Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο της Jacqueline Woodson “Ένα άλλο Μπρούκλιν” σε μετάφραση Άννας Μαραγκάκη.

 

 

Το Βιβλίο

Jacqueline Woodson

“Ένα άλλο Μπρούκλιν”

μετάφραση: Άννα Μαραγκάκη

σελίδες: 168 | isbn: 978-960-435-704-8 |τιμή: 14 ευρώ

 

Στο μετρό της Νέας Υόρκης η Όγκοστ διασταυρώνεται με μια παλιά φίλη. Η συνάντηση αυτή τής ξυπνά ζωηρές αναμνήσεις, μεταφέροντάς τη σε μια εποχή και έναν τόπο που νόμιζε ότι είχε αφήσει οριστικά πίσω της: τη δεκαετία του 1970 στο Μπρούκλιν, όπου μεγάλωσε, και όπου η φιλία ήταν το παν.

Τέσσερα κορίτσια, η Όγκοστ, η Σύλβια, η Άντζελα και η Τζίτζι, μοιράζονταν όλα τους τα μυστικά καθώς περιπλανιούνταν στους δρόμους της γειτονιάς τους. Ένιωθαν εκπληκτικά όμορφες, απίστευτα ταλαντούχες, και ονειρεύονταν πως τις περίμενε ένα λαμπρό μέλλον.

Πίσω όμως από τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους, υπήρχε ένα άλλο Μπρούκλιν• ένα επικίνδυνο μέρος όπου ηρωινομανείς βετεράνοι του Βιετνάμ παραμόνευαν ανυποψίαστα κοριτσάκια μέσα σε σκοτεινούς διαδρόμους, όπου μητέρες εξαφανίζονταν, πατεράδες ανακάλυπταν τη θρησκεία και η τρέλα καραδοκούσε σε κάθε βήμα.

Το μυθιστόρημα Ένα άλλο Μπρούκλιν φωτίζει με σπαρακτικό τρόπο τη μεταβατική περίοδο κατά την οποία το παιδί πορεύεται προς την εφηβεία και η πολύτιμη αθωότητα έρχεται αντιμέτωπη με τους απτούς κινδύνους της ενηλικίωσης. Με πρόζα κομψή και λυρική, ευαίσθητη και τρυφερή, η Τζάκλιν Γούντσον ζωντανεύει τις μνήμες της ηρωίδας της, σκιαγραφώντας την ιστορία μιας φιλίας που τα ίχνη της παρέμειναν ανεξίτηλα μέσα στον χρόνο.

 

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό βιβλίο, το οποίο φέρει την υπογραφή μίας από τις πιο προικισμένες Αμερικανίδες μυθιστοριογράφους.

 

***

 

 

«Σε αυτό το πρώτο της μυθιστόρημα για ενηλίκους, η Woodson συνδυάζει τόλμη και ομορφιά σε μια σειρά από εκπληκτικές βινιέτες. Συνθέτει μια ζωηρή τοιχογραφία, με σκοπό να περιγράψει πώς ήταν να μεγαλώνει μια Αφροαμερικανίδα στο Μπρούκλιν της δεκαετίας του ‘70. Το βιβλίο της μένει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη… Η συγγραφέας αντλεί υλικό από όλες της τις αισθήσεις προκειμένου να σκιαγραφήσει τα ορόσημα στη ζωή μιας γυναίκας και να δείξει πώς οι πρώιμες εμπειρίες της διαμορφώνουν την ταυτότητά της».

Publishers Weekly

 

 

«Η Woodson πλάθει μια συναρπαστική ιστορία ενηλικίωσης, με επίκεντρο μια παρέα τεσσάρων κοριτσιών στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για μια εξερεύνηση του θέματος της οικογένειας –τόσο αυτής στην οποία γεννιόμαστε όσο και εκείνων που δημιουργούμε στην πορεία της ζωής μας– και των ποικίλων τρόπων με τους οποίους προσπαθούμε, όχι πάντα με επιτυχία, να δείξουμε τη στοργή μας στα προσφιλή μας πρόσωπα. Ένα εκπληκτικό επίτευγμα».

Kirkus Reviews

 

 

«Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τη φιλία, τη φυλή, τη μαγεία του γενέθλιου τόπου και τη γοητεία της αέναης αλλαγής».

People Magazine

 

 

«Η Woodson κατορθώνει να ανακαλέσει στη μνήμη της κάτι που είναι αδύνατον να αναλυθεί• πετυχαίνει να υπαινιχθεί κάτι που είναι αδύνατον να ειπωθεί. Το Ένα άλλο Μπρούκλιν είναι ένα ποίημα».

Washington Post

 

 

«Οι προσωπικές συναντήσεις συγκροτούν τον πυρήνα αυτού του συνταρακτικού, βαθιά συγκινητικού μυθιστορήματος. Καθώς το ένα στιγμιότυπο διαδέχεται το άλλο, η αφήγηση ξετυλίγεται όπως η μνήμη, με ξαφνικές εκλάμψεις και έναν τεράστιο πλούτο λεπτομερειών».

New York Times Book Review

 

 

«Η Woodson μάς δείχνει με ποιητικό τρόπο τι σημαίνει να είσαι κορίτσι στην Αμερική, και τι σημαίνει να είσαι μαύρος στην Αμερική. Κάθε της φράση περικλείει ένα τεράστιο φορτίο ενέργειας, η αφήγηση όμως δεν φτάνει ποτέ στο σημείο να εκραγεί• παραμένει πυκνή και άρτια ώς το τέλος».

Huffington Post

 

 

«Με την ειλικρίνεια της στοχαστικής, ενήλικης φωνής της αφηγήτριας, και με τη ζωντάνια της αναπόλησης που θυμίζει ζωγραφικό πίνακα, αυτό το πλούσιο, ευαίσθητο μυθιστόρημα φτάνει πολύ βαθιά».

Big Issue (London)

 

 

«Η Woodson κάνει, για τα μαύρα κορίτσια, ό,τι ακριβώς κάνει η σπουδαία διηγηματογράφος Άλις Μονρό για τα φτωχά κορίτσια της υπαίθρου: διαποτίζει την καθημερινότητά τους με νόημα».

Elle

 

 

«Στο μυθιστόρημα της Woodson, που μοιάζει με υπέροχο κοράλ, τέσσερις φίλες περιπλανιούνται στους κινδύνους της εφηβείας, σε κακόφημους δρόμους και στις στοιχειωμένες αναμνήσεις του Μπρούκλιν της δεκαετίας του ’70, ενώ ταυτόχρονα ονειρεύονται να δραπετεύσουν».

Vanity Fair

 

 

Η Συγγραφέας

Η Τζάκλιν Γούντσον γεννήθηκε στο Columbus του Οχάιο το 1963. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από είκοσι παιδικά και εφηβικά βιβλία και το 2014 τιμήθηκε με το National Book Award νεανικής λογοτεχνίας για το Brown Girl Dreaming. Το 2018 τιμήθηκε με το Astrid Lindgren Memorial Award, το σημαντικότερο διεθνές βραβείο νεανικής λογοτεχνίας. Πρόσφατα έλαβε επίσης τον τίτλο τής Young People’s Poet Laureate από το ίδρυμα Poetry Foundation. Το Ένα άλλο Μπρούκλιν είναι το πρώτο της μυθιστόρημα για ενηλίκους και ήταν στην τελική λίστα για το National Book Award το2016.

 Από τις εκδόσεις Πόλις ετοιμάζεται και το μυθιστόρημά της (επίσης για ενηλίκους) Red at the Bone.

 

 

 

 

0