Λίγες μέρες πριν, συγκεκριμένα την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 μετά τις 9 το βράδυ, κυκλοφόρησε το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στο διαγωνισμό της Eurovision. Better love το τραγούδι, Κατερίνα Ντούσκα η φωνή. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες το τραγούδι έγινε νούμερο 1 στο youtube στην Ελλάδα αλλά ανέβηκε και πολύ γρήγορα στις διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες.

Προσωπική μου θέση; Δεν πίστευα στα αυτιά μου όταν άκουσα τον τραγούδι. Πίστευα ότι δεν είναι ελληνικό. Η φωνή; Τι υπέροχη φωνή! Ο ήχος; Μοντέρνος, ραδιοφωνικός. Το βίντεο κλίπ; Πίνακας ζωγραφικής. Μια συμμετοχή που πραγματικά, ανεβάζει το επίπεδο μας σαν χώρα. Ειλικρινά σας μιλάω, ένα τέτοιο τραγούδι δεν έχει ζηλέψει τίποτα από ένα τραγούδι της Sia ή της Jessie Ware.  Σαν φίλος του ευρωπαϊκού διαγωνισμού, δηλώνω  ότι είμαι κάτι παραπάνω από περήφανος, για αυτήν μας την συμμετοχή.

Και αφού βγήκε το τραγούδι, σκέφτομαι, να δούμε πως τα πάει, τι λέει ο κόσμος για αυτό. Από την υπόλοιπη Ευρώπη, οι αντιδράσεις είναι θετικές αλλά από την Ελλάδα…τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Εννοείται ότι δεν γίνεται να αρέσει σε όλους και να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Πιστέψτε όμως, είδα και σχόλια τύπου « σκουπίδι», «θα πάμε άκλαυτοι», «πάλι πάτος» αλλά και πιο δήθεν ψαγμένα σχόλια του τύπου  «το απαίσιο τραγούδι της Συριζαίας δεν θα περάσει ούτε τελικό». Ώπα ώπα, για να πάρουμε λίγο από την αρχή.Δεν έχω καταλάβει πότε, μα ποτέ όμως, με τι είναι ευχαριστημένο το δύσκολο ελληνικό κοινό. Και δεν μιλάω για όλους αλλά για εκείνους που στάζουν χολή.  Οπότε ας το πάμε πάλι και ας «αποδημήσουμε» τα πικρόχολα σχόλια.

 

Πάμε να μιλήσουμε για το τραγούδι σαν τραγούδι. Δεν είμαι ούτε ειδικός, ούτε μουσικός, πιστεύω όμως ότι όταν κάνει είναι καλό μπορώ να το κρίνω σωστά. Ο ήχος του τραγουδιού είναι αρκετά μοντέρνος και ραδιοφωνικός. Η παραγωγή και η ποιότητα του, μου φαίνεται αναμφισβήτητη. Ειλικρινά ας μου πει κάποιος τι περισσότερο έχει ένα τραγούδι της Sia; Οι στίχοι μιλούν για την αγάπη και την ανάγκη του ανθρώπου που ψάχνει την «καλύτερη» αγάπη. (Κουιζάκι: Ας μου πει κάποιος τι είναι αγάπη και τι ρόλο παίζει στη ζωή σας). Διάβασα κάπου ότι οι στίχοι δεν βγάζουν νόημα… Μάλιστα. Στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι η Κατερίνα Ντούσκα μεγάλωσε στο Καναδά και τους στίχους του τραγουδιού, υπογράφει και εκείνη. Να το πω; Θα το πω! Δεν είναι κακό, φίλοι μου, με περηφάνια λέω ότι η Κατερίνα ξέρει καλύτερα αγγλικά από μένα…Άρα ίσως και να ήξερε τι έγραφε… Να μιλήσουμε για τη φωνή της. Αλήθεια; Τα δικά μου αυτιά δεν είναι κατεστραμμένα αλλά λαικόποπ ακούσματα. Συγγνώμη, δεν υποβιβάζω κανέναν καλλιτέχνη και τη δουλειά του αλλά αυτού του είδους ακούσματα βουτηγμένα στο αλκοόλ εμένα δεν μου κάνουν. Θα μου πει κάποιος «μα καλά εσύ δεν βγαίνεις,δεν χορεύεις, του μεγάρου είσαι;». Όχι δεν το παίζω κανένας διανοούμενος και θα βγω και θα πιω και θα χορέψω αλλά μέχρι εκεί. Να ξέρουμε τι κρίνουμε  και να μπορούμε να κρίνουμε  ορθά. Και πάμε τώρα το βίντεο κλίπ. Ναι πλάκα είχε, το τρολάρισμα για το τούλι αλλά πείτε μου αλήθεια, κάνεις δεν είδε τίποτα παραπάνω; Δηλαδή μόνο εγώ κατάλαβα/είδα πίνακες ζωγραφικής να «ζωντανεύουν»; Δηλαδή τί έπρεπε να κάνει για να αρέσει το βίντεο της; Να πετάξει λίγο μπούτι, να κάνει απλωτές σε μια μπανιέρα και να χορεύει σαν μανιακή; Και για σας προλάβω… μου άρεσε η Φουρέιρα γιατί είναι σωστή επαγγελματίας αλλά, δεν είναι όλα Φουρέιρα. Δεν είναι κακό να δούμε και ίσως να κατανοήσουμε μια άλλη αισθητική. Βέβαια δεν είμαι κανένας αγροίκος, δέχομαι ότι σε κάποιον μπορεί να μην είναι στα ακούσματα του και είναι σεβαστό. Όμως τέτοιου είδους αφοριστικά σχόλια είναι υπερβολικά.

Και για να τελειώνω, ας μιλήσουμε λίγο με δεδομένα. Ήδη το τραγούδι πάει πολύ καλά. Οι φαν του διαγωνισμού το κατατάσσουν κάπου στη θέση 5 με 10 για τον μεγάλο τελικό. Στα στοιχήματα έχει φτάσει ήδη στη θέση 10 και ανεβαίνει. Βέβαια άλλα θα κριθούν στις τελικές πρόβες και βέβαια στις live εμφανίσεις. Προσωπική μου κατάταξη; Μας βλέπω κάπου στη θέση 8 με 10 στο μεγάλο τελικό. Αν το τραγούδι αυτό ήταν συμμετοχή της Σουηδίας ή της Ρωσίας ή κάποιας άλλης “δύναμης”, το τραγούδι αυτό το έπαιρνε το βραβείο. Ο νοών νοείτω….

 

Υ.Γ. Ανεξάρτητα πως να πάει στο διαγωνισμό, το τραγούδι θα κάνει αίσθηση. Η Κατερίνα και η ομάδα της θα κάνει χαμούλη φέτος καθώς θα παραβρεθεί σε μεγάλες βραδιές της Eurovision στο Λονδίνο και στην Ολλανδία. Για να δούμε.

 

 

0