Από αριστερά προς τα δεξιά: Αργύρης Θέος, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Βένια Βέργου, Matthieu Darras, Agata Czerner, Κωστής Αϊβαλιώτης, Ελισάβετ Χρονοπούλου, Βασίλης Κοσμόπουλος και Franz Rodenkirchen

Με μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση, που οργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (EKK), ολοκληρώθηκαν μετά από μια εντατική εβδομάδα, το Σάββατο 24 Μαρτίου, οι εργασίες του Script Lab στην Ελλάδα, ενός από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά εργαστήρια του Torino Film Lab (TFL).

Οι Λέξεις με τον Χρίστο Φρούσιο ήταν εκεί. 

Στην κατάμεστη αίθουσα του μηχανουργείου του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου (ΤΠΠΛ) παρευρέθηκαν πάνω 300 σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, παραγωγοί και σπουδαστές του κινηματογράφου από την Ελλάδα και οι 32 εκπαιδευόμενοι του Script Lab από όλο τον κόσμο. Επίσης, στην εκδήλωση βρίσκονταν ο πρόεδρος, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και οι διευθυντές του ΕΚΚ, καθώς και οι σημαντικοί, με διεθνή εμπειρία, υπεύθυνοι, εκπαιδευτές και σύμβουλοι του Torino Film Lab.  

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Βασίλης Κοσμόπουλος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΕΚΚ, καλωσόρισε θερμά τους συμμετέχοντες, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είναι μεγάλη χαρά για εμάς να συνεργαζόμαστε και να φιλοξενούμε το Torino Film Lab για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το οποίο στα 10 χρόνια της δραστηριότητάς του έχει καταφέρει να γίνει ένα διεθνές σημείο αναφοράς για τα κινηματογραφικά δρώμενα. Αυτή η φιλοξενία εγκαινιάζει την προοπτική μιας ευρύτερης συνέργειας.  Χαιρόμαστε, επίσης, που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση του ΕΚΚ για τη σημερινή εκδήλωση, η οποία είχε στόχο να σας φέρει σε επαφή με την ευρύτερη διεθνή δυναμική του TFL».

Φώτο: Βασίλης Κοσμόπουλος

Στη συνέχεια, ο Ασημάκης Χαδουμέλλης, διευθυντής του ΤΠΠΛ, πήρε το λόγο μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του καθηγητή του ΕΜΠ και αντιπροέδρου του Δ.Σ. του ΤΠΛΛ, Δημήτρη Καλιαμπάκου και παρουσίασε συνοπτικά την ιστορία, τις δραστηριότητες και τη σχέση του Πάρκου με τις κινηματογραφικές παραγωγές.

Φώτο: Ασημάκης Χαδουμέλλης

Ακολούθως, ο Matthieu Darras, καλλιτεχνικός διευθυντής του Torino Film Lab, ευχαρίστησε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την άψογη συνεργασία και παρουσίασε συνοπτικά τη φιλοσοφία και τη μεθοδολογία του TFL.

Φώτο:  Matthieu Darras

Αμέσως μετά, τη σκυτάλη πήραν οι δύο καλεσμένοι εισηγητές του masterclass. O Franz Rodenkirchen, σύμβουλος συγγραφής σεναρίου και εκπαιδευτής στο TFL, παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες της ανάπτυξης ενός σεναρίου σε σχέση με την αξιολόγησή του. Η Isabelle Fauvel, σύμβουλος σεναρίου και ιδρύτρια της γαλλικής συμβουλευτικής εταιρίας Initiative Film, αναφέρθηκε σε όλα τα στάδια της δημιουργικής διαδικασίας για μια επιτυχημένη ανάπτυξη ενός κινηματογραφικού σχεδίου.

Φώτο: Franz Rodenkirchen

Φώτο: Isabelle Fauvel

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα κοκτέιλ, όπου οι κινηματογραφιστές είχαν την ευκαιρία δικτύωσης και ανταλλαγής πληροφοριών για τις εμπειρίες τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ακόμη, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τους ευρύτερους προβληματισμούς τους για τον κινηματογράφο με τους εκπαιδευτές και τους συμβούλους του TFL, καθώς και με τους εκπροσώπους του ΕΚΚ.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προτίθεται να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες και τις στρατηγικές συνεργασίες που ενισχύουν την εξωστρέφεια και τη θέση του ελληνικού κινηματογράφου στο διεθνές κινηματογραφικό τοπίο.

Φώτο: Οι εκπαιδευόμενοι

0