Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Juan Gabriel Vásquez  “Η μορφή των λειψάνων”, σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν επανέρχεται με ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που καταφέρνει να συνδυάσει ευρηματικά τα αυτοβιογραφικά του στοιχεία με μια ιδιαίτερη ιστορική αναζήτηση για τις σχέσεις που δημιουργούμε σ’ έναν κόσμο γεμάτο με πληγές και συνωμοσίες της εξουσίας.

 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Το 2014, ο Κάρλος Καρβάγιο συλλαμβάνεται σ’ ένα μουσείο της Μπογκοτά για την κλοπή του υφασμάτινου κοστουμιού του Χόρχε Ελιέσερ Γκαϊτάν, του φιλελεύθερου πολιτικού ηγέτη που δολοφονήθηκε το 1948.

 

Ο Καρβάγιο, με τα μυστήρια αυτά του παρελθόντος που τον στοιχειώνουν, αναζητά διαρκώς τα σημάδια που θα δώσουν νόημα στις αναζητήσεις του. Κανείς, όμως, ούτε ο πιο στενός του περίγυρος, μπορεί να υποπτευθεί τους βαθύτερους λόγους της εμμονής του.

 

Τι συνδέει τις δολοφονίες του Τζον Φ. Κένεντι και του Χόρχε Ελιέσερ Γκαϊτάν, ο θάνατος του οποίου καθόρισε την ιστορία της Κολομβίας; Πώς μπορεί ένα έγκλημα που έλαβε χώρα το 1914, αυτό του αρχηγού του Φιλελεύθερου Κόμματος Ραφαέλ Ουρίμπε Ουρίμπε, να σημαδέψει τη ζωή ενός ανθρώπου στον 21ο αιώνα;

 

Για τον Καρβάγιο, όλα συσχετίζονται και δεν υπάρχουν συμπτώσεις. O Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες, ως αφηγητής και κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος, αποφασίζει να διεισδύσει στα μυστικά των πιο σκοτεινών πτυχών από το παρελθόν της Κολομβίας.

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι σαν τα αναρριχώμενα φυτά, Βάσκες: πιάνονται από οτιδήποτε για ν’ ανέβουν, και συνεχίζουν ν’ ανεβαίνουν μέχρι να τους πάρεις αυτό που τα στηρίζει.»

Juan Gabriel Vásquez

Η μορφή των λειψάνων (La forma de las ruinas)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αχιλλέας Κυριακίδης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία

ISBN: 978-960-572-189-3

ΣΕΛΙΔΕΣ: 680

ΣΧΗΜΑ: 14 Χ 21 εκ.

Μαλακό εξώφυλλο

ΤΙΜΗ: 17,90 € (περιλαμβάνει ΦΠΑ 6%)

Σχεδιασμός/εικονογράφηση εξωφύλλου:

Χρήστος Κούρτογλου

Διαθέσιμο και σε ebook

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες (Juan Gabriel Vásquez) γεννήθηκε στην Μπογκοτά της Κολομβίας, το 1973, και σπούδασε Λατινοαμερικανική Λογοτεχνία στη Σορβόνη. Έχει εκδώσει πέντε μυθιστορήματα [Los informantes (Οι πληροφοριοδότες), 2004], Historia secreta de Costaguana (Μυστική ιστορία της Κοσταγουάνας), 2007], El ruido de las cosas al caer (Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν), 2011], [Las reputaciones (Οι υπολήψεις), 2013] και [La forma de las ruinas (Η μορφή των λειψάνων), 2015], μία συλλογή διηγημάτων [Los amantes de Todos los Santos (Οι εραστές των Αγίων Πάντων), 2008] και μία συλλογή φιλολογικών δοκιμίων [El arte de la distorsión (Η τέχνη της διαστρέβλωσης), 2009].

 

Έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία, σημαντικότερα των οποίων είναι το Premio Alfaguara (2011), το English Pen Award (2012), το Prix Roger Caillois (2012), το Premio Von Rezzori (2013), το IMPAC Dublin Literary Award (2014) και το Premio Real Academia Española (2014).

 

Τα βιβλία του έχουν εκδοθεί σε 26 γλώσσες και σε περισσότερες από 40 χώρες.

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η μορφή των λειψάνων είναι ένα σπουδαίο μυθιστόρημα, σίγουρα το καλύτερο του Juan Gabriel Vásquez. Μια καταπληκτική ιστορία, γραμμένη με ιδιαίτερη θέρμη.

Guillermo Rodríguez, Ηuffington Post

 

Αφηγούμενος την ιστορία ενός εγκλήματος, ο συγγραφέας καταφέρνει να φωτίσει μια συλλογική ψευδαίσθηση, για να μας δείξει ότι το μυθιστόρημα δεν αποζητά να φανερώσει κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είμαστε.

Arturo García Ramos, ABC

 

Ένας αριστοτεχνικός συγγραφέας. Ο Juan Gabriel Vásquez έχει πολλά χαρίσματα ―ευφυΐα, δημιουργικότητα, ενέργεια, βαθύ συναισθηματικό κόσμο― και τα χρησιμοποιεί με απόλυτη φυσικότητα, ως τη στιγμή που ο αναγνώστης υποτάσσεται στην παράξενη μαγεία της μυθοπλασίας.

Nicole Krauss

 

Στο μυθιστόρημα του Juan Gabriel Vásquez Η μορφή των λειψάνων, ο κολομβιανός συγγραφέας ξορκίζει τους προσωπικούς του δαίμονες, αλλά και αυτούς της χώρας του, που εξακολουθεί να μαστίζεται από τη βία και το εμπόριο ναρκωτικών.

El Norte De Castilla

 

 

0