Ο Δημήτρης Κολλάτος, ιδιαίτερος κινηματογραφικός και θεατρικός σκηνοθέτης, μπήκε στο χώρο του κινηματογράφου το 1962 με την ταινία μικρού μήκους “Αθήνα Χ – Ψ – Ξ”. Θα ακολουθήσει η επίσης μικρού μήκους ταινία “Ελιές”(1964) και ο “Θάνατος του Αλέξανδρου”(1966).

 

 

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας “Το Συμπόσιο”

 

 

Διάφορες μορφές έρωτα σε μια ταινία που απέσπασε διφορούμενες κριτικές

Το 1972 γυρίζει το “Συμπόσιο“, επάνω σε δικό του σενάριο με τον ίδιο να κρατάει έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το στόρι αναφέρεται σε μια νεαρή ηθοποιό, μέλος μιας θεατρικής ομάδας, που ετοιμάζεται να ανεβάσει τη “Λυσιστράτη“. Η πρωταγωνίστρια βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα στον έρωτα ενός γοητευτικού νεαρού συναδέλφου της, από τον ίδιο θίασο και την αγάπη του ομοφυλόφιλου σκηνοθέτη της παράστασης. Ο Δημήτρης Κολλάτος ξεκινώντας από τις Πλατωνικές θεωρίες, ερευνά διάφορες μορφές του έρωτα, περιγράφοντας έναν κύκλο καλλιτεχνών, όπου οι έννοιες του άνδρα, της γυναίκας, της σχέσης, της αγάπης, του σεξ είναι διαταραγμένες ανάμεσα τους. Μέσα σε αυτό το κλίμα, όπου οι ήρωες παραπαίουν, οι αμφίρροποι έρωτες αντικαθιστούν ότι λείπει από συναίσθημα.

 

 

Η τελευταία έκδοση του σάουντρακ, βασισμένη στην πρώτη κυκλοφορία του!!!

 

 

 

Ένα Αριστουργηματικό Σάουντρακ!

Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Γιάννης Σπανός, ο οποίος παρουσιάζει εξαιρετικά κινηματογραφικά μοτίβα, με τη μουσική να βοηθά πολύ στη σχεδόν μαγική ατμόσφαιρα του φιλμ. Για πολλούς θεωρείται η καλύτερη δουλειά του συνθέτη στον κινηματογράφο, με κάποιους κριτικούς – όχι άδικα – να τη χαρακτηρίζουν αριστουργηματική.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί η συμμετοχή της Christiane Legrand  στα φωνητικά αλλά και η μελοποίηση του ποιήματος του Κωστή Παλαμά “Άφτιαχτο και Αστόλιστο”. Το σάουντρακ της ταινίας κυκλοφόρησε αρχικά ταυτόχρονα με την πρεμιέρα της ταινίας σε περιορισμένα αντίτυπα και το 2006 επανακυκλοφόρησε με διαφορετικό εξώφυλλο σε αριθμημένα αντίτυπα ενώ σήμερα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα και δυσεύρετα σάουντρακ ανά τον κόσμο. Δεκατρία χρόνια μετά την τελευταία του κυκλοφορία ο υποφαινόμενος παρουσιάζει μια ακόμα έκδοση του με το αρχικό εξώφυλλο του OST, έτσι όπως κυκλοφόρησε το 1972.

 

 

 

 

Στο “Συμπόσιο” εκτός από το Δημήτρη Κολλάτο πρωταγωνιστούν οι: Αρλέτ Μπομάν, Κώστας Καραγιώργης, Άλκης Παναγιωτίδης, Πατρίτσια Αντρέ και Μαρί Μαρζάκ. Η ταινία προβλήθηκε και στη Γαλλία με το τίτλο “Le Banquet“, όπου και απέσπασε διφορούμενες κριτικές.