«Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού», από τα δημοφιλέστερα μονόπρακτα του Άντον Τσέχωφ, καθώς και το νέο αλληγορικό θεατρικό έργο του Θεοδόση Πελεγρίνη «Η σταφίδα», έρχονται να αλληλοσυμπληρωθούν σε μια σουρεαλιστική παράσταση με τίτλο «Ο Τσέχωφ κι Εγώ».  Μια παράσταση με πρωτότυπη ματιά, ανάλαφρη και παράδοξη.

 

 

Ο Τσέχωφ κι Εγώ

Άντον Τσέχωφ – Θεοδόσης Πελεγρίνης

«Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού» ⦁  «Η σταφίδα»

Σουρεαλιστική ιλαροτραγωδία

 

Κάθε Πέμπτη στις 8:00μμ στο Θέατρο Παραμυθίας

 

Το έργο «Ο Τσέχωφ κι εγώ» έρχεται να μας υπενθυμίσει την κακοποίηση του ανθρώπου από τον άνθρωπο, ένα παμπάλαιο φαινόμενο που εξακολουθεί να υφίσταται ακέραιο στις μέρες μας

 

Παράλληλα προς την κακοποίηση της γυναίκας, που έχει, δικαίως, καταστεί κυρίαρχο ζήτημα της κοινωνίας μας, υφίσταται η κακοποίηση του άνδρα, η οποία δεν έχει αντιμετωπιστεί ίσως με την ανάλογη ευαισθησία.  Στο έργο «Ο Τσέχωφ κι εγώ» διεκτραγωδούνται κατά τρόπον ευτράπελο, ως επί το πολύ, τα βάσανα που υφίσταται ο ήρωάς του από την ασύστολη εκμετάλλευση της συζύγου του.  

Όσο κι αν υποφέρει αυτός από την ιταμή συμπεριφορά της συζύγου του, παρόλα αυτά παραμένει πιστός σύντροφός της. Εξακολουθεί να την αγαπά, προκαλώντας έτσι την συμπάθεια που συνοδεύει έναν τραγικό ήρωα.  Η κακοποίηση, καθώς δεν περιορίζεται στην γυναίκα μόνο ή στον άνδρα μόνο, είναι ένα στίγμα πάνω στον άνθρωπο στην ολότητά του.  Την κακοποίηση του ανθρώπου από τον άνθρωπο, ένα παμπάλαιο φαινόμενο που εξακολουθεί να υφίσταται ακέραιο στις μέρες μας, έρχεται να μας υπενθυμίσει το έργο «Ο Τσέχωφ κι εγώ».

Ο έξοχος Ρώσος πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας Άντον Τσέχωφ πρωτοδημοσίευσε το μονόπρακτο «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού» το 1886.  Το έργο αναθεωρήθηκε από τον συγγραφέα το 1902 (δύο χρόνια πριν από τον θάνατό του) και είναι πιο γνωστό στη β’ εκδοχή του.

Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, έχει συγγράψει, μεταξύ άλλων, θεατρικά έργα που αναφέρονται στη ζωή και τη δράση κορυφαίων φιλοσόφων (Θαλής, Ηράκλειτος, Πλάτων, Αριστοτέλης, Μάρκος Αυρήλιος, Ντεκάρτ, Καντ, Σοπενχάουερ, Νίτσε, Βίτγκενσταϊν), τα οποία ανέβηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2006-2012) υπό τον γενικό τίτλο «Η φιλοσοφία στη σκηνή».

Τα θεατρικά του έργα «Αυτογραφία», «Ένα τριήμερο στην εξοχή», «Ιουλιανός», «Τρύπιο βαρέλι» και «Φθορά, φορά, φθορά», στα οποία συνέπραξε ως ηθοποιός, έχουν ανέβει σε σκηνές των Αθηνών, της ελληνικής περιφέρειας και του εξωτερικού.

 

 

Ταυτότητα της παράστασης

Ο Τσέχωφ κι Εγώ

Σουρεαλιστική ιλαροτραγωδία

«Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού» του Άντον Τσέχωφ, «Η σταφίδα» του Θεοδόση Πελεγρίνη

Σκηνοθεσία: Αλμπέρτα Τσοπανάκη

Σκηνικά: Πάολα Γερολυμάτου

Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη

Σχεδιασμός φωτισμού: Μιχάλης Ομουρτζάνης

Video Art – Μουσική επιμέλεια: Διονύσης Λυκιαρδόπουλος

Φωτογράφιση: Αντώνης Στελιανέσης

Βοηθός σκηνοθέτη: Λύσανδρος Βασιλακόπουλος

Παίζουν: Θεοδόσης Πελεγρίνης, Αλμπέρτα Τσοπανάκη

Παραγωγή: Θεατροσκόπιο

 

 

Info

Παραστάσεις: κάθε Πέμπτη στις 20:00

Πρεμιέρα: Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 (έως 6/4/2023)

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Εισιτήρια: 12 €, 8 € (φοιτητικό, ανέργων ΑΜΕΑ)

 

Θέατρο Παραμυθίας

Παραμυθίας 27 και Μυκάλης, Κεραμεικός

Στάση μετρό Κεραμεικός