Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το βιβλίο του Alejandro Zambra «Τεστ Δεξιοτήτων», σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη.

Στο Τεστ Δεξιοτήτων, το καινοτόμο βιβλίο του Χιλιανού συγγραφέα, γλωσσικές ασκήσεις συνυπάρχουν με λογοτεχνικά κείμενα, καλώντας τους αναγνώστες να προβληματιστούν και να απαντήσουν σε καίρια ηθικά προβλήματα της εποχής μας.

 

Ένα διασκεδαστικό και εντελώς απροσδόκητο έργο από τον συγγραφέα των βιβλίων

Η ιδιωτική ζωή των δέντρων (2017) και Τρόποι να γυρίζεις σπίτι (2016).

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Το να πούμε ότι το Τεστ Δεξιοτήτων αποτελεί ένα μυθιστόρημα, είναι εξίσου παρακινδυνευμένο με το να πούμε ότι δεν είναι. Ίσως είναι καλύτερα να αναφέρουμε απλώς, ότι είναι ένα βιβλίο του Alejandro Zambra, γιατί το ύφος και τα θέματα που τον μετέτρεψαν σε μια ουσιαστική φωνή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας, ξεδιπλώνονται εδώ με τρόπο ουσιαστικό και έντονο.

 

Με αφορμή τη δομή του συστήματος εξετάσεων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια που εφαρμόστηκε στη Χιλή από το 1967 μέχρι το 2002, ο συγγραφέας δημιουργεί ένα απροσδόκητο έργο, στο οποίο οι ιστορίες συνυπάρχουν με λογοτεχνικά αποσπάσματα και γλωσσικές ασκήσεις που αποτελούν περισσότερο ηθικά προβλήματα: η ανάγκη να πούμε ψέματα για να επιβεβαιωθούμε στους άλλους, η επιθυμία να δημιουργήσουμε δεσμούς παρά τη δυσπιστία στην αγάπη και στην οικογένεια, η δυσκολία μετακίνησης σ’ ένα ναρκοπέδιο μυστικών, η απελπισμένη πεποίθηση ότι, αντί να μάθουμε να σκεφτόμαστε, εκπαιδευτήκαμε να υπακούμε και να επαναλαμβάνουμε.

 

Alejandro Zambra

Τεστ Δεξιοτήτων (Facsímil)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αχιλλέας Κυριακίδης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία

ISBN: 978-960-572-221-0

ΣΕΛΙΔΕΣ: 112

ΣΧΗΜΑ: 14 Χ 21 εκ.

Μαλακό εξώφυλλο

ΤΙΜΗ: 12,00 € (περιλαμβάνει ΦΠΑ 6%)

Σχεδιασμός/εικονογράφηση εξωφύλλου:

Χρήστος Κούρτογλου

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Alejandro Zambra (Αλεχάντρο Σάμπρα) γεννήθηκε στο Σαντιάγο της Χιλής, το 1975. Έχει εκδώσει δύο συλλογές ποιημάτων, μία συλλογή διηγημάτων, μία συλλογή δοκιμίων και τρία μυθιστορήματα που μεταφράστηκαν σε περισσότερες από δέκα γλώσσες: Μπονσάι (Πατάκης, 2008), Τρόποι να γυρίζεις σπίτι (Ίκαρος, 2016) και Η ιδιωτική ζωή των δέντρων (Ίκαρος, 2017).

Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές ανθολογίες λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας ανά τον κόσμο, καθώς και σε περιοδικά όπως το New Yorker, το The Paris Review, το Harper’s κ.ά.

To 2010 το λογοτεχνικό περιοδικό Granta τον κατέταξε μεταξύ των καλύτερων ισπανόφωνων συγγραφέων της νεότερης γενιάς.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

H γοητευτική λογοτεχνία του Alejandro Zambra είναι ένας συναρπαστικός δρόμος προς εξερεύνηση. Φανταστικός και πρωτότυπος, ο Zambra είναι μάστορας της μικρής φόρμας. Λατρεύω την απίστευτη τόλμη του.

Enrique Vila-Matas

 

Ένα σπουδαίο βιβλίο, που διαποτίζει την τυποποιημένη μορφή των τεστ με: (α) παιχνιδιάρικη διάθεση, (β) θλίψη, (γ) απογοήτευση, (δ) πολιτικό σχόλιο, και (ε) μια υπέροχη ιστορία.

Shelf Awareness

 

Το τέλειο επόμενο βήμα για έναν συγγραφέα ειδικευμένο στα μικρά, λυρικά έργα. Ο Alejandro Zambra έχει ασπαστεί ένα υβριδικό είδος μυθοπλασίας που παρουσιάζει μυθιστορηματικές δράσεις, αλλά δίνει την εντύπωση μιας συλλογής διηγημάτων.

Literary Hub

 

Διασκεδαστικό και απροσδόκητο! Σε λίγες μόνο σελίδες ο Zambra καταφέρνει να είναι επανειλημμένα συναρπαστικός, έξυπνος, αστείος, αλλά και μελαγχολικός.

Publishers Weekly

 

Εξαιρετικό! Είναι σαν μια λογοτεχνική άσκηση για το μυαλό, παράξενα διασκεδαστική για να την αποκωδικοποιήσεις.

Elle

 

O Zambra είναι απλός, αλλά καινοτόμος. Κάνοντας τα τεστ που έχει σχεδιάσει για μας, συμμετέχοντας στις ιστορίες, ανακατασκευάζοντας και επεξεργάζοντάς τες, καλούμαστε να προβληματιστούμε για τις πιο βασικές ανάγκες που προσπαθεί να ικανοποιήσει η λογοτεχνία.

Financial Times

0