Σχεδόν δύο αιώνες μετά την πρώτη του έκδοση, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος σε σύγχρονη μετάφραση το εμβληματικό έργο “Ο Νόμος”, του πολιτικού στοχαστή και οικονομολόγου Φρεντερίκ Μπαστιά.

 

Όντας γλαφυρός αναλυτής και έξοχος εκλαϊκευτής της οικονομίας και της πολιτικής, ο συγγραφέας υπογραμμίζει ότι ο νόμος είναι δίκαιος μόνο όταν περιορίζεται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλαδή της ζωής, της ελευθερίας και της περιουσίας του ατόμου. Οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση είναι αυθαιρεσία, καταστρατήγηση της ελευθερίας και αυταρχική επιβολή.

 

Δημοσιευμένο σε μορφή φυλλαδίου το 1850, Ο Νόμος θεωρείται ένα από τα θεμελιώδη κείμενα της φιλελεύθερης σκέψης. «Ο νόμος κατάντησε το όπλο κάθε είδους πλεονεξίας! Αντί να περιορίζει το έγκλημα, ο ίδιος ο νόμος γίνεται ένοχος των κακών που υποτίθεται πως θα ’πρεπε να τιμωρεί!» υπογραμμίζει ο συγγραφέας. Φωτίζοντας την αυταρχική καταγωγή πολλών σοσιαλιστικών ιδεών και, κυρίως, στηλιτεύοντας την αδικία που ενυπάρχει στη νομότυπη διαρπαγή του κόπου των πολιτών από την πλευρά της πολιτείας (μέσω της φορολογίας, των δασμών, των επιχορηγήσεων, κλπ.), ο Μπαστιά παραμένει διαχρονικός και πάντα επίκαιρος.

 

 

FRÉDÉRIC BASTIAT

Ο Νόμος

Μετάφραση: Σωτήριος Παπασωτηρίου  

Φιλελεύθερη Βιβλιοθήκη 

Σελίδες: 96 · Σχήμα: 14,5Χ20,5

ΙSBN: 978-960-569-906-2 · Τιμή: 7,99 €

 

 

Ο συγγραφέας

Ο Frédéric Bastiat (1801-1850) ήταν Γάλλος πολιτικός και οικονομολόγος. Θερμός υποστηρικτής των ιδεών του Άνταμ Σμιθ, ο Μπαστιά θεωρείται εκπρόσωπος του κλασικού φιλελευθερισμού, τον οποίο και προώθησε ως μέλος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Συνέγραψε πολλά έργα Οικονομικών και Πολιτικής Οικονομίας, τα οποία διακρίνονται όχι μόνο από τη σαφή και ισχυρή επιχειρηματολογία τους, αλλά και από τον έντονα σκωπτικό, πολεμικό και παράλληλα εκλαϊκευτικό χαρακτήρα τους. Οι ιδέες του άσκησαν διαμορφωτική επιρροή στη φιλελεύθερη σχολή σκέψης. Ο Νόμος, στον οποίο ο Μπαστιά ορίζει και αναπτύσσει ένα δίκαιο σύστημα νόμων, θεωρώντας την ύπαρξή του απαραίτητη συνθήκη για την ανάπτυξη μιας ελεύθερης κοινωνίας, αποτελεί το διασημότερο έργο του.

 

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του

Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ)

 

0