Καλημέρα στους αναγνώστες του The Look.Gr σήμερα θα σας βάλει ο σεφ μας Μιχάλης Τσακαλος στο πνεύμα των Χριστουγέννων! Μελομακάρονα εύκολα και νόστιμα!!!





 

Μελομακάρονα: Η συνταγή της μαμάς! Συνταγή για σπιτικά, λαχταριστά, τραγανά και σιροπιαστά μελομακάρονα.. και νηστίσιμα – Vegan / Vegetarian!

 

Μελομακάρονα: Η συνταγή της μαμάς! Φέτος φτιάξ’ τα μόνος! Εύκολα και γρήγορα – σπιτικά, λαχταριστά, τραγανά και σιροπιαστά μελομακάρονα! Και νηστίσιμα – Vegan / Vegetarian!

 

Προετοιμασία: 15 – 20 λεπτά. Μαγείρεμα: 25 – 30 λεπτά. Βαθμός δυσκολίας συνταγής: Εύκολη Μερίδες: 70 τεμ. Προθερμασμένος φούρνος – 160℃ στον αέρα.

 

Υλικά

900 γρ. αλεύρι Φαρίνα

240 γρ. σπορέλαιο

240 γρ. ελαιόλαδο

200 γρ. ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

50 γρ. κονιάκ

160 γρ. χυμό από φρέσκο πορτοκάλι

1 κουταλάκι του γλυκού (κοφτό) μαγειρική σόδα.

 

Για το σιρόπι:

400 γρ. ζάχαρη

Αλεσμένο καρύδι

400 γρ. νερό

400 γρ. μέλι

Χυμό από ½ λεμόνι

 

 

Εκτέλεση:

Κοσκινίζεις πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και βάζεις σε μπολ. Προσθέτεις το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Διάλυσε την σόδα σε ένα ποτήρι με τον χυμό και έπειτα ρίξε το στο μπολ με το μείγμα. Ανακάτεψε καλά με το σύρμα και ρίξε μέσα το αλεύρι. Ανακάτεψε απαλά, και όχι για πολύ το μείγμα, γιατί η ζύμη σου πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.

Παίρνεις ζύμη ίσα με το μέγεθος ενός καρυδιού και πλάθεις τα μελομακάρονα σου – μικρά, γιατί θα φουσκώσουν με το ψήσιμο. Τοποθέτησε σε ένα ταψί ή λαμαρίνα του φούρνου. Τρύπα με το πιρούνι σου την επιφάνεια τους και ψήσε τα για 25 λεπτά – περίπου, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC αέρα. Όταν τα δεις να ροδίσουν καλά και να έχουν γίνει τραγανά, είναι έτοιμα. Άφησέ τα να κρυώσουν καλά και όταν θα είναι τελείως κρύα προχώρα με το μέλωμα.

Για το σιρόπι: Βάλε όλα τα υλικά σου σε μια κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν την βράση τους, βράσε για ακόμα 3 λεπτά. Ξάφρισε τον αφρό από το μείγμα χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα και άφησε το σιρόπι στην πιο χαμηλή θερμοκρασία και άρχισε να μελώνεις τα -κρύα- μελομακάρονα. Άφησε τα στο σιρόπι για περίπου 20 λεπτά από την κάθε πλευρά και τέλος πασπάλισε με το αλεσμένο καρύδι. Σέρβιρέ τα σε μια όμορφη χριστουγεννιάτικη πιατέλα και έτοιμα… για φάγωμα!

 

 

0