Ένα βιβλίο που θα πρέπει να διαβάσετε πριν ερωτευτείτε ξανά. Το The Look.Gr προτείνει  γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο το “Τάλγκο” του βραβευμένου Βασίλη Αλεξάκη.

“Θέλεις, λες, να μείνουμε φίλοι. Να βλεπόμαστε όταν έρχεσαι στην Αθήνα, να τηλεφωνιόμαστε, ν’ αλληλογραφούμε πότε πότε (μια φορά το μήνα;) αλλά φιλικά. Ισχυρίζεσαι ότι έτσι θα είναι καλύτερα και για τους δυο μας, ότι αν δεν πάρουμε μια απόφαση θα ταλαιπωρηθούμε χειρότερα, και δεν θέλεις να ταλαιπωρηθώ, αυτό κυρίως σε απασχολεί, να μην ταλαιπωρηθώ εγώ, γιατί μ’ αγαπάς, θα καταλάβω με τα χρόνια πόσο πολύ μ’ αγαπάς.”

Ο Βασίλης Αλεξάκης γράφει στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ένα δυνατό μυθιστόρημα για τον έρωτα που η απόλυτη βίωση του οδηγεί στην παράνοια. Και οι δύο ήρωες είναι παντρεμένοι σε γάμους που η συνήθεια χρόνων αποτέλεσε το έναυσμα για κάτι νέο αν και απρόσμενο. Αλλά κάπως έτσι απρόσμενα δεν συμβαίνουν όλα; …κι ο έρωτας ακόμα περισσότερο.

“Ήταν δηλαδή μοιραίο, Γρηγόρη, την εποχή που γνωριστήκαμε να ερωτευτείς μια Ελληνίδα. Αν δεν είχε δημιουργηθεί μέσα σου το κενό -μου έγραψες κάποτε: άλλοι κουβαλάνε γλάστρες, βαλίτσες, παιδιά εγώ μεταφέρω ένα κενό. Είμαι ο επιτετραμμένος του κενού, ο πρέσβης του κενού, ο έκτακτος απεσταλμένος του κενού. Η πραγματική πατρίδα μου είναι το κενό- πιστεύω δεν θα με είχες προσέξει. Ίσως μάλιστα να είχες περισσότερη ανάγκη από μένα να ερωτευτείς. Οι σχέσεις σου με τη γυναίκα σου ήταν πολύ χειρότερες από τις δικές μου με τον Κώστα”.

Οι ήρωες μας βαλτωμένοι σε ήδη νεκρές σχέσεις γαντζώνονται σε αυτό το νέο που φέρνει πνοή στη ζωή τους.

“Εγώ που έβλεπα με άγχος τα χρόνια να περνούν -είμαι τριαντα τεσσάρων- και να πλησιάζει ο καιρός που δεν θα μπορούσα να πάρω τα πόδια μου στη σκηνή, ένιωσα ικανή να κάνω θαύματα”

Το βιβλίο χωρίζεται σε 3 μέρη: 1ο μέρος “κουκκάκι” εκεί όπου συναντήθηκαν. Το 2ο μέρος φέρει τον τίτλο “Ο ταχυδρόμος” που είναι η ανταλλαγή ερωτικών επιστολών και το 3ο μέρος “Βαρκελώνη”, οι μέρες ξεγνοιασιάς κι απόλυτου έρωτα

“…κι άλλα ζευγάρια κάνουν έρωτα. Αλλά όπως εμείς δεν φαντάζομαι! Εμείς, παιδί μου, κάναμε έρωτα σαν να είχαμε στερηθεί τη χαρά αυτή μια ολόκληρη ζωή!”

Αλλά ο έρωτας μπαίνει στη ζυγαριά; Κι όταν περνάει η συναισθηματική τύφλωση και εισχωρεί ο δαίμονας της λογικής τι μένει; Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας μας περιγράφει δύο ψυχές που έφτασαν στην απόλυτη τελείωση, τη θέωση τρόπον τινά, και την πτώση.

“Δυομισι μήνες γράφω, όσο περίπου κράτησε και η ιστορία μας. Την έζησα δυο φορές. Δεν φτάνει;”

 

Το βιβλίο “Τάλγκο” του Βασίλη Αλεξάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Εγκατεστημένος στην Γαλλία από το 1969 το έργο του Βασίλη Αλεξάκη είναι αναγνωρισμένο σε Ελλάδα και Γαλλία. Το 2004 κέρδισε το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το βιβλίο του “Ξένες λέξεις”, ενώ εχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις στην Γαλλία.  Άλλα γνωστά του έργα είναι: “Πριν”(1994), “μ.Χ” (2007), “Η πρώτη λέξη”(2011) και το πρόσφατο “Το κλαρινέτο” όπως  και πολλά άλλα ξεκινώντας από το μακρινό 1980.