«Balance» ένα γοητευτικό έργο που κάτω από τους συμβολισμούς που έχει στο ξεκίνημα του, αναδύεται μια σκληρή πραγματικότητα μα τόσο επίκαιρη μέσα από την ζωή ενός ερωτευμένου ζευγαριού που υποδύονται, λες και ήταν έτοιμοι από πάντα ο Θάνος Κρομμύδας και η Αντιγόνη Μακρή. Με την ιδανική ερμηνεία των δύο παιδιών και την σύγχρονη προσέγγιση του Θοδωρή Βουρνά και την διεισδυτική και απόλυτα μελετημένη σκηνοθετική ματιά του, έχουμε μια άκρως ερωτική, τολμηρή και ρεαλιστική παράσταση που όχι απλά θα έχετε κάτι να θυμάστε, όπως λέει και η συγγραφέας Νάνσυ Σπετσιώτη, αλλά πολλά περισσότερα.

 

 

 

Κριτική – παρουσίαση: Γιάννης Ζαμπατής

Φωτογραφίες: Μυρτώ Κιτσάντα

 

Το κείμενο γράφτηκε το 2006 από την Νάνσυ Σπετσιώτη και ήταν ουσιαστικά το πρώτο της θεατρικό έργο. Ξεκίνησε βασικά επηρεασμένη από την Αγγλική Σκηνή και ήθελε να γράψει περισσότερο ένα έργο συμβολικό παρά ρεαλιστικό το οποίο κείμενο έχει ανέβει στο παρελθόν σαν Αναλόγιο και από το Εθνικό αλλά ποτέ σαν ολοκληρωμένη παράσταση.

Την τελική του μορφή με κάποιες μικρές προσθήκες δίνει τελικά ο Θοδωρής Βουρνάς  ο οποίος αποφάσισε να το σκηνοθετήσει με μια σύγχρονη προσέγγιση να αποκτάει μια πιο ρεαλιστική μορφή, έτσι όπως βλέπουμε σήμερα στην παράσταση.

Η ιστορία ξεκινά με ένα ταιριαστό φαινομενικά, όμορφο ζευγάρι από τις πρώτες ημέρες της εγκατάστασης τους σε ένα εξοχικό σπιτάκι κοντά στη θάλασσα προσπαθώντας να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα μετά από ένα ατύχημα που άφησε κινητικό πρόβλημα στην κοπέλα.

Είναι Άνοιξη και όλα μοιάζουν ιδανικά αφού το ζευγάρι είναι ερωτευμένο και τους ενώνει μια ασίγαστη ερωτική και σαρκική επιθυμία.

Ο νεαρός δείχνει αποφασισμένος να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει στην βελτίωση του κινητικού προβλήματος της κοπέλας του, ενώ την ίδια ώρα ανταλλάσσονται υποσχέσεις και από τους δύο ελπιδοφόρες για να φτάσουν με αυτόν τον ρυθμό και να αντέξει η σχέση τους αλώβητη μέχρι τον χειμώνα για να ξαναέρθει η επόμενη άνοιξη.

 

 

Όμως φτάνει τελικά το σαρκικό πάθος και οι υποσχέσεις να ατσαλώσουν μια σχέση μέσα από κάποιες αντιξοότητες όπως το ξένο και όχι τόσο πρόθυμο περιβάλλον;

Φτάνει απλά και μόνο ο ερωτισμός και το σαρκικό πάθος για να προχωρήσουν μαζί δύο τελείως διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικό ψυχισμό και θέληση και να βρουν τις ισορροπίες τους;

Εκείνη μια νέα κοπέλα πρακτική, με χιούμορ και αποφασιστικότητα να μην την εμποδίσει το πρόβλημα της αλλά και με αρκετή ανεκτικότητα συνάμα.

Σε αντίθεση με εκείνον, ένα νεαρό άνδρα άκρως ερωτικό που από την μια δείχνει απόλυτη αποφασιστικότητα και σιγουριά στις υποσχέσεις του, από την άλλη κάποια ατολμία και ηττοπάθεια όσον αφορά στις προσπάθειες να υλοποιήσει κάποια όνειρα και δραστηριότητες, που όλα αυτά μεταφράζονται σε ψυχολογικές μεταπτώσεις σε σημείο να φτάνει σε ακραίες συμπεριφορές.

 

 

Κάπως έτσι αυτή η πορεία της σχέση του ζευγαριού περνά συμβολικά μπροστά μας μέσα απ’ τις τέσσερις εποχές, όπου την βλέπουμε να ανθίζει, να μεστώνει, να φθίνει και να παγώνει.

O Θάνος Κρομμύδας και η Αντιγόνη Μακρή ερμηνεύουν εξαιρετικά και φαντάζουν το ιδανικό ζευγάρι γι’ αυτούς τους ρόλους και αν και είναι η πρώτη φορά που γνωρίζονται και παίζουν μαζί στο σανίδι, έχουν εξαιρετική χημεία που φαίνεται σε κάθε σκηνή.

Ο γυμνός ρεαλισμός κάθε άλλο παρά σοκάρει αφού φαίνεται τόσο φυσιολογική αυτή η γύμνια ανάμεσα σε ένα νέο ερωτευμένο ζευγάρι στις ζεστές μέρες και τα βράδια δίπλα στη θάλασσα.

 

 

Η απόδοση του Θοδωρή Βουρνά και η σκηνοθετική του εμπειρία εμπλουτισμένη και από τον κινηματογράφο δεν αφήνει κανένα κενό και ρέει ξεκάθαρα και κινηματογραφικά, δημιουργώντας πραγματικά ελκυστικές εικόνες σε όλη την διάρκεια της παράστασης.

Ιδιαίτερα πρωτότυπο και θεατρικά εντυπωσιακό βρήκα τον τρόπο εναλλαγών από σκηνή σε σκηνή με τα εξαιρετικά pauses και το χαμήλωμα του φωτισμού που γενικά ήταν προσεγμένος από τον Γιώργο Αγιαννίτη και χρωμάτιζε σωστά και υποβλητικά τις σκηνές, αλλά και το εντυπωσιακό μουσικό μοτίβο Halloween Soundscape του HoliznaCC0 απόλυτα ταιριαστό με την ατμόσφαιρα.

Το σκηνοθετικό αυτό εύρημα των παύσεων πέρα από την καλαισθησία με την οποία «έσβηνε» κάθε σκηνή ήταν κάτι σαν χρονικό πέρασμα αφού σου έδινε τον ελάχιστο χρόνο να αποτυπώσει ο εγκέφαλος αυτά που συνέβησαν και να προετοιμαστεί για τα επερχόμενα.

Το ίδιο εντυπωσιακό και ονειρικό το μουσικό κομμάτι της έναρξης που παραπέμπει στο Stillness του Joshua Ryan μας εισάγει στο απλό σκηνικό από το παραμελημένο εξοχικό σπιτάκι που εγκαταστάθηκε το ζευγάρι και παραμένει έτσι σε όλη την διάρκεια δίνοντάς σου την ευκαιρία να το φανταστείς μόνος σου πως θα γινόταν μέσα από τις εξιστορήσεις και τα όνειρα του ζευγαριού.

 

 

Έτσι η Ευρώπη Αργυροπούλου εκτός από βοηθός σκηνοθέτη δίνει το στίγμα της με τις μουσικές αυτές επιλογές που θεωρώ σημαντικό κομμάτι σε μια θεατρική παράσταση.

Τελικά πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να διατηρηθεί αυτό το περίφημο Balance σε μια σχέση και πόσα πράγματα χρειάζονται πέρα από ένα ερωτικό πάθος για να αντέχει και τους επόμενους χειμώνες που θα έρθουν.

Το βλέπουμε σε μια όμορφη και γοητευτική παράσταση, όμορφη για τους πρωταγωνιστές της, όμορφή για το κείμενο της, όμορφη για όλα της…

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :

Συγγραφέας: Νάνσυ Σπετσιώτη

Απόδοση και Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ευρώπη Αργυρόπουλου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Αγιαννίτης 

 

Ηθοποιοί (αλφαβητικά):

Θάνος Κρομμύδας και Αντιγόνη Μακρή

 

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Τετάρτη και Πέμπτη 21:00 από 2 Νοεμβρίου 2022

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Προπώληση viva :

https://www.viva.gr/tickets/theater/balance/vaulttheatreplus/

 

Γενική είσοδος: 14 ευρώ

Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ):

10 ευρώ

Ατέλειες: 8 ευρώ

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ.

 

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ VAULT:

Μελενίκου 26 Β

οτανικός, πλησίον Σταθμού Μετρό Κεραμεικός

Πληροφορίες: 694 953 4889 / 698 660 4174

Email: vaultvotanikos@gmail.com

FB Page: https://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1/

 

 

5