Εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν σε Ραφήνα, Μάτι, Νέο Βουτζά και Νέα Μάκρη, για τον ένα χρόνο από τη φονική πυρκαγιά.

 

Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 και ώρα 18.30

Αγώνας δρόμου τιμής και μνήμης . Αφετηρία και τερματισμός στο λιμανάκι στο Μάτι . Διοργάνωση : ΑΠΣ Τελμησσός Νέας Μάκρης .

 

Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 και ώρα 21.00

Η ΑπόΔΡΑΣΗ ετοιμάζει ένα αφιέρωμα στην ηθοποιό και συγγραφέα Χρύσα Σπηλιώτη, που έφυγε τόσο άδικα από κοντά μας στη καταστροφή της 23ης Ιουλίου 2018.

3 θεατρικά έργα διασκευασμένα από τη σκηνοθέτη μας Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, «Πόρτες», «Ποιος Ανακάλυψε την Αμερική;» και «Αγκα, σφι και φι» στις 21 Ιουλίου ημέρα Κυριακή στις 21:00.

 

Παίζουν με αλφαβητική σειρά :

Έφη Αλεξάνδρου, Χριστίνα Βουλέλλη, Κώστας Γιαννέλος, Μάρθα Καντζάβελου, Νίκος Μισεγιάννης, Νίκος Ντίκας, Κατερίνα Παπαβασιλείου, Κάλλια Σταμούλη, Σταμάτης Σταμούλης, Μαρία Τσάχρα.

Σας περιμένουμε στο ανοικτό θεατράκι της ΑπόΔΡΑΣΗΣ, Λ.Μαραθώνος 138 Νέα Μάκρη τηλ 2294304508.

Η εκδήλωση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, μέρος των εσόδων θα δοθεί σε εγκαυματίες της περιοχής που επλήγησαν από την φονική πυρκαγιά.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις καλέστε στο τηλέφωνο του συλλόγου 2294304508.

 

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019 και ώρα 21:00, στο Αθλητικό κέντρο του Νέου Βουτζά

Με αφορμή τα τραγικά γεγονότα της 23ης Ιουλίου 2018, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ¨ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ¨ που δημιούργησαν νέοι της περιοχής με ενδιαφέρον για τα Κοινωνικά και Πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ραφήνας -Πικερμίου, του Δ.Ο.Π.Α.Π., των Επιτροπών και Συλλόγων Ματιού και Ν. Βουτζά οργανώνουν μία θεατρική εκδήλωση με τίτλο ¨Ένα χρόνο μετά¨.

Την εκδήλωση προλογίζουν η μεγάλη κυρία του θεάτρου, Λήδα Πρωτοψάλτη, ο κορυφαίος κριτικός του θεάτρου, φιλόλογος και μεταφραστής, Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο αγαπημένος τραγουδοποιός και κάτοικος της περιοχής, Βαγγέλης Γερμανός.

Ακολουθεί η παράσταση του θεατρικού έργου «Ένα χρόνο μετά…» των Κωνσταντίνου Ρόδη και Βούλας Σταμπέλου, ένα έργο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου.

Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη και Σωτήρης Μήτσουλας. Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης. Φωτισμοί & ήχος: Κώστας Αγγέλου. Παίζουν οι: Μιχάλης Μαρκάτης, Πελαγία Αγγελίδου, Κώστας Κλάδης, Ελένη Δαφνή, Νικόλας Γκιουλής, Κωνσταντίνα Μαθιουδάκη.

Την εκδήλωση κλείνει ο Διονύσης Τσακνής με τα παιδιά της χορωδίας της Νέας Μάκρης του Γιάννη Χριστοφορίδη, δίνοντας το δικό τους αισιόδοξο μήνυμα.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδείξει πως επιδρά μια φυσική καταστροφή στην ψυχολογία του ανθρώπου. Και πως με την αγάπη και την αλληλοβοήθεια μπορούμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε ενωμένοι σε ένα καλύτερο αύριο.

 

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019, στις 12.00 μ.μ

Ένας χρόνος μετά … –  Ημερίδα για τους Φυσικούς Κινδύνους και την Κλιματική Αλλαγή

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου συν-διοργανώνουν ημερίδα, την Τρίτη 23 Ιουλίου 2019, στις 12.00 μ.μ., στη Ραφήνα (Ξενοδοχείο ΑΥΡΑ – Αραφηνίδων Αλών 3), με θέμα:

«Δημόσιος Διάλογος για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας
από τους Φυσικούς Κινδύνους και την Κλιματική Αλλαγή. Η Ανατολική Αττική ένα χρόνο μετά»

Ένα χρόνο μετά την εθνική καταστροφή που συντελέστηκε στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης και η Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για την έναρξη ενός ουσιαστικού δημόσιου διαλόγου, για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κι αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας.

Με στόχο την προστασία της ζωής, της υγείας και περιουσίας των πολιτών, των υποδομών, των πολιτιστικών αγαθών και του περιβάλλοντος από τους Φυσικούς Κινδύνους και την Κλιματική Αλλαγή.

Φιλοδοξία μας είναι μέσα από το διάλογο να μπουν οι βάσεις για την αξιοποίηση της γνώσης και των εμπειριών του επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού, την ουσιαστική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, την ενημέρωση και την εκπαίδευση του πληθυσμού, αλλά και των δυνατοτήτων του εθελοντικού κινήματος, προκειμένου να επιτύχουμε την πλήρη αποτελεσματικότητα του συστήματος Πολιτικής Προστασίας.

Στην Εκδήλωση, στην οποία έχουν κληθεί να παραστούν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης οι οποίοι εμπλέκονται στη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν τον συγκεκριμένο τομέα, θα παρουσιαστεί η Πρόταση για το:

«Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Περιφερειακό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας Αττικής – Διεθνείς και Εθνικές Παράμετροι Σχεδιασμού», από τον Δρ. Ευθύμη Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας &
Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Πρόεδρο Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Ε.Κ.Π.Α. και του Ο.Α.Σ.Π..

 

Το πρόγραμμα της Ημερίδας

11:30-12:00

Προσέλευση συμμετεχόντων

12:00-12:15

Έναρξη ημερίδας – Χαιρετισμοί επισήμων

12:15-12:30

Ομιλία Γεώργιου Πατούλη, Προέδρου Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δήμαρχου Αμαρουσίου, νέου Περιφερειάρχη Αττικής

12:30-12:45

Ομιλία Ευάγγελου Μπουρνούς, Δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου

12:45-12:50

Χαιρετισμός, Γεώργιος Ψαθάς, Δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας
Κ.Ε.Δ.Ε.

12:50-13:00

Ομιλία του Δρ. Ευθύμη Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών
Καταστροφών, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου του Ο.Α.Σ.Π. με θέμα:

«Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Περιφερειακό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας Αττικής – Διεθνείς και Εθνικές Παράμετροι Σχεδιασμού»

13:00-13:15

Υποβολή ερωτημάτων από παριστάμενους.
Αποφώνηση.

 

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Η μέρα για την 1η Μαύρη Επέτειο της περσινής φονικής πυρκαγιάς, θα είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, και μετά από συζήτηση με τους συγγενείς των θυμάτων, σε κάθε περιοχή (Ν. Βουτζάς, Κόκκινο Λιμανάκι, Προβάλινθος, Αμπελούπολη, Μάτι), θα συγκεντρωθούν όσοι το επιθυμούν και περπατώντας τους δρόμους της φωτιάς θα καταλήξουν σιωπηλά στο λιμανάκι του ΜΑΤΙΟΥ , στις 8μμ, όπου θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση, και εκφώνηση των ονομάτων των νεκρών.

Στο Νέο Βουτζά, θα συγκεντρωθούμε στις 6μμ, στο πέταλο της οδού Ισμήνης, της β´ Εισόδου, εκεί που είχαμε τα περισσότερα θύματα, προκειμένου να τελεστεί Τρισάγιο στη μνήμη τους. Στη συνέχεια, περπατώντας, θα κατευθυνθούμε στο Μάτι, για να πάμε στο ΝΑ.Ο.ΜΑ. Προτείνουμε, όποιος θέλει, να έχει ένα φαναράκι με ένα κερί, ενώ, από την προηγούμενη ημέρα, θα φυτευτούν κατά μήκος του δρόμου, 15 κυπαρισσάκια, αφιερωμένα στους συμπολίτες μας που χάθηκαν.

Ας αγκαλιαστούμε όλοι ξανά, χωρίς το φόβο όμως αυτή τη φορά, στον ίδιο χώρο που καταφύγαμε τότε, διατηρώντας ζωντανό το μοναδικό ίσως θετικό στοιχείο από την καταστροφή που μας βρήκε:
Την Ανθρωπιά την Αλληλεγγύη την Αγκαλιά.

 

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019 και ώρα 21.00 στο Αθλητικό κέντρο του Νέου Βουτζά .

Δύο ιδιαίτερα αξιόλογοι τραγουδιστές , η Ερωφίλη και ο Βασίλης Γισδάκης μαζί με τον Κώστα Γιαννάκη στο πιάνο και τον Βασίλη Ραψανιώτη στο βιολί θα μας χαρίσουν μια όμορφη βραδιά στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Μαραθώνα και τη διοργάνωση της ΚΕΔΜΑ .

 

Ομαδική έκθεση «Ξανά ζω»

Ομαδική έκθεση 20 έως 26 Ιουλίου και οι ώρες 10:00-14:00 και 18:00- 22:00 στο ξενοδοχείο Ramada Athens Attica Riviera.

45 καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους ενώ τα έσοδα θα διατεθούν για τους εγκαυματίες στο Μάτι.Διοργάνωση : Μιμικάννα Αναστασάκη και Φούλη Μιτσιάλη .

Αναλυτικές πληροφορίες για την έκθεση μπορείτε να βρείτε στο άρθρο μας «Ξανά Ζω»: Η έκθεση που θέλει να δώσει ξανά ζωή στο Μάτι

 

 

Μνημόσυνο στο Μάτι για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς

 

Η οργή αλλά και η θλίψη για τον άδικο χαμό 102 ψυχών δεν έχουν κοπάσει

 

Ήταν 23 Ιουλίου 2018 όταν στο Μάτι ξεσπούσε μία εθνική τραγωδία και περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους. Μνημόσυνο για τον έναν χρόνο από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 21 Ιουλίου.

 

Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας Κοιμήσεως Θεοτόκου μαζεύτηκαν κάτοικοι, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων της μεγάλης φωτιάς. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο, καθώς η οργή αλλά και η θλίψη για τον άδικο χαμό 102 ψυχών δεν έχουν κοπάσει.

Η αστυνομική δύναμη ήταν μεγάλη, ενώ τα μέτρα είναι αυστηρά. Κάποιοι δρόμοι έκλεισαν με τους αστυνομικούς να δίνουν οδηγίες για την εκκλησία, ενώ ένα ελικόπτερο  πετάει πάνω από την εκκλησία. Στο μνημόσυνο έδωσαν το παρών και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και ο νέος περιφεριαρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, οι νέοι Δήμαρχοι Ραφήνας και Μαραθώνα αλλά και ο βουλευτης ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Βλάχος. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους 102 νεκρούς, τα 33 θύματα έχασαν τη ζωή τους στη Λ. Ποσειδώνος, τα 31 στο Κόκκινο Λιμανάκι, εκ των οποίων τα 26 στο ίδιο οικόπεδο της Αργυρά Ακτής, 7 στον Ν. Βουτζά, 2 στο Λιμάνι της Ραφήνας που είχαν μεταφερθεί εγκαυματίες, και στο ασθενοφόρο προς το Νοσοκομείο Παίδων ένα βρέφος 6 μηνών.

 

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος για το News.Gr

 

 

 

0