Την προηγούμενη Παρασκευή 20/12/2019, σε αίθουσα του NEWHOTEL, με πρωτοβουλία της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και με συμμετοχή οκτώ σωματείων της κινηματογραφικής κοινότητας, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα Εργασίας με θέμα: «Μεταρρυθμίσεις για μια νέα Εθνική Κινηματογραφία».

 

 

Ο Ελληνικός Κινηματογράφος λειτουργεί χωρίς νομοθετικό πλαίσιο πλέον και ο υπάρχων κινηματογραφικός Νόμος 3905/10 έχει απαξιωθεί στην πράξη, με τραγελαφικά συχνά αποτελέσματα. Οι σημερινές συνθήκες υπαγορεύουν μια σειρά ριζικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες για μια βιώσιμη και παραγωγική εθνική Κινηματογραφία όπου όλοι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ζουν από τη δουλειά τους  και να δημιουργούν μέσα σε συνθήκες ασφάλειας.

Η Πολιτεία οφείλει να κατανοήσει την αναγκαιότητα αυτής της ριζικής αλλαγής που οι καιροί απαιτούν για τον Κινηματογράφο. Τα ευρωπαϊκά παραδείγματα μικρών χωρών είναι πολλά. Όλοι εμείς, η κινηματογραφική κοινότητα, γνωρίζουμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος αλλά γνωρίζουμε και τα θέματα. Ξέρουμε ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται αλλά με ενότητα μέσα από τις αντιθέσεις μας,με μεθοδικότητα και πολλή δουλειά, θα διαμορφώσουμε τους βασικούς άξονες του νέου νομοθετικού πλαισίου για μια πραγματική εθνική Κινηματογραφία που θα στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες που αποτέλεσαν και τις θεματικές ενότητες της Ημερίδας Εργασίας :

 

1) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ.

 

Ένα οργανωμένο σύστημα κινηματογραφικής παιδείας,εκπαίδευσης,επιμόρφωσης και για τις τρεις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

 

2) ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. 

 

Πλήρης ανασυγκρότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Διεύρυνση των οικονομικών πόρων της παρούσας κινηματογραφικής παραγωγής, σε πολλαπλάσιο ύψος από την τρέχουσα ενίσχυση.Ανάπτυξη και ενίσχυση της ιδιωτικής επένδυσης στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.

 

3) ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΉ ΑΙΘΟΥΣΑ

 

Προώθηση και διανομή των ελληνικών ταινιών, μεγάλου και μικρού μήκους ,ντοκιμαντέρ,κινούμενα σχέδια.

 

Α) ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.

 

Κυκλοφορία όλων των κινηματογραφικών ταινιών παντού στην Περιφέρεια. Οι ελληνικές ταινίες να συναντούν το κοινό τους σε όλη την χώρα, μέσα από συγκεκριμένη πρόταση που αναλύθηκε τεκμηριωμένα.

 

Β) ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΔΡΑΜΑΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΣ, ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΚΛΠ.

 

Με δεδομένη την εκτίναξη και αναγνώριση των νέων δημιουργών μας στον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χώρο, σχέδιο ενίσχυσης και προώθησης του καλλιτεχνικού έργου τους. Ενίσχυση και σύγχρονοι τρόποι προβολής της ελληνικής ταινίας.

 

4) ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

 

Αναγκαιότητα της επανασύστασης και λειτουργίας του θεσμικού οργάνου  του Εθνικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της Ημερίδας , οι προτάσεις και οι θέσεις των Φορέων θα ιεραρχηθούν και θα κατατεθούν δημόσια για το νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο Κινηματογραφίας που διεκδικούμε, σε συνέχεια της εξαγγελίας της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη για άμεση αλλαγή του υπάρχοντος Κινηματογραφικού Νόμου.

 

 

Οι Φορείς της Ημερίδας Εργασίας

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑΡΧΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ, παρατηρητής ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΒΙΝΤΕΟ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ.

 

 

0