Το ΙΣΝ Ολοκλήρωσε τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης COVID-19, ύψους $100 εκατομμυρίων, για την Καταπολέμηση των Συνεπειών της Πανδημίας. 

 

Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας του ΙΣΝ ήταν να προσφέρει άμεση ανακούφιση, εστιάζοντας στην παροχή πρόσβασης σε είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης καθώς και να θέσει τα θεμέλια για τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη σε πολλές, διαφορετικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Η υποστήριξη συνεχίζεται μέσα από τις πρωτοβουλίες και δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) που βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

Τον Απρίλιο του 2020, ανταποκρινόμενο σε μία παγκόσμια κρίση, της οποίας οι υγειονομικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις είχαν μόλις αρχίσει να διαφαίνονται, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοίνωσε τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης για τον COVID-19, συνολικού ύψους $100 εκατομμυρίων. Μέσα στη χρονιά που ακολούθησε, το ΙΣΝ υποστήριξε πλήθος οργανισμών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε 5 ηπείρους σε 50 χώρες, ώστε να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων τους. Οι τομείς εξειδίκευσης και οι περιοχές δράσης των οργανισμών αυτών οδήγησε στη διαμόρφωση των 208 δωρεών που πραγματοποιήθηκαν συνολικά στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας.

Ο τελευταίος κύκλος δωρεών περιλάμβανε την εκ νέου υποστήριξη προς οργανισμούς με τους οποίους προϋπήρχε συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, καθώς και κάποιες νέες συνεργασίες. Μεταξύ άλλων, συνεχίστηκε η συνεργασία με τους ακόλουθους οργανισμούς:

  • The Trust for Governors Island για τον εμπλουτισμό του δημόσιου χώρου του με καλλιτεχνικές αναθέσεις που αγγίζουν θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η φυλετική ισότητα
  • Malala Fund για την ενεργοποίηση προγραμμάτων στην Ινδία και στο Πακιστάν, που βοηθούν κορίτσια να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους
  • The YWCA of Queens για την πρόσληψη επαγγελματιών ψυχικής υγείας που παρέχουν στήριξη σε ηλικιωμένους της κινεζικής κοινότητας, στη γλώσσα τους
  • Amref Health Africa για τη βελτίωση της πρόσβασης στη μητρική υγειονομική περίθαλψη στην Κένυα, στο Μαλάουι και στη Ζάμπια
  • San Antonio Food Bank για τη συνέχιση της κάλυψης αναγκών σε τρόφιμα 

«Η προσέγγισή μας είναι να προσπαθούμε να βοηθήσουμε εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, και όχι να ακολουθούμε αυτό που εμείς πιστεύουμε πως είναι σημαντικό, φορώντας παρωπίδες», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος. «Έχουμε μάθει να ακούμε και να οδηγούμαστε από εκείνους που είναι στην πρώτη γραμμή και, σε αυτό το ταξίδι είχαμε τους καλύτερους δυνατούς οδηγούς – τους συνεργαζόμενους οργανισμούς που έχουν εργαστεί εντατικά και με αφοσίωση για να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια που δημιούργησε η πανδημία και να συνεχίσουν να υπηρετούν τους πλέον ευάλωτους ανάμεσά μας. Καθώς ολοκληρώνεται η πρωτοβουλία, επικρατεί μέσα μας ένα αίσθημα τεράστιας ευγνωμοσύνης για τους ακούραστους συνεργάτες μας».

Η πρωτοβουλία παρέμεινε δυναμική και ευέλικτη καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησής της. Ο πρώτος κύκλος δωρεών, που πραγματοποιήθηκε όταν ακόμα είχαμε ελάχιστες πληροφορίες για τον ιό και τη νόσο που προκαλεί, επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της ζωτικής σημασίας επιστημονικής έρευνας. Οι πιο πρόσφατες δωρεές έχουν συμβάλει στην επανενεργοποίηση του δημόσιου χώρου, που απέδειξε εν μέσω πανδημίας την αξία του, και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια πιο δίκαιη κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη για όλους. Καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης της Πρωτοβουλίας στηρίξαμε προσπάθειες που στόχευαν στην ανακούφιση της επισιτιστικής ανασφάλειας, ένα πρόβλημα βαθύ και διαδεδομένο που προϋπήρχε και επιδεινώθηκε από την πανδημία.

 

Οι θεματικές ενότητες που προέκυψαν από την πρωτοβουλία, περιλαμβάνουν τις ακόλουθες:

  • Πρόσβαση σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, μέσα από το έργο του οργανισμού Acción contra el Hambre για τη διανομή ειδών βασικής ανάγκης σε επτά χώρες στην Κεντρική και στη Νότια Αμερική, ή οργανισμών όπως το Rethink Food που εστιάζει στην φροντίδα εκείνων που προετοιμάζουν και διανέμουν το φαγητό, ή το Saha Global που απασχολεί ένα δίκτυο μικρών επιχειρήσεων που διοικούνται από γυναίκες, με σκοπό την προσφορά καθαρού πόσιμου νερού σε εκατοντάδες κοινότητες στη Βόρεια Γκάνα, και τις προσπάθειες στην Ελλάδα, μέσα από το Μπορούμε και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα.
  • Υποστήριξη της ψυχικής και της σωματικής υγείας, μέσω δωρεάς για την ενίσχυση των ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα με νέες κλίνες, ή και τις έκτακτες ιατρικές παρεμβάσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στα ελληνικά νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες, και την παροχή εξ αποστάσεως υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης σε χιλιάδες ηλικιωμένους στη Νέα Υόρκη μέσω του οργανισμού Service Program for Older People.
  • Εκπαίδευση και υποστηρικτικά δίκτυα νέων ανθρώπων, μέσα από το έργο του United World Schools για τη διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο Νεπάλ, στη Μυανμάρ και στη Καμπότζη, ή μέσα από το έργο του οργανισμού Figure Skating in Harlem για την καθοδήγηση και συμβουλευτική υποστήριξη νεαρών γυναικών σε προσωπικό και ακαδημαϊκό επίπεδο, και το έργο του Big Brothers Big Sisters of America το οποίο φέρνει σε επαφή τους νέους ανθρώπους με τους μέντορές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. 
  • Έκτακτη υποστήριξη καλλιτεχνών και δημόσιων χώρων, με την υποστήριξη του προγράμματος Artist Relief 2.0 μέσω του οργανισμού United States Artists, μέχρι την πρωτοβουλία Stavros Niarchos Foundation-Lincoln Center Agora Initiative για την ενεργοποίηση και τον επαναπροσδιορισμό του δημόσιου χώρου. 
  • Θεμέλια για μία δίκαιη οικονομική ανάκαμψη, από το SNF Small Business Growth & Recovery Fund (Ταμείο ΙΣΝ για την Ανάπτυξη και Αποκατάσταση Μικρών Επιχειρήσεων), ή μέσω της δημιουργίας εκπαιδευτικών εργαλείων σε επτά γλώσσες για ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν ως πρώτη γλώσσα τα αγγλικά, από το New York Immigration Coalition

«Παρόλο που η Διεθνής Πρωτοβουλία Δράσης για τον COVID-19 ολοκληρώθηκε, αυτό δεν σημαίνει ότι το ΙΣΝ σταματά να επικεντρώνεται στην υποστήριξη προγραμμάτων που προσπαθούν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας», δήλωσε ο Διευθυντής Προγραμμάτων & Στρατηγικής του ΙΣΝ, Στέλιος Βασιλάκης. «Η πρωτοβουλία σχεδιάστηκε για να παρέχει βοήθεια στα άτομα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη βραχυπρόθεσμα. Στο επόμενο διάστημα, η κοινωφελής μας δράση θα συνεχίσει οπωσδήποτε να αγγίζει ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, μακροπρόθεσμα, καθώς η κοινωνία παγκοσμίως πασχίζει να τις ξεπεράσει». 

Το ΙΣΝ θα συνεχίσει να δέχεται αιτήματα για δωρεές μέσω της online πλατφόρμας του, παρέχοντας διαδικτυακή πρόσβαση στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 

 

 
Δείτε τις Δωρεές Στο Πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης