O κόσμος της μουσικής έχασε άλλον ένα θρύλο την Πέμπτη όταν η Αρίθα Φράνκλιν «έφυγε» μετά από μάχη με τον καρκίνο του παγκρέατος, που είχε διαγνωσθεί το 2010.

Η βασίλισσα της σόουλ αποτέλεσε έμπνευση για πολλές γενιές καλλιτεχνών για δεκαετίες.

Η μεγάλη απώλεια συγκίνησε πολιτικούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς και πολλούς στάρς οι οποίοι μέσω των social media αποχαιρέτησαν με τον δικό τους τρόπο την αγαπημένη τους τραγουδίστρια.

«Σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής μας, δεν βρίσκουμε τα κατάλληλα λόγια για να εκφράσουμε τον πόνο μας. Χάσαμε τη μητριάρχη και τον βράχο της οικογένειάς μας. Η αγάπη της για τα παιδιά της, τα εγγόνια, τα ανίψια και τα ξαδέλφιά της δεν είχε όρια» γράφει η οικογένεια της, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ατζέντισσά της, Γκουέντολιν Κουίν.

Ντόναλντ Τραμπ: «Η Βασίλισσα της Σόουλ, η Αρίθα Φράνκλιν, είναι νεκρή. Ήταν μια εξαιρετική γυναίκα που ευλογήθηκε με ένα υπέροχο δώρο από τον Θεό, τη φωνή της. Θα μας λείψει».

Η Φράνκλιν είχε τραγουδήσει στην τελετή ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τίμησε τη μεγάλη τραγουδίστρια με ένα tweet: «Η Αρίθα συνέβαλε στη διαμόρφωση της σύγχρονης Αμερικής. Στη φωνή της ακούγαμε την Ιστορία μας, στην ολότητά της και με όλες τις αποχρώσεις της: τη δύναμή μας και τους καημούς μας, τη σκοτεινή πλευρά μας και το φως μας, την αναζήτηση της λύτρωσης και τον σεβασμό που κερδίζεται δύσκολα. Η βασίλισσα της σόουλ ας αναπαυθεί αιώνια»

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, στην ορκωμοσία του οποίου, το 1993, είχε τραγουδήσει η Φράνκλιν, είπε ότι «κλαίει για τον χαμό της φίλης του» την οποία χαρακτήρισε «έναν από τους μεγαλύτερους εθνικούς θησαυρούς» της χώρας. «Άγγιξε τις ψυχές μας επί περισσότερα από 50 χρόνια. Ήταν κομψή, γενναιόδωρη και ασυμβίβαστη στο καλλιτεχνικό της έργο (…) Θα είναι για πάντα η Βασίλισσα της Σόουλ για όλους εκείνους που την γνώριζαν προσωπικά και μέσω της μουσικής της», τόνισε.

Εκτός από πολιτικούς, δεκάδες καλλιτέχνες με πολλούς από τους οποίους είχε συνεργαστεί στην πολυετή καριέρα της, έσπευσαν να εκφράσουν τη θλίψη τους.

H Νταϊάνα Ρος έγραψε στο Twitter: «Προσεύχομαι για το υπέροχο χρυσό πνεύμα της Αρίθα Φράνκλιν».

Τζον Λέτζεντ: « Χαιρετίζω την Βασίλισσα.  Τη μεγαλύτερη τραγουδίστρια που έχω γνωρίσει»

Ελτον Τζον: « Η απώλεια της Αρίθα Φράνκλιν είναι πλήγμα για όλους όσοι αγαπούν τη μουσική: Μουσική από την καρδιά, την ψυχή και την εκκλησία. Η φωνή της ήταν μοναδική, το παίξιμο της στο πιάνο ήταν υποτιμημένο-ηταν η αγαπημένη μου πιανίστρια»

Πωλ ΜακΚάρτνευ: «Ας σταθούμε όλοι για μια στιγμή για να τιμήσουμε την ονειρεμένη ζωή της Αρίθα Φράνκλιν, τη βασίλισσα της ψυχής μας, που μας ενέπνευσε για πολλά-πολλά χρόνια. Θα μας λείψει αλλά η ανάμνηση του μεγαλείου της ως μουσικού και ως ανθρώπου θα ζει μαζί μας για πάντα. Με αγάπη Πώλ»

Barbra Streisand : “Η φωτογραφία αυτή τραβήχθηκε τοπ 2012 οταν η Aretha κι εγώ τραγουδήσαμε στο πλαίσιο των εορτασμών γαι τον φίλο μας, Marvin Hamlisch. Είναι δύσκολο να αντιληφθούμε έναν κόσμο χωρίς εκείνη. Δεν ήταν μόνο μια λαμπρή τραγουδίστρια, αλλά η αφοσίωσή της στα κοινωνικά δικαιώματα άφησαν σημαντικό αποτύπωμα σε όλο τον κόσμο”, γράφει συγκινημένη η Barbra Streisand στη δική της ανάρτηση.

Tony Bennet: “Ήταν διπλή η συγκίνηση για μένα όταν τραγούδισα στη σκηνή της Metropolitan Opera για τα 85α γενέθλιά μου και είχα τη βασίλισσα της Soul (και της καρδιάς μου) Aretha Franklin να τραγουδά μαζί μου… Θα λείψει σε όλο τον κόσμο”, γράφει στη λεζάντα του τιτιβίσματός του, ο Tony Bennet.

Να τραγουδήσει ένα τραγούδι της Aretha Franklin ζήτησαν από την Ariana Grande την Πέμπτη σαν αποχαιρετισμό που από εχθές βρίσκεται στο #1 των άλμπουμς της Αμερικής με το νέο της άλμπουμ το Sweetener

Παρ’ ότι η Grande αρχικά αρνήθηκε όταν τελικά το έκανε ξέσπασε σε κλάματα…

Ήταν προγραμματισμένη η παρουσία της στην εκπομπή «The Tonight Show Starring Jimmy Fallon», αλλά για ένα «σκετς», μια κωμική σκηνή. Όχι για να τραγουδήσει.

Όταν έφτασε στο πλατό, οι παραγωγοί της εκπομπής της ζήτησαν να τραγουδήσει ένα τραγούδι της Αρίθα Φράνκλιν. Ως αποχαιρετισμό καθώς λίγες ώρες πριν, η «Βασίλισσα της Σόουλ» είχε αφήσει την τελευταία της πνοή.

Η Αριάνα τους είπε ότι δεν μπορούσε να το κάνει, ήταν πολύ συγκινημένη. «Ήταν μια από τις ηρωίδες μου» είπε. Τότε την πλησίασε o Questlove και την έπεισε ότι θα ήταν σπουδαίο να τραγουδήσει, με τους Roots, ένα τραγούδι της Αρίθα. Το ξανασκέφτηκε, και άνοιξε το show με το «Natural Woman». O κόσμος όρθιος χειροκροτούσε.

Όταν έφυγε από τη σκηνή, η Αριάνα Γκράντε ξέσπασε σε κλάματα. Στη συνέχεια ανέβασε στο λογαριασμό της στο Twitter, μια φωτογραφία δική της, αγκαλιά με την Αρίθα.

 
Η τελετή ταφής της διάσημης τραγουδίστριας Αρίθα Φράνκλιν θα πραγματοποιηθεί στις 31 Αυγούστου στην γενέτειρα πόλη της Ντιτρόιτ, έπειτα από διήμερη έκθεση της σορού της σε δημόσιο προσκύνημα , μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα την οικογένεια της εκλιπούσης. Η επικήδειος τελετή θα πραγματοποιηθεί σε προτεσταντική εκκλησία, παρουσία της οικογένειας της «βασίλισσας της Σόουλ», όπως μετέδωσαν τα ενημερωτικά μέσα WDUV και Detroit Free Press.

 
0