Ο Κλοντ Μονέ είναι πασίγνωστος για τις απεικονίσεις του φυσικού κόσμου. Ιδίως για τους πίνακες της σειράς «Νούφαρα». Μια λιγότερο γνωστή πλευρά του έργου του μας καλεί να γνωρίσουμε η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου (The National Gallery): τις εξερευνήσεις του στον κόσμο της αρχιτεκτονικής.

 

Η έκθεση «The Credit Suisse Exhibition: Monet and Architecture» φέρνει στον ίδιο χώρο 78 έργα του Γάλλου Ιμπρεσιονιστή (πέντε μόνο από τις συλλογές της National Gallery και τα υπόλοιπα από μουσεία, γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές από όλον τον κόσμο).

 

Τα αγαπημένα της εκθέματα διάλεξε –με μεγάλη δυσκολία– η επιμελήτρια της έκθεσης, Ρόζαλιντ ΜακΚέβερ: τον πίνακα του 1908 «Το Μεγάλο Κανάλι» (της Βενετίας), τον πίνακα του 1871 «Οικίες στις όχθες του Ζάαν», τον πίνακα του 1882 «Η εκκλησία στη Βαρενζεβίλ και το φαράγγι του Μουτιέ», τον πίνακα του 1873 «Η λεωφόρος Καπισίν», τον πίνακα του 1877 «Σιδηροδρομικός σταθμός Σεν Λαζάρ» και, τέλος, τον πίνακα του 1897 «Ο καθεδρικός της Ρουέν: Η πύλη (Πρωινή εντύπωση)».

 

 

Εξήγησε στο περιοδικό «Dezeen» ότι η έκθεση των πινάκων δεν ακολουθεί χρονολογική σειρά, τα έργα είναι τοποθετημένα ανάλογα με το τι απεικονίζουν. Κατά συνέπεια, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει τα κτίρια και τις τοποθεσίες στις οποίες ο Μονέ επέστρεφε, ξανά και ξανά, στη διάρκεια της καριέρας του.

 

«Δύο πράγματα έμαθα, δουλεύοντας με αυτό τον τρόπο: το πώς παίζει με το χώρο και το πώς παίζει με αυτό που βλέπουμε» είπε η ΜακΚέβερ. «Βάζοντας δίπλα δίπλα δύο έργα τα οποία μοιάζουν πάρα πολύ, επιτρέπεις στις διαφορές τους να υπογραμμίσουν ότι (ο Μονέ) στην πραγματικότητα δεν κατέγραφε τη σκηνή μπροστά του, αλλά δημιουργούσε μία σύνθεση από τα σχήματα που έβλεπε» πρόσθεσε. «Το άλλο που αναδύεται έντονα είναι η ικανότητά του ως σχεδιαστή… Μπορεί να ζωγραφίσει μια γέφυρα, παραδείγματος χάρη, με απίστευτη διαύγεια και κατανόηση των χώρων» τόνισε.

 

 

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρία τμήματα, για να επιτραπεί η καλύτερη εξερεύνηση εκ μέρους του θεατή τού πώς ο Μονέ ενεπλάκη με την αρχιτεκτονική στη διάρκεια της ζωής του: «Χωριό και Γραφικό», «Πόλη και Σύγχρονο», «Μνημείο και Μυστήριο».

 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Ιουλίου.

 

0