Η Πινακοθήκη Ουφίτσι παρουσιάζει διαδικτυακά σπάνια σχέδια της Θείας Κωμωδίας.

 

Η Ιταλία τιμά την επέτειο των 700 ετών από τον θάνατο του ποιητή Δάντη Αλιγκέρι και κηρύσσει την έναρξη των ετήσιων εκδηλώσεων παρουσιάζοντας online 88 σπάνια σχέδια της Θείας Κωμωδίας.

 

Η έκθεση με τα έργα του ζωγράφου της Αναγέννησης Φεντερίκο Ζουκάρι διοργανώνεται από την Πινακοθήκη Ουφίτσι στη Φλωρεντία και έχει τίτλο «A reviser le Stelle» (Για να ξαναδούμε τ’ αστέρια, στίχος από την «Κόλαση», πρώτο από τα τρία μέρη της Θείας Κωμωδίας).

 

«Μέχρι τώρα αυτά τα όμορφα σχέδια είχαν δει μονάχα μια χούφτα μελετητές, ενώ είχαν παρουσιαστεί στο κοινό δύο φορές κι αυτές εν μέρει», δήλωσε ο διευθυντής της Πινακοθήκης, Γερμανός Αϊκε Σμιτ. «Τώρα εκτίθενται στο σύνολό τους, συνοδευόμενα από επιστημονικό υλικό και είναι προσβάσιμα στο κοινό δωρεάν».

 

Ο Δάντης, κορυφαίο έργο του οποίου είναι το επικό ποίημα «Θεία Κωμωδία» (όπου περιγράφει το ταξίδι του στην «Κόλαση», το «Καθαρτήριο» και τον «Παράδεισο»), έργο καθοριστικό στη διαμόρφωση της ιταλικής γλώσσας, γεννήθηκε το 1265 στη Φλωρεντία και πέθανε στη Ραβέννα το 1321.

 

Ο Ζουκάρι ολοκλήρωσε τα σχέδια κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ισπανία, μεταξύ 1586 και 1588. Από τα συνολικά 88 έργα, 28 είναι απεικονίσεις της Κόλασης, 49 του Καθαρτηρίου και 11 του Παραδείσου.

 

Μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη, το 1609, τα σχέδια παρέμειναν στη διάσημη οικογένεια Ορσίνι για την οποία είχε εργαστεί ο Ζουκάρι και στη συνέχεια πέρασαν στη παντοδύναμη οικογένεια των Μεδίκων, έως ότου εντάχθηκαν στις συλλογές του Ουφίτσι το 1738.

 

Οι δύο φορές που παρουσιάστηκαν μερικά από τα εξαιρετικά εύθραυστα σχέδια με μολύβι και μελάνη, ήταν στη Φλωρεντία το 1865 για τους εορτασμούς των 600 ετών από τη γέννηση του Δάντη και σε έκθεση στο Αμπρούτζο  το 1993.

 

 

Οι εκδηλώσεις του Έτους Δάντη θα συνεχιστούν καθ′ όλη τη διάρκεια του 2021 στη Φλωρεντία, τη Ραβέννα, όπως και σε ακόμη 70 πόλεις και περιοχές που συνδέονται με την περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου ποιητή.

 

πηγή

 

 

0