Η Αυθεντική Κερκυραϊκή Παστιτσάδα!

Εύκολη κερκυραϊκή παστιτσάδα στην αυθεντική της μορφή! Αυτή την εβδομάδα την τιμητική της, έχει η Κέρκυρα με μια θεϊκή συνταγή.

 

Η παστιτσάδα, το κατεξοχήν φαγητό της Κέρκυρας ακολουθεί μια τελετουργία μέχρι να φτάσει στα κυριακάτικα σπίτια της Κέρκυρας. Είναι παρεξηγημένο φαγητό, συχνά συγχέεται με ένα καλό κοκκινιστό κάτι που δεν ισχύει καθώς και η παρασκευή του και τα μπαχαρικά του δημιουργούν ένα διαφορετικό, αλλά εξαιρετικά εύγευστο πιάτο.

Η παρακάτω συνταγή θα σας λύσει τα χέρια και θα γεμίσει ηδονή τον ουρανίσκο σας.

 

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό μοσχάρι ή ένας κόκκορο(α)ς τεμαχισμένος
  • ένα πακέτο μακαρόνια (για παστιτσάδα)
  • 1½ μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 – 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1½ ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
  • ½ ποτήρι καλό ξύδι
  • κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι
  • ελάχιστο κύμινο
  • πιπέρι μαύρο (όλα τριμμένα)
  • αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας κοκκινοπίπερο γλυκό
  • ½ κουταλιά της σούπας κοκκινοπίπερο καυτερό
  • 2 νεροπότηρα ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
  • 2 ώριμες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
  • 15 φύλλα βασιλικού

 

Η Αυθεντική Κερκυραϊκή Παστιτσάδα!

 

 

Εκτέλεση

 

Τσιγαρίζουμε το κρέας στο λάδι. Μόλις ροδίσει το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε στο λάδι το κρεμμύδι το σκόρδο, τις ντομάτες και τον βασιλικό ψιλοκομμένα, και ανακατεύουμε. Όταν ροδίσουν κι αυτά ξαναβάζουμε το κρέας. Τα ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε τα κοκκινοπίπερα (γλυκό και καυτερό), το αλατοπίπερο, τα τριμμένα μπαχαρικά και τη ζάχαρη.

Ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το ξύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για μιάμιση – δύο ώρες να σιγομαγειρεύονται. Δοκιμάζουμε τακτικά.

Όλα τα μπαχαρικά μαζί με τα κοκκινοπίπερα θα γίνουν μια πλούσια κόκκινη σάλτσα όμοια με τομάτας στην όψη αλλά σαφώς πιο ενδιαφέρουσα σε γεύση. Σβήνουμε όταν είναι πηχτή, αλλά αρκετή η σάλτσα και μαλακό το κρέας. Ίσως χρειαστεί στην πορεία μαγειρέματος λίγο βραστό νεράκι αλλά καλύτερα να το έχουμε αποφύγει.

Ιδεώδες θα είναι, αν έχουμε διάθεση, να αποτελειώσουμε το βράσιμο των ζυμαρικών μέσα στη σάλτσα, αφού έχουμε βγάλει το κρέας σε μια πιατέλα.

Από τη μέρα που την έφτιαξα έγινε  ιστορικό πιάτο!!  μιας και αποκαταστάθηκε η χαμένη τιμή της παστιτσάδας που κυκλοφορεί παντού ως ένα καλό κοκκινιστό.

Καλη σας απόλαυσή.

 

 

1