Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί η μελέτη του Peter Wohlleben “Η μυστική ζωή των ζώων” σε μετάφραση Γιώτας Λαγουδάκου

 

Στοργικό σαν σκιουράκι, πιστό σαν κοράκι, συµπονετικό σαν δασοποντικός, θλιµµένο σαν ελαφίνα –µπορούν τα ζώα να έχουν τέτοια συναισθήµατα; Μήπως µια τόσο πολύπλευρη συναισθηµατική ζωή δεν είναι αποκλειστικό προνόµιο του ανθρώπου;

Με βάση τις πιο πρόσφατες επιστηµονικές έρευνες, συνοδευόµενες από προσωπικές παρατηρήσεις και εµπειρίες, ο παθιασµένος δασολόγος Peter Wohlleben αποκαλύπτει βαθιές πτυχές ενός κόσµου που δεν έχει ερευνηθεί ακόµα: τους περίπλοκους τρόπους συµπεριφοράς των ζώων του δάσους και του αγροκτήµατος, τη συναισθηµατική και συνειδητή τους ζωή. Και καταλαβαίνουµε ότι τα ζώα είναι πολύ πιο κοντά µας απ’ ό,τι φανταζόµασταν.

 

 

Το βιβλίο

Η μυστική ζωή των ζώων

Συγγραφέας: Peter Wohlleben

Μετάφραση: Γιώτα Λαγουδάκου

ΣΕΙΡΑ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ / ΒΙΟΛΟΓΙΑ

ISBN: 978-960-16-7766-8

ΣΧΗΜΑ: 13X21

ΣΕΛΙΔΕΣ: 304

ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 12,20 €

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

 

 

«Ο Wohlleben µάς δείχνει πως τα ζώα δεν είναι απλά οργανισµοί που τρώνε και αναπαράγονται· τα ζώα έχουν ψυχή».

The Sunday Times

 

 

Ο Συγγραφέας

O Peter Wohlleben γεννήθηκε το 1964 στη Βόννη και από παιδί ήθελε να ασχοληθεί µε την προστασία της φύσης. Σπούδασε δασολογία και υπηρέτησε στη γερµανική Κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης Δασών.

Ως δασολόγος έρχεται καθηµερινά σε επαφή όχι µόνο µε τα δέντρα του δάσους του, αλλά και µε όλους τους άλλους κατοίκους του, που κινούνται µέσα στην πυκνή βλάστηση και στις τεράστιες κορυφές των δέντρων.

Οι παρατηρήσεις του έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον: o συναισθηµατικός κόσµος των κουνελιών και των δασοποντικών, των ελαφιών και των αγριογούρουνων, της τσίχλας και της παπαδίτσας είναι πολύ πιο πλούσιος απ’ ό,τι πιστεύαµε µέχρι τώρα. Αισθάνονται ό,τι αισθάνονται και τα άλλα ζώα του ίδιου είδους, έχουν κοινωνική ζωή, ερωτεύονται και πενθούν, αντιµετωπίζουν µε θάρρος τον επικείµενο κίνδυνο αντί να το βάλουν ενστικτωδώς στα πόδια.

 Ακόµα και η διασκέδαση έχει τη θέση της στην καθηµερινότητα των ζώων: τα κοράκια κάνουν µε µεγάλη χαρά τσουλήθρα στις στέγες! Αλλά και τα κατοικίδια και τα ζώα που εκτρέφουµε διαθέτουν µεγάλη συναισθηµατική συνείδηση: ο Wohlleben µάς µιλάει για την Μπρίτζι, τη φοράδα του, που κοιτάζει αλλού όλο ντροπή, όταν ξέρει πως δεν έχει φερθεί όπως πρέπει, και µας περιγράφει πώς ο παµπόνηρος κόκοράς του, ο Φριντολίν, ξεγελάει τις κότες για να πετύχει τον σκοπό του.

 

0