1821 – Η Επανάσταση των Ελλήνων. Το εμβληματικό έργο με την υπογραφή σπουδαίων μελετητών της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, σε επιμέλεια του Θάνου Βερέμης και του Αντώνη Κλάψη, μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ελληνικά γράμματα

 

«Ένα πανόραμα των εξελίξεων της Ελληνικής Επανάστασης»
Ένα εμβληματικό έργο με την υπογραφή σπουδαίων μελετητών της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Μια πολυτελής έκδοση με πλούσιο και πρωτότυπο εικονογραφικό υλικό, το οποίο αντλήθηκε από τις ανεκτίμητες συλλογές των σημαντικότερων ελληνικών μουσείων και ιδρυμάτων.

 

Το Βιβλίο

1821-Η Επανάσταση των Ελλήνων
Επιμέλεια έργου:
Θάνος Βερέμης – Αντώνης Κλάψης
Σχήμα: 17 χ 24
Σελίδες: 448
Εξώφυλλο: Σκληρό – κουβερτούρα
ISBN: 978-960-19-0781-9
Λ.Τ.: 29,90 €

 

1821 – 2021
Διακόσια χρόνια από την εξέγερση του ελληνικού Γένους. Διακόσια χρόνια μετά το απόλυτο ιστορικό γεγονός του νέου ελληνισμού, που καθόρισε και εξακολουθεί να καθορίζει την ταυτότητα, την πορεία, αλλά και την ίδια την ύπαρξη του ελληνικού κράτους.

Τα γεγονότα και τα πρόσωπα που σφράγισαν την Επανάσταση των Ελλήνων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής συνείδησης μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Και όμως… Γνωρίζουμε τα πάντα για τη σημαντικότερη στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας; Έχουν φωτιστεί όλες οι πτυχές του εμβληματικού Αγώνα με το άπλετο φως της ιστορικής επιστήμης και έρευνας;

Η απάντηση είναι όχι. Αυτό προσπαθεί να επιτύχει, στο μέτρο του δυνατού, το επίτομο συλλογικό έργο 1821- Η Επανάσταση των Ελλήνων.

Δεκαέξι κείμενα από ισάριθμους πανεπιστημιακούς καθηγητές και ιστορικούς ερευνητές πραγματεύονται ζητήματα του Αγώνα, γνωστά και λιγότερο προβεβλημένα, προκειμένου να ερμηνεύσουν, να αναδείξουν και να θέσουν νέους προβληματισμούς στον μακρύ δρόμο προς τη μελέτη και την κατανόηση αυτής της κορυφαίας ιστορικής στιγμής. Ο στόχος δεν είναι εύκολος, αλλά είναι σαφής. Να συγκεντρωθεί ένα σώμα μελετημάτων, το οποίο να δίνει στον αναγνώστη, με τρόπο ευσύνοπτο αλλά διεισδυτικό, το πανόραμα των εξελίξεων που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση.

Το εύρος των θεμάτων, μεγάλο, ποικίλο και συχνά εξαιρετικά πρωτότυπο. Η προετοιμασία του Αγώνα μέσα στους αιώνες της Οθωμανοκρατίας, η σχέση της Ελληνικής Επανάστασης με άλλες της ίδιας εποχής, η Φιλική Εταιρεία και οι αθέατες πτυχές της, το στρατιωτικό σκέλος της Εθνεγερσίας σε ξηρά και θάλασσα, αλλά και οι εμφύλιοι σπαραγμοί, το φιλελληνικό κίνημα και το πώς επηρέασε την έκβαση του Αγώνα, οι παράλληλες εξελίξεις στη διπλωματική κονίστρα της Ευρώπης, οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού του νεοσύστατου ελληνικού κράτους μέσα από τα Συντάγματα αλλά και την πολιτική του πρώτου κυβερνήτη, καθώς και η συμβολή των γυναικών στον Αγώνα της ανεξαρτησίας και η αποτύπωσή του στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική τέχνη είναι μόνο κάποια από τα θέματα που συναπαρτίζουν και συμπληρώνουν το παζλ της μεγάλης εικόνας για την Επανάσταση των Ελλήνων.

 

ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
• Θάνος Βερέμης, Από την κατάκτηση στην ανεξαρτησία
• Βάσω Σειρηνίδου, Ο ελληνικός κόσμος στις παραμονές της Επανάστασης
• Μαρία Δ. Ευθυμίου, Σερβική και Ελληνική Επανάσταση: Μια σύγκριση
• Ελπίδα Κ. Βόγλη, Η Φιλική Εταιρεία και η ιστορία της
• Δημήτρης Μαλέσης, Ο στρατιωτικός Αγώνας στην ξηρά, 1821-1824
• Αναστάσιος Κ. Δημητρακόπουλος, Το επαναστατικό ναυτικό στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας
• Αντώνης Κλάψης, Το Ελληνικό Ζήτημα και η ευρωπαϊκή διπλωματία, 1821-1827
• Παναγιώτα Παναρίτη, Ο φιλελληνισμός κατά τη διάρκεια του Αγώνα της ανεξαρτησίας
• Νικόλαος Αθ. Μισολίδης, Οι εμφύλιοι πόλεμοι στον Αγώνα της ανεξαρτησίας των Ελλήνων, 1823-1825
• Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης, Η εκστρατεία του Ιμπραήμ στην Ελλάδα, 1825-1828
• Σπύρος Βλαχόπουλος, Τα Συντάγματα της Επανάστασης
• Χρήστος Χρηστίδης, Το κυβερνητικό έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, 1828-1831
• Μανόλης Κούμας, Η εξωτερική πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια, 1828-1831
• Θανάσης Χρήστου, Οι διπλωματικές διεργασίες για την οριστική διευθέτηση του Ελληνικού Ζητήματος, 1831-1832
• Αννίτα Πρασσά, Οι γυναίκες στην Ελληνική Επανάσταση
• Δημήτρης Παυλόπουλος, Η Επανάσταση στις εικαστικές τέχνες

 

Για να δείτε τα περιεχόμενα πατήστε εδώ

Για να διαβάσετε την εισαγωγή πατήστε εδώ

 

ΟΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο Θάνος Βερέμης είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταξύ πολλών άλλων τίτλων που κατέχει στη μακρόχρονη σταδιοδρομία του, από το 1988 έως το 1994 υπήρξε διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και έως το 2000 πρόεδρός του. Από το 2004 έως το 2010 ήταν πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).
Έχει εκδώσει περισσότερες από 25ολοκληρωμένες μελέτες-βιβλία.

Ο  Αντώνης Κλάψης είναι επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Έχει συγγράψει οκτώ βιβλία και έχει επιμεληθεί και συνεπιμεληθεί πέντε συλλογικούς τόμους. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

 

0