Δεν είναι θέμα προσωπικής αγάπης ή εκτίμησης, είναι θέμα αντικειμενικότητας.

 

 

 

 

 

Κάθε φορά, που καλούμαι να γράψω για μια νέα δουλειά της Γλυκερίας, σκέφτομαι δύο πράγματα!

Πόσα διαφορετικά πράγματα κάνει αυτή η σπουδαία ερμηνεύτρια, κάθε χρόνο, ξεχωριστά ή παράλληλα, αλλά και με πόσα είδη έχει ταυτιστεί.

Από τα τραγούδια της Σμύρνης και όλης της παράδοσης μας, τα λαϊκά (σε πρώτη ή δεύτερη εκτέλεση), τα ρεμπέτικα, τα σύγχρονα, τα τραγούδια της διασκέδασης μέχρι και τους βυζαντινούς ύμνους.

 

Ήταν το 1999, όταν η Γλυκερία, κυκλοφόρησε το mini album “Ω Γλυκύ Μου Έαρ”, και έκτοτε συνδέθηκε το όνομα της και με αυτούς τους ύμνους.

 

 

Επί σειρά ετών, τη Μεγάλη Εβδομάδα, η κορυφαία καλλιτέχνης, βρίσκει χώρους και παρουσιάζει τους ύμνους, σε συνδυασμό με άλλα τραγούδια, τα οποία δένουν αρμονικά με το κατανυκτικό πνεύμα των ημερών.

 

 

Φέτος, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, θα δοθεί η παράσταση «Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης» με κεντρικό άξονα το σπαρακτικό μοιρολόι της Παναγίας. Επίσης, η Γλυκερία, θα ερμηνεύσει ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, Βυζαντινούς ύμνους και εγκώμια για τα Θεία και τα ανθρώπινα πάθη.

 

 

Η Γλυκερία όμως, πριν ένα περίπου χρόνο, υπήρξε η βασική ερμηνεύτρια, της «Κεχαριτωμένης», του δεύτερου μέρους, της τριλογίας του Ανδρέα Κατσιγιάννη «Μεγάλες Ώρες». Η θεματολογία του δίσκου, αφορούσε το πρόσωπο της Παναγίας.

 

 

Όσον αφορά τα τραγούδια της «Άνοιξης», ο Στέλιος Φωτιάδης, που επιμελείται το πρόγραμμα, σίγουρα θα έχει εντοπίσει τα κατάλληλα τραγούδια, για να δέσουν αρμονικά και πάλι με τους ύμνους.

Παρόλα αυτά, η ίδια η Γλυκερία, έχει στο προσωπικό της ρεπερτόριο 2 σπουδαία τραγούδια, που μιλούν για την αγαπημένη εποχή του χρόνου.

Το πιο πρόσφατο, και πάλι από την «Κεχαριτωμένη», σε μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη και στίχους Αλέξανδρου Φωτεινού, το «Κι αν ήρθε πάλι η άνοιξη».

 

 

Το δεύτερο και πλέον κλασσικό, είναι το τραγούδι «Άνοιξη» του Θοδωρή Κοτονιά, όπου η Γλυκερία ερμηνεύει μαζί με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, από τον ομώνυμο δίσκο της ίδιας.

 

 

Στην παράσταση αυτή, θα υπάρξει όμως και μια σημαντική συνάντηση, καθώς θα λάβει μέρος και ο σπουδαίος ηθοποιός, Λεωνίδας Κακούρης, ο οποίος θα διαβάσει αποσπάσματα από έργα Ελλήνων ποιητών και πεζογράφων σε επιμέλεια του Χρήστου Προμοίρα.

 

 

Κλείνοντας, σας προτείνω να ακούσετε το παρακάτω video, από «Τα πρώτα λόγια του Χριστού», όπου κατά την ταπεινή μου άποψη, η Γλυκερία, η τόσο μεγάλη αυτή ερμηνεύτρια, δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας της. Προσέξτε το φινάλε και θα με δικαιώσετε.

 

 

 

ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Μεγάλη Δευτέρα & Μεγάλη Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου
Ώρα έναρξης : 20:00
Εισιτήρια:
25€ Α’ , Β΄ και  Γ΄ ΔΙΆΖΩΜΑ
20€ Δ’ και Ε’ ΔΙΑΖΩΜΑ
Προπώληση: more.com.
Κρατήσεις: 210 9315600
ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη 171 21
Τηλέφωνο: 21 0931 5600
Cricos Productions & Cultural Management
Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – Gialino Music Theater

 

 

 

0