και αντίστροφα.

Αυτή η εναλλαγή συναισθημάτων αλλά και ρόλων των ηθοποιών καθώς και η συνύπαρξη πολλών ειδών  όπως το τσίρκο, το μιούζικαλ, η σάτιρα αλλά και η ελληνική επιθεώρηση με τους ροκ και τζαζ ήχους με απόηχους ελληνικής μουσικής δίνουν το στίγμα της παράστασης και σκοπεύουν να κεντρίσουν το σημερινό θεατή.

 

ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά εμφάνισης)

Ορέστης Τζιόβας  (Πολύξενος, Αυτόλυκος)

Θανάσης Σαράντος  (Λεόντιος)

Βάσια Χρήστου  (Ερμιόνη, Μόψα)

Τζερόμ Καλούτα  (Κάμμιλος, Δικαστής, Ναυτικός)

Πηνελόπη Μαρκοπούλου  (Παυλίνα, Δορκάς)

Βασιλίνα Κατερίνη  (Περντίτα, Αιμιλία)

Κωνσταντίνος Τσονόπουλος  (Φλοριζέλ, Υπασπιστής Β’)

Νίκος Χριστοφυλάκης  (Κωμικός, Δεσμοφύλακας, Υπασπιστής Α’)

 ο μικρός Στέλιος Πανταγιάς  (Μαμίλλιος)

Φιλική συμμετοχή: ο Γιάννης Δεγαΐτης  (Αντίγονος, Γέρο-βοσκός)

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος

Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία: Θανάσης Σαράντος

Σκηνικό: DI.TA.S

Κοστούμια: Μπιάνκα Νικολαρεΐζη

Μουσική : Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης

Επιμέλεια Κίνησης: Όλγα Σπυράκη

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Video: Mιχάλης Κλουκίνας

Βοηθός σκηνοθέτη:  Μπάμπης Μαντετζίδης

Βοηθός ενδυματολόγου: Χαρά Μπαγουράκη

Φωτογραφίες: Ρίτα Τσέλα

Επιμέλεια κειμένων προγράμματος : Μάρκος Τσούμας

Διεύθυνση Παραγωγής: Πάνος Σβολάκης

Παραγωγή: Αστική Μη Κερδοσκοπική Eταιρεία Θεάτρου «ΗΘΙΚΟΝ ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟΝ» |Τ: 210 6046952, 6946-585921

http://ithikon-akmeotaton.blogspot.gr/

ithikonakmeotaton@gmail.com

 

Βιογραφικό Σημείωμα Θανάση Σαράντου

 

Ο Θανάσης Σαράντος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και σκηνοθεσία κινηματογράφου στην New York Film Academy και στο Watermill Center του Robert Wilson με υποτροφίες από το Ίδρυμα Fulbright, το Ίδρυμα Ωνάση και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Συμμετείχε, ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη, στο Watermill Center της Ν. Υόρκης με τον Robert Wilson (2000). Επίσης, συνεργάστηκε μαζί του ως ηθοποιός στην παράσταση «Προμηθέας» που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2001.

 

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, έπαιξε και σκηνοθέτησε παραστάσεις του ελληνικού ρεπερτορίου, ενώ υποδύθηκε αρκετούς ρόλους στην ελληνική τηλεόραση. Ιδρυτής της αστικής μη κερδοσκοπική εταιρεία θεάτρου “ηθικόν ακμαιότατον”, διασκεύασε και σκηνοθέτησε τα έργα: Καλιγούλας του Αλμπέρ Καμύ, που παρουσιάστηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε συμπαραγωγή με το Κ.Θ.Β.Ε. το 1999-2000 (Θέατρο Καλαμαριάς και Θέατρο του Νέου Κόσμου), και Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ (Συνεργείο Τεχνών).

Το 2005-2006 συνεργάστηκε ως ηθοποιός αλλά και στη μετάφραση του έργου « Ένας Αριθμός» της Κάρυλ Τσέρτσιλ, σε σκηνοθεσία Τάσου Μπαντή (συμπαραγωγή της «ηθικόν ακμαιότατον» με το Θέατρο Εμπρός). Το 2006-07 παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Νιpkow Program του Βερολίνου πάνω στη συγγραφή σεναρίου και συμμετείχε στο Talent Campus του 57ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.Το 2008, σκηνοθέτησε στο Εθνικό Θέατρο το έργο “Ο Άσχημος” του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ. Το 2009, σκηνοθέτησε το νέο έργο του Μάγιενμπουργκ “Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι” στο Από Μηχανής Θέατρο.Την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2010 ο Θανάσης Σαράντος συμμετέχει στην παράσταση «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη (στο ρόλο του Αντώνη) σε σκηνοθεσία της Άννας Βαγενά. Επίσης σκηνοθετεί και ερμηνεύει με ιδιαίτερη επιτυχία το ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη “Όνειρο στο Κύμα” για το Φεστιβάλ Αθηνών 2011.

Το 2009 σκηνοθετεί και παίζει για πρώτη φορά στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο Αμερικάνος» στο Θέατρο Άλεκτον. Τον Ιανουάριο του 2011 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100χρονα του Παπαδιαμάντη ο «Αμερικάνος» θα φιλοξενηθεί με επιτυχία στη Σκιάθο, ενώ το διάστημα 2009-2017 ταξιδεύει σε 25 πόλεις της Ελλάδας με 250 συνολικά παραστάσεις. Στην Αθήνα έχει παιχτεί στα θέατρα : Άλεκτον, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, θέατρο Ακροπόλ, Τριανόν, Από Μηχανής.

Τον Μάιο του 2014 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου «Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque» που διοργανώθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ο Θ. Σαράντος σκηνοθετεί και παίζει στο έργο του Μισέλ Βιναβέρ «Αναζήτηση Εργασίας»-Έργο σε 30 θραύσματα. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου θα ταξιδέψει στο Κροκύλειο Δωρίδος, γενέτειρα του Στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη, όπου και θα παρουσιάσει τα «Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα», με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα. Η παράσταση θα επαναληφθεί με επιτυχία στην Αθήνα (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Θέατρο Αλκμήνη, Θέατρο Βαφείο,, Από Μηχανής Θέατρο), στη Θεσσαλονίκη (ΚΘΒΕ, Θέατρο Αυλαία), στην Πάτρα (Δημοτικό Θέατρο, Λιθογραφείο), στη Λάρισα (Θεσσαλικό Θέατρο), καθώς και στη Σαντορίνη (Εργοστάσιο Τεχνών).

Ο Θανάσης Σαράντος έχει σκηνοθετήσει τρεις ταινίες μικρού μήκους, «Το Γάντι» 2001, «Εν Λευκώ» 2004, «Μαρία» 2009, οι οποίες έχουν κερδίσει βραβεία και συμμετοχές σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.

 

 

*Συμπαραγωγή για τις παραστάσεις στο ΚΘΒΕ: Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “STATUSUMAN”

 

 

 

Επικοινωνία παράστασης: Βούλα Παλαιολόγου

 

 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

 

 

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ παραστάσεων

 

Παρασκευή 01 Ιουνίου 2018: 21:00

 

Σάββατο 02 Ιουνίου 2018: 21:00

 

Κυριακή 03 Ιουνίου 2018: 20:00

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

 

2 ώρες, με διάλειμμα 15’

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ               ΠΛΑΤΕΙΑ              ΕΞΩΣΤΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΚΟ                                                          15           12

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ                                                        12           10

ΑΝΩ 65                                                                 12           10

ΑΤΕΛΕΙΑ                                                              8              5

ΑΝΕΡΓΟΙ                                                              8              5

AMEA                                                                    5              5

ΠΑΙΔΙΚΟ                                                             10           8

EARLY BIRD ΕΩΣ 31/05*                               10           10

ΠΡΟΣΦΟΡΑ                                                        15           0

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ                                                   10           8

 

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

Κεντρικά Εκδοτήρια Βασιλικού Θεάτρου

Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους

& στην ιστοσελίδα http://www.ntng.gr

 

στην ιστοσελίδα της http://www.ticketmaster.gr  & https://bit.ly/2IxB4uK

στα Καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ – Καταστήματα COSMΟΤΕ

 

 

 

*ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ

μέχρι Πέμπτη 31 Μαϊου 2018: 10 ευρώ (προς όλους)

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ: 2315 200200