Ο Δήμος Ηρακλείου και το Λυρικό Θέατρο Κρήτης παρουσιάζουν το 6ο Φεστιβάλ Πιάνου του Δήμου Ηρακλείου με διεθνή χαρακτήρα, στο διάστημα 2-5 Δεκεμβρίου 2022 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.


 
Θα πραγματοποιηθούν τέσσερις εκδηλώσεις από Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου έως και Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου με ώρα έναρξης 20.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, εκ των οποίων οι τρεις θα είναι ρεσιτάλ και η μία ένα έργο όπερας. Θα συμμετάσχουν καλλιτέχνες από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, καθώς και καλλιτέχνες από την Κρήτη.
 
Σε κάθε ρεσιτάλ το πιάνο, ο πρωταγωνιστής του φεστιβάλ, θα εμφανιστεί με διαφορετικό τρόπο. Στο πρώτο ρεσιτάλ το πιάνο θα συμπράξει με λυρικές φωνές, στο επόμενο θα λάμψει μόνο του με σολιστικό ρεπερτόριο και στο τρίτο ρεσιτάλ θα συνηχήσει με βιολί.
 
Σημαντικό σημείο του φεστιβάλ η εξπρεσιονιστική όπερα του Μπέλα Μπάρτοκ, «Ο πύργος του Κυανοπώγωνα», που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Κρήτη, σε μεταγραφή για πιάνο.
 

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
 
Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, ώρα έναρξης 20.00

Ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού με συνοδεία πιάνου με τη διακεκριμένη σοπράνο και καθηγήτρια πανεπιστημίου Maria Temesi και τον βαθύφωνο Μάνο Χριστοφακάκη. Στη συνοδεία ο μαέστρος και πιανίστας Radu Pantea, καθώς και ο πιανίστας Ιωάννης Μπονάτος. Θα παρουσιαστούν έργα των Τζουζέπε Βέρντι, Γκέοργκ Φρίντριχ Χαίντελ, Αλεσάντρο Στραντέλα, Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Τζάκομο Πουτσίνι κα. Θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα Ελληνικά.
 

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, ώρα έναρξης 20.00

Ρεσιτάλ για σόλο πιάνο με ένα δεξιοτεχνικό πρόγραμμα από μια εξαιρετικά ταλαντούχα πιανίστρια από την Ιαπωνία που διαπρέπει διεθνώς, με σπουδές στο Μοτσαρτέουμ στο Σάλτσμπουργκ, τη Maya Purdue. Θα ερμηνεύσει έργα των Φραντς Λιστ, Ντομένικο Σκαρλάττι, Ρόμπερτ Σούμαν, Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και Κλωντ Ντεμπυσσύ.
 

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, ώρα έναρξης 20.00

Η εξπρεσιονιστική όπερα του Μπέλα Μπάρτοκ «Ο πύργος του Κυανοπώγωνα», που είναι και η μοναδική όπερα που συνέθεσε ο πολύ σημαντικός Ούγγρος συνθέτης, θα παρουσιαστεί συναυλιακά σε μεταγραφή για πιάνο με την Ουγγαρέζα πιανίστρια Kata Boleman στη συνοδεία, την ανερχόμενη σοπράνο επίσης από την Ουγγαρία Zita Szilagyi στον ρόλο της Ιουδήθ και τον Μάνο Χριστοφακάκη στον ρόλο του Κυανοπώγωνα. Θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα Ελληνικά.
 

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, ώρα έναρξης 20.00

Ο Αμερικανός-Ιάπωνας πολυβραβευμένος βιολιστής Alexander Hobbs μαζί με την πιανίστρια Maya Purdue θα παρουσιάσουν ένα μοναδικό ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο, με έργα των Έντβαρντ Γκριγκ, Γιοχάνες Μπραμς, Φριτς Κράισλερ και Καμίγ Σαιν-Σανς.