Αλήθεια, τι θα επιλέξεις την ευκαιρία να ζήσεις το μεγάλο έρωτα ή το χρέος σου στον εαυτό σου, να ζεις με αξιοπρέπεια και να σκοτώσεις ότι σε υποδουλώνει;

 

 

Βρέθηκα χθες, στο πολυχώρο Bios στο Γκάζι και παρακολούθησα με προσοχή την καλοφτιαγμένη παράσταση του Γιάννη Λασπιά. Ίσως πολύ να γνωρίζετε την «Ιστορία έρωτα και αναρχίας» , καθώς αποτέλεσε ταινία του 1973 της Λίνας Βερτμίλερ. Πιστός στο πνεύμα της Βέρτμιλερ, ο Γιάννης  Λασπιάς διασκευάζει και σκηνοθετεί αυτή την ιστορία.

 

 

Ιταλία. Ρώμη. Λίγο πριν ξεσπάσει ο Β παγκόσμιος πόλεμος. Ένας νέος αγρότης, Τουνίν, πάει στην ιστορική πρωτεύουσα για να συναντήσει μια γυναίκα. Μια γυναίκα «βρώμικη», βασίλισσα σε έναν ναό του πληρωμένου έρωτα. Η γυναίκα αυτή όμως, είναι δεν έχει μόνο ένα ρόλο στη ζωή της. Είναι ελεύθερη και η ευαίσθητη καρδιά της δεν ανέχεται κανένα είδος φασισμού. Ο Τουνίν είναι αυτός που θα την απελευθερώσει από το πρόσωπο που την «βασανίζει» περισσότερο, τον Μπενίτο Μουσολίνι. Μέσα  σε αυτό το σπίτι της ηδονής, ο Τουνίν θα μυηθεί στην ηδονή της επανάστασης. Όμως η μοίρα του επιφυλάσσει και άλλη έκπληξη. Τον έρωτα. Έναν έρωτα που θα περιπλέξει τα επαναστατικά του φρονήματα.

 

 

Ο πολυχώρος  Bios είναι ο πιο κατάλληλος χώρος για να ανέβει μια παράσταση. Βέβαια παίζει ρόλο και η ματιά του σκηνοθέτη που απογειώνει τον χώρο. Κατά την άποψη μου, πολύ σωστή η επιλογή, η μουσική που «ντύνει» όλη την παράσταση. Πρέπει να σας πω ότι η μουσική είναι live, που κάνει το κλίμα ακόμα πιο μαγικό. Και ας πάμε στους ηθοποιούς. Τα σχόλια είναι περιττά, όλοι τους εξαιρετικοί. Σωστή εκφορά του λόγου, άρτια κινησιολογία, άψογη ρυθμικότητα στην απόδοση του κειμένου. Με έκαναν αρκετές φορές να σκεφτώ ότι δεν παίζουν αλλά είναι οι ίδιοι, οι πρωταγωνιστές της ιστορίας.

 

 

Αρνητικά; Μόνο δυο μπορώ να βρω αλλά είναι καθαρά υποκειμενικά. Υπέροχο το Bios αλλά οι θέσεις/καθίσματα ήταν τόσο άβολα, που μετά την παράσταση ένιωθα πιο πιασμένος από ποτέ. Μετά από 1 και μισή ώρα, που κράτησε η παράσταση, ακόμα και τα δάχτυλα είχαν πιαστεί. Και δεύτερο αρνητικό; Δεν ξέρω πως ήταν η ταινία του 1973 αλλά το κείμενο αρκετές φορές έκανε «κοιλιά». Έτσι λίγο το άβολο κάθισμα, λίγο η έλλειψη ενδιαφέροντος στην πλοκή έφερε μια κούραση. Ωστόσο δεν γίνεται να μην σταθώ  στο γενικότερο άρτιο αποτέλεσμα.

 

Συντελεστές Παράστασης:

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Γιάννης Λασπιάς
Κινησιολογία: Άλκηστις Πολυχρόνη
Πιάνο, Ηχητικό περιβάλλον & Μουσική Διδασκαλία: Ειρήνη Τηνιακού
Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Πολύζος
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer: Νικήτας Χάσκας

Παίζουν: Διαμαντής Καραναστάσης, Δώρα Χρυσικού, Βασίλης Αθανασόπουλος, Ίριδα Μάρα, Ξένια Αλεξίου, Γεωργία Παντέλη, Δάφνη Νικητάκη, Μελίνα Σπετσιέρη, Κωνσταντίνος Πολύζος, Γιάννης Ίτσιος. Στο ρόλο της Μαντάμ Αΐντα η Ανδρομάχη Μαρκοπούλου

 

Από 21/02/19 έως 24/03/1924/03/2019

 

Πέμπτη έως Κυριακή στις 21.00

Τοποθεσία:

Bios, Πειραιώς 84, Αθήνα BIOS

Eεισιτήρια:

12 ευρώ (κανονικό) και 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65)

**Προπώληση έως 20/2 μέσω viva: 8 ευρώ ενιαίο

Προπώληση:

viva.gr

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ.: 210 3425335| bios.gr

 

 

 

 

0