Για χρόνια, οι Ιταλοί ήταν προσηλωμένοι στην εθνική γαστρονομική συνήθειά τους, που δεν είναι άλλη από την πίτσα. Ωστόσο τώρα άρχισαν να εξετάζουν το γεγονός ότι και άλλες χώρες μπορούν να κάνουν καλό ιταλικό φαγητό.

 

 
 

Έτσι, ο ιταλικός διεθνής οδηγός «50 Top Pizza» κατέταξε την ισπανική πίτσα στις καλύτερες του κόσμου.

Συγκεκριμένα, στην ευρωπαϊκή λίστα του 2023 και σύμφωνα με 1.000 ανώνυμους «επιθεωρητές» σε όλη την ήπειρο, η καλύτερη πίτσα στην Ευρώπη βρίσκεται στην… Ισπανία και στο εστιατόριο Sartoria Panatieri , στη Βαρκελώνη, όπου έλαβε το σχετικό βραβείο.

 

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το εστιατόριο Bæst της Κοπεγχάγης , ενώ στην τρίτη θέση ήταν το 50 Kalò στο Λονδίνο, υποκατάστημα της αρχικής πιτσαρίας στη Νάπολη.

 

Το εστιατόριο Sartoria Panatieri διευθύνεται από τους Rafa Panatieri και Jorge Sastre.

Ο Πανατιέρι μεγάλωσε στη Βραζιλία, αλλά με ιταλική καταγωγή, από την Πίζα και την Καλαβρία.

 

 

Αρχικά εκπαιδεύτηκε ως κτηνίατρος, άλλαξε πορεία για να γίνει σεφ στη Νότια Αμερική και την Ιταλία, πριν μετακομίσει στην Ισπανία. Εργάστηκε στο βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο Nectari στη Βαρκελώνη πριν ανοίξει την πιτσαρία του.

Η πιτσαρία πήρε επίσης το βραβείο για την Πίτσα της Χρονιάς 2023 για την πίτσα της με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, ψητά ντοματίνια και βασιλικό, η οποία κοστίζει 12,90 ευρώ (14,20 δολάρια). Οι τιμές της πίτας στο εστιατόριο ξεκινούν από 12 δολάρια.

 

Εν τω μεταξύ, η «50 Kalò», η οποία είχε πάρει την πρώτη θέση σε προηγούμενες κατατάξεις, έχει υποχωρήσει στη λίστα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο φέτος, πήρε το βραβείο για την «καλύτερη τηγανητή μακαρονόπιτα.

Το «50 Top Pizza» έχει καταχωρήσεις για πιτσαρίες σε όλο τον κόσμο. Περίπου 1.000 «επιθεωρητές» σε όλο τον κόσμο, πρώτα ψηφίζουν για τα καλύτερα εστιατόρια στις χώρες τους και στη συνέχεια πραγματοποιούν ανώνυμες επισκέψεις.

 

«Για κάθε πιτσαρία έχουμε αρκετές ανώνυμες αναφορές που μας βοηθούν να ολοκληρώσουμε την κατάταξή τους», είπε στο CNN η Barbara Guerra, μία από τις τρεις επιμελήτριες. «Βασικά η κατάταξη είναι το αποτέλεσμα μιας ομαδικής εργασίας στην οποία εμείς οι επιμελητές είμαστε οι συντονιστές. Πιστεύουμε ότι μόνο η δουλειά μιας μεγάλης ομάδας μπορεί να μας βοηθήσει να φτιάξουμε μια λίστα που να μεταφέρει πρωτίστως τις τρέχουσες τάσεις».

Italians judge Spanish pizzeria as the best in Europe – but there’s a catch CNN Julia Buckley

Πηγή : Cnn

0