Στην Αθήνα οι «Γυναίκες της Ανατροπής» του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας, για μία μοναδική παράσταση στο Θέατρο Αλκμήνη, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 ώρα 6μμ.

 
 
Μια πρωτότυπη σκηνική σύνθεση αρχαίου δράματος από το Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας
ΕΚΑΒΗ-ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ-ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ-ΗΛΕΚΤΡΑ-ΑΤΟΣΣΑ-ΜΗΔΕΙΑ-ΦΑΙΔΡΑ-ΑΝΤΙΓΟΝΗ… αρχετυπικές γυναικείες μορφές της αρχαίας τραγωδίας, που είτε ανέτρεψαν τη μοίρα τους, είτε ανατράπηκαν από αυτή.
 
Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση αρχαίου δράματος, παραγωγή του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας, που έκανε αίσθηση στο θεατρόφιλο κοινό για δύο συνεχείς χρονιές στο πλαίσιο των 8ου και 9ου Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα» που διεξάγεται από το 2014 υπό την επιμέλεια του Καθηγητή και κριτικού θεάτρου Κώστα Γεωργουσόπουλου, παρουσιάζεται και στην Αθήνα για μία μόνο παράσταση, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022, στις 6μ.μ. στο Θέατρο Αλκμήνη.
 
Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας, ανανεώνοντας το ετήσιο ραντεβού του με το αρχαίο δράμα, παρουσιάζει την -ένατη κατά σειρά- παραγωγή του με τίτλο «Γυναίκες της Ανατροπής», βασισμένη σε αποσπάσματα έργων της αρχαίας τραγωδίας, που έχουν ως σημείο αναφοράς τις γυναίκες που «ανατρέπουν» τη μοίρα τους, ή «ανατρέπονται» από αυτή.
 
Είσοδος: 10€
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 698 698 2224
 
 
 
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση : Κ. Χ. Μύρης, Μ. Κακογιάννης Σύλληψη – Eνδυματολογική & Μουσική Επιμέλεια – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ι. Σίδερης
Μουσική: Λόλεκ (Γιάννης Αναγνωστάτος)
Φωτισμοί – Σκηνικός Διάκοσμος – Δημιουργία & Προβολή Βίντεο: Ίων Ξυπολιάς
 
ΔΙΑΝΟΜΗ Μονολόγων Αρχαίου Δράματος:, ΤΡΩΑΔΕΣ Ευριπίδη -ΕΚΑΒΗ: Αργυρώ Μέξη-Κωστελένου
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ, Ευριπίδη –IΦΙΓΕΝΕΙΑ: Ευαγγελία Ηλιού
ΑΓΑΜEΜΝΩΝ, Αισχύλου -ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ: Ελένη Ντάκου -ΧΟΡΟΣ: Κώστας Πεντεδέκας, ΗΛΕΚΤΡΑ Σοφοκλή -ΗΛΕΚΤΡΑ: Βίκυ Παπάζογλου
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ, Ευριπίδη -ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ: Ευαγγελία Ηλιού
ΠΕΡΣΕΣ, Αισχύλου –AΤΟΣΣΑ: Κική Πέλλα -ΧΟΡΟΣ: Κώστας Πεντεδέκας
ΜΗΔΕΙΑ, Ευριπίδη -ΜΗΔΕΙΑ: Ιωάννα Μέξη ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ, Ευριπίδη -ΦΑΙΔΡΑ: Ελένη Ντάκου
ΑΝΤΙΓΟΝΗ, Σοφοκλή -ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Νάντια Κωστελένου
 
 
Σημείωμα του Σκηνοθέτη
“Οι γυναίκες της ανατροπής” είναι αρχετυπικές γυναικείες μορφές των τραγωδιών.
 
Μένουν σταθερές στις απόψεις τους, δογματικές, ανυποχώρητες, έτοιμες αν χρειαστεί, να συντρίψουν την ανδρική κυριαρχία, αλλά και να συγκρουστούν ακόμα και με τον ίδιο τους τον εαυτό. 
Στο  πέρασμα των αιώνων ορισμένες “γυναίκες της ανατροπής”, έχουν γίνει σύμβολα κατά της αυταρχικής εξουσίας, κατά της καταπίεσης της ανθρώπινης συνείδησης.
 
Όπως αναφέρει η μεγάλη τραγωδός μας Ασπασία Παπαθανασίου στο βιβλίο της “Γυναικείες μορφές της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας”,  οι γυναικείες μορφές στα έργα των τραγικών ποιητών, δεν είναι στο περιθώριο, ενσωματώνονται στην τραγική πράξη, ο όνομά τους ακούγεται μέσα στην ανδροκρατούμενη αθηναϊκή κοινωνία, πολλές φορές αμφισβητούν με τη δράση τους το “πατριαρχικό ιδεώδες” της δημοκρατικής Αθήνας και γίνονται και αυτές κεντρικά τραγικά πρόσωπα. Είναι πολύ σημαντικό γεγονός ότι για πρώτη φορά  στην ιστορία της ανθρωπότητας οι αρχαίοι τραγικοί ποιητές, αντίθετα με τις καθημερινές πρακτικές της κλασικής Αθήνας, άνοιξαν με την  τέχνη  τους διάπλατα τον ψυχικό κόσμο της γυναίκας για να μας αποκαλύψουν τα καταπιεσμένα αισθήματά της για τον έρωτα, για τις καθημερινές έννοιες της συζυγικής σχέσης για προσδοκίες που διαψεύστηκαν. Τις ατομικές περιπτώσεις τις ύψωσαν σε  καθολικές μορφές, ώστε κάθε εποχή, κάθε άτομο να μπορεί να επικοινωνεί μαζί τους, να αναμετράται μ’ αυτές και να προβληματίζεται σ’ ένα πλαίσιο μοναδικής αισθητικής απόλαυσης.
 
Η παράστασή μας αφορά γυναικείες μορφές της αρχαίας τραγωδίας, που είτε ανέτρεψαν τη μοίρα τους, είτε ανατράπηκαν από αυτή. Η Εκάβη, η Κλυταιμνήστρα, η Ηλέκτρα, η Ιφιγένεια, η Αντιγόνη, η Μήδεια, η Φαίδρα και η Άτοσσα θα γίνουν για μια ακόμη φορά, επί σκηνής, έρμαια της μοίρας τους, των παθών και των παθημάτων τους, προσφέροντάς μας ως αντίδωρο την πολυπόθητη “κάθαρση”.“Οι γυναίκες της ανατροπής” συνιστούν  μια προσωπική σκηνική σύνθεση που φιλοδοξεί να αναδείξει το μεγαλείο της “γυναίκας” και την καταλυτική της διάσταση στο εκάστοτε σύμπαν.
 
Ευχαριστώ όλες και όλους όσοι με εμπιστεύτηκαν και σ’ αυτό το πολύτιμο ταξίδι αυτογνωσίας. 
Δημήτρης Ι. Σίδερης, Ιούνιος 2021
 
Χορηγοί Εισιτηρίου Παράστασης: ZAG ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Κρανίδι – ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ Υδραυλικά-Αρδευτικά-Είδη Υγιεινής Κρανίδι 
Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας ευχαριστεί θερμά τους πολυάριθμους χορηγούς και υποστηρικτές των παραστάσεων του έργου τα δύο τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το Σ.ΦΙ.Π. ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ, για τη διαχρονική παρουσία στο πλευρό του ως «Μέγας Αρωγός».
 
Σας περιμένουμε και στην Αθήνα, στο φιλόξενο Θέατρο Αλκμήνη.
 
Πληροφορίες & Κρατήσεις: 698 698 22
θεατρικός όμιλος ερμιονίδας – πολυχώρος Artiki
Υπεύθυνη για τον Τύπο: Δανάη Σαλεπούλα
 
ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 
Αστική, Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ερασιτεχνών
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δημήτρης Σίδερης, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιώργος Δημαράκης, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ευαγγελία Ηλιού, ΤΑΜΙΑΣ: Ιωάννα Μέξη, ΜΕΛΗ: Πατρίτσιο Νέζε, Βίκυ Παπάζογλου, Παντελής Τόδωρης
 
 
 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας που φέτος συμπληρώνει 13 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, είναι το διάδοχο σχήμα της παλιάς ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας που πριν από 30 περίπου χρόνια, στην περίοδο 1985-1992, έσπειρε τον πρώτο σπόρο θεατρικού πολιτισμού στην περιοχή της Ερμιονίδας. Επανεμφανίστηκε στον πολιτιστικό χάρτη της Ερμιονίδας το 2009, με την παράσταση των Α. Γιαλαμά-Κ. Πρετεντέρη «Μιας Πεντάρας Νιάτα», αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια του κοινού.

Στόχος του Θ.Ο.Ε. είναι η ενασχόληση με κάθε μορφής καλλιτεχνική δημιουργία, κυρίως όμως η καλλιέργεια της τέχνης του θεάτρου, που αποτελεί τη συνισταμένη όλων των τεχνών.

Η πλούσια δραστηριότητά του και το ταλέντο των μελών του έχουν συγκεντρώσει πολλές φορές τα φώτα της δημοσιότητας και η καλή του φήμη έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια του νομού Αργολίδας.

Tο Φεβρουάριο 2018 συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στο Ηράκλειο Κρήτης με το έργο του Φ. Γκαρθία Λόρκα «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»,αποσπώντας τρία βραβεία (κοινού καλύτερης παράστασης – επιτροπής καλύτερης παράστασης – ενδυματολογίας) και έπαινο ερμηνείας για τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Θεατρική Παραγωγή

Το 2010 παρουσίασε τα έργα «Δάφνες & Πικροδάφνες», «Μπαμπάδες με ρούμι» και «Ματωμένος Γάμος»

Tο 2011 «Φιλουμένα Μαρτουράνο» και «Λεωφορείο ο Πόθος»

To 2012 «Η Τελετή» και «Τρωάδες»

To 2013 «Η Χαρτοπαίχτρα», «Έχω απόψε Ραντεβού» και «Ιφιγένεια εν Αυλίδι»

το 2014 «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης», «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» και «Αταίριαστο ζευγάρι»

To 2015 «Σιγά τα Αίματα», «Δον Καμίλλο» και «Ικέτιδες»

το 2016 «Οι Αγροίκοι», «Εκκλησιάζουσες» και «Γκόλφω For Ever»

το 2017 «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», «Ο Θόδωρος και το Δίκαννο» και «Αντιγόνη»

το 2018 «Φλαντρώ», «Τα Κίτρινα Γάντια» και «ΈρωταΕσύ… ΠροαναγγέλλονταςτηΜήδεια»

To 2019 «Μιας Πεντάρας Νιάτα», «Νικόλαος Γαλάτης» και «Μήδεια»

το 2020 «Ηλέκτρα»

το 2021 «Γυναίκες της Ανατροπής»

Tο 2022 «Ο Πειρασμός»

Έδρα – ΑRTίκι

Τον Αύγουστο του 2014 ο Θ.Ο.Ε. εγκαινίασε ως έδρα του τον Πολυχώρο Πολιτισμού ARTίκι  “Μαράϊκε Ηλίου Ντε Κόνινγκ”, που φέρει τιμητικά το όνομα της Μεγάλης του Χορηγού. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό χώρο, που βρίσκεται στον περιφερειακό δρόμο Κρανιδίου-Ερμιόνης και που από πρώην αποθήκη διαμορφώθηκε σε θέατρο υψηλών προδιαγραφών για να στεγάσει την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα κατ’ αρχήν του ίδιου του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας, αλλά και για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων ευρύτερης κλίμακας, με επίκεντρο το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού -το Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», που κάθε χρόνο συγκεντρώνει κορυφαία ονόματα του ελληνικού θεάτρου.

Διαθέτει υπαίθριο χώρο χωρητικότητας 1.000 ατόμων (για συναυλίες και μεγάλες διοργανώσεις), λυόμενο αμφιθέατρο χωρητικότητας 250 ατομων (για το Φεστιβάλ και φιλοξενούμενες παραστάσεις), εξωτερικό μπαρ και χειμερινή σκηνή 100 θέσεων.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 698 698 2224 

θεατρικός όμιλος ερμιονίδας / πολυχώρος Artiki

 

 

0