Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη και έξι δεξιοτέχνες μουσικοί, θα συναντηθούν το Σάββατο 11 Ιουνίου στη σκηνή του ατμοσφαιρικού W:Halll (Centre Culturel de Woluwe St. Pierre)  στις Βρυξέλλες, για ένα ταξίδι μέσα από νότες και λέξεις στις αρχές του 20ου αιώνα, γεμάτο από την κοσμοπολίτικη αύρα της πόλης εκείνης που θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς στην σύγχρονη ιστορία του ελληνισμού.

 

ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΟΡΑ ΚΑΡΒΟΥΝΗ

“ΣΜΥΡΝΗ 1922-2022”
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ

W:Halll (Centre Culturel de Woluwe St. Pierre) 
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

 

 

Τα τραγούδια της Σμύρνης και οι μαρτυρίες του ξεριζωμού, μουσικές μνήμες και αναγνώσεις, αποδίδονται από δύο κορυφαίες στο είδος τους καλλιτέχνιδες, σε μια καλλιτεχνική σύμπραξη που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες.

Θα μεταφερθούμε νοερά 100 χρόνια πίσω, στη Σμύρνη με την τεράστια παράδοση, την πολυπολιτισμική κουλτούρα, τις μουσικές που ταξίδεψαν από τη μία άκρη του κόσμου έως την άλλη, τη θρυλική ομορφιά και – κυρίως -την τραγική της κατάληξη, που έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της στις ψυχές όλων των Ελλήνων και θα είναι για πάντα η πιο αγαπημένη «χαμένη πατρίδα».

Θα παρουσιαστούν διαχρονικά τραγούδια του «σμυρναίικου ύφους», που γεννήθηκαν την περίοδο του Μεσοπολέμου στα «Καφέ Αμάν» της Σμύρνης και μας μεταφέρουν ανάγλυφα την ατμόσφαιρα και τις εικόνες της εποχής. Θα ακουστούν εμβληματικές δημιουργίες ανώνυμων και επώνυμων συνθετών όπως ο Τούντας, ο Παπάζογλου, ο Δραγάτσης κ.α, καθώς και συγκινητικές μαρτυρίες από τους ανθρώπους που εκδιώχθηκαν βάναυσα από την πατρίδα τους όπως αυτές καταγράφηκαν και αποτυπώθηκαν στην τρίτομη έκδοση “Έξοδος” του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών από την Μέλπω Λογοθέτη-Μερλιέ, αλλά και αποσπάσματα από έργα της ελληνικής λογοτεχνίας (Αιολική γη, Λωξάντρα, Ρένα κ.α.).

Τραγούδια και λόγια για τον πόνο και τον καημό ,αλλά και για το γλέντι και τη χαρά της ζωής, ακριβώς όπως και η μοίρα αυτού του σπουδαίου τόπου.

 

INFO

W:Halll (Centre Culturel de Woluwe St. Pierre) 

Avenue Charles Thielemans, 93 – 1150 Bruxellese, Βρυξέλλες
https://www.whalll.be/

Ώρα έναρξης: 20:00

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.vivaevent.be/…/ma-patrie-jappelle-les…/

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Επιμέλεια προγράμματος: Απόστολος Τσαρδάκας
Καλλιτεχνική επιμέλεια, επιλογή κειμένων, artwork: Χρήστος Παπαμιχάλης
 
ΜΟΥΣΙΚΟΙ:
 
Ταξιάρχης Γεωργούλης – ούτι
Βαγγέλης Καρίπης – κρουστά
Άγης Παπαπαναγιώτου- κόντραμπάσο
Γιάννης Πούλιος – βιολί
Απόστολος Τσαρδάκας –  κανονάκι
Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου – κιθάρα
 
Γιώργος Γερανιός – φωτογραφίες
 
Παραγωγή:  PROSPEROPremiereACT

 

 

0