Βασισμένη στο ομώνυμο κλασικό αριστούργημα της γαλλικής λογοτεχνίας του Έκτορα Μαλό, που έχει μεγαλώσει γενιές παιδιών σε όλο τον κόσμο, η ταινία «Χωρίς Οικογένεια» μεταφέρει για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη την ιστορία του μικρού Remi σε μια σύγχρονη, επική ταινία με μοντέρνο αέρα, υπέροχα σκηνικά, νοσταλγική ατμόσφαιρα και μια συγκινητική και πάνω απ’ όλα αισιόδοξη ιστορία ενηλικίωσης για μικρούς και μεγάλους.

 

 

Στη γαλλική υπερπαραγωγή πρωταγωνιστούν οι Daniel Auteuil (Caché) και ο πρωτοεμφανιζόμενος νεαρός Maleaume Paquin πλάι στους Virginie Ledoyen (8 Femmes), Jacques Perrin (Les choristes) και Ludivine Sagnier (Swimming Pool). Την εξαιρετική αυτή κινηματογραφική μεταφορά με την παραμυθένια αίσθηση και τα διαχρονικά μηνύματα υπογράφει ο ταλαντούχος Antoine Blossier (Proie).

 

Σύνοψη

Ο Remi, ένα ορφανό αγόρι, μεγαλώνει με τη θετή του μητέρα, την ευγενική Mrs. Barberin, μέχρι που την αποχωρίζεται στα δέκα του χρόνια και βρίσκεται υπό την επιμέλεια του Vitalis, ενός μυστηριώδους περιπλανώμενου θιασάρχη. Κοντά του, ο Remi σκληραγωγείται στη δύσκολη ζωή του περιπλανώμενου θιάσου, όπου τραγουδάει για να κερδίσει το ψωμί του. Με παρέα τον πιστό του σκύλο Capi και τη μικρή μαϊμού Joli-Coeur, ο Remi θα περιηγηθεί στη Γαλλία και μέσα από γνωριμίες, φιλίες, αλλά και μοναξιά, θα καταλήξει να μάθει το μυστικό της καταγωγής του.

 

Διάρκεια: 105’

 

 

14 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους από την Feelgood

 

 

Συνέντευξη με τον Antoine Blossier

Γιατί μεταφέρατε στον κινηματογράφο το μυθιστόρημα του Έκτορα Μαλό;

Μου αρέσει να αλλάζω είδη από τη μία ταινία στην άλλη, εξερευνώντας καινούριους κώδικες. Ήθελα να κάνω μία περιπέτεια με ρίζες στη γαλλική κουλτούρα, αλλά να είναι και μοντέρνα. Η σύζυγος μου ήταν αυτή που μου πρότεινε το βιβλίο, αλλά εγώ το θυμόμουν από την ταινία κινουμένων σχεδίων που μου άρεσε όταν ήμουν παιδί. Στην αρχή δίστασα. Μου πρότεινε να το διαβάσω από την οπτική του Spielberg, θυμίζοντας μου πώς ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης διηγείται καταπληκτικά τραγικές ιστορίες μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, δίνοντας μία μαγική διάσταση στις πιο λυπητερές αλήθειες και μία επική αίσθηση στις ταινίες εποχής του. Η επιθυμία γεννήθηκε. Μεταμορφώθηκε σε θέματα όπως η μετάβαση, η συνειδητοποίηση του εαυτού, η υπέρβαση…

 

Το βιβλίο εκδόθηκε το 1878. Πώς εκσυγχρονίσατε την ιστορία;

Ακριβώς μέσα από τη χρήση ενός μαγικού φίλτρου και την ιδέα της περιπέτειας. Προσπάθησα να δώσω την αίσθηση του παραμυθιού, το είδος που θέλουν τα παιδιά. Σεβάστηκα τη γαλλική ταυτότητα του Έκτορα Μαλό, αλλά διάλεξα εικόνες που μοιάζουν με τις ταινίες με τις οποίες μεγάλωσα και έβλεπα με την οικογένεια μου, όπως το Goonies, τα Pinocchio, Bambi, Dumbo. Δεν ήμουν του νατουραλισμού.

 

Έχετε διασκευάσει το βιβλίο αρκετά ελεύθερα…

Δεν είχα επιλογή. Το βιβλίο γράφτηκε σε επεισόδια και διαδραματίζεται σε τέσσερα χρόνια. Δεν μπορούσαμε να κρατήσουμε όλες τις ανατροπές της ιστορίας, εκτός αν κάναμε ένα έπος 12 ωρών. Περιόρισα τον χρόνο σε ένα έτος και μετέφερα τη δραματουργία σε μία κλασική δομή τριών πράξεων. Επικεντρώθηκα στα θέματα που ήταν πιο κοντά μου, στη σχέση του Remi με τον Vitalis, που εντοπίζει το χάρισμα του παιδιού και του δίνει την ευκαιρία να ξεπεράσει τον εαυτό του. Η μεγαλύτερη αυθαιρεσία μου ήταν αυτή: έδωσα στον Remi υπέροχη φωνή, κάτι που ορίζει όλη του τη ζωή.

 

Η ταινία μοιάζει κλασική και σύγχρονη μαζί. Πώς περιγράφετε τον τρόπο δουλειάς σας;

Δημιουργήσαμε μία διάσταση, μια υπερβατική πραγματικότητα, για να μπούμε σε ένα φανταστικό σύμπαν, παραμένοντας αληθινοί αλλά όχι φυσικοί. Μία δύσκολη ισορροπία. Επιτυγχάνεται με τον φωτισμό και την κάμερα. Η καλλιτεχνική διεύθυνση, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι σημαντικά. Εμπνευστήκαμε από τα πρώτα σκίτσα του Disney.

 

Τι σας έκανε να επιλέξετε τον Daniel Auteuil για τον ρόλο του Vitalis;

Μου φάνηκε φυσικό. Δεν είναι μόνο καταπληκτικός ηθοποιός, αλλά είναι μέρος της κληρονομιάς μας. Αφοσιώθηκε στον ρόλο από την αρχή και αμέσως. Δέχτηκε σε λιγότερες από 48 ώρες από τότε που πήρε το σενάριο.

 

Ο Maleaume Paquin, το μικρό αγόρι που παίζει τον νεαρό Remi, είναι εξαιρετικός. Πώς τον βρήκατε;

Είναι το 15ο παιδί από το casting και κατευθείαν μου ταίριαξε. Ήμουν προετοιμασμένος για μία δύσκολη έρευνα και μου έκανε εντύπωση που τον βρήκα τόσο γρήγορα. Είδα και άλλα 400 παιδιά πριν αποφασίσω. Ήθελα να είμαι απολύτως σίγουρος για την επιλογή μου. Θα ήταν σωματικά ικανός να αντέξει ένα γύρισμα 13 εβδομάδων; Του ζήτησα να έρθει πολλές φορές με διαφορετικές σκηνές, όλο και πιο δύσκολες. Ήταν καταπληκτικός και με έπεισε ότι ήταν δυνατός.

 

Πώς τον προετοιμάσατε για τον ρόλο;

Είναι ένας performer. Τραγουδάει, είναι αθλητής, καλός μαθητής και θέλει να τα πηγαίνει καλά. Η ταινία γυρίστηκε με χρονολογική σειρά, η πρόκληση ήταν να τον κάνουμε να καταλάβει τον χαρακτήρα σε κάθε στιγμή της ιστορίας. Ήξερε απέξω όλα τα λόγια του στις πρόβες και μετά από τρεις εβδομάδες δεν χρειαζόταν να τον βάλω στο κλίμα για το πώς σκεφτόταν ο χαρακτήρας του. Είχε απορροφήσει κάθε πληροφορία ήδη.

 

Μία άλλη πρόκληση ήταν ότι δουλέψατε με ζώα…

Το σκυλί που έχουμε στην ταινία είναι όντως σκυλί που εμφανίζεται σε τσίρκο και είναι συνηθισμένο να κάνει τα κόλπα της ταινίας. Έκανε ό,τι ζητούσα και ήταν εντυπωσιακό. Η μαϊμού είχε μια δική της προσωπικότητα, κάτι που τόνισα. Ήθελα να καταγράψω τις αντιδράσεις και τα συναισθήματα της για να χτίσω αυτόν τον χαρακτήρα στην ταινία.

 

 

Συνέντευξη με τον Daniel Auteuil

Είχατε διαβάσει το μυθιστόρημα;

Όταν ήμουν παιδί, η μητέρα μου μού αγόρασε τους δύο τόμους και μου τους αφιέρωσε για να τους διαβάσω αργότερα. Αυτό έκανα. Είναι μια δυνατή ιστορία που έχει ακόμα αντίκτυπο σήμερα. Πώς μπορεί κάποιος να ξεφύγει από τη φτώχια, τη βιοπάλη και να βρει τον δρόμο του;

 

Δεχτήκατε να κάνετε την ταινία αμέσως…

Διάβασα το σενάριο και πήρα αμέσως τηλέφωνο. Μου άρεσε η ιδέα της επανασύνδεσης με ένα κλασικό κείμενο, μια αγαπημένη ιστορία για την οικογένεια. Κάτι σπάνιο στις μέρες μας. Η ταινία είναι φιλόδοξη και υπόσχεται μία μεγάλη περιπέτεια.

 

O Antoine Blossier αυτοσχεδίασε αρκετά πάνω στην πρωτότυπη ιστορία.

Έκανε μία δεξιοτεχνική μεταφορά στους καιρούς μας. Πείραξε λιγάκι τη ροή, έδωσε ρυθμό και της επέτρεψε να μπει στον 21ο αιώνα. Μόνο έτσι γίνεται μία σπουδαία ταινία στο σύγχρονο σινεμά.

 

Τι σας άρεσε περισσότερο στην εκδοχή του;

Το χάρισμα που δίνει στο αγόρι, που μοιάζει με μία υπόσχεση. Μου άρεσε η ηλικία του αφηγητή… Χάρη σε αυτόν τον ηλικιωμένο άντρα, παρασυρόμαστε στο παραμύθι.

 

Η ταινία είχε μεγάλη προετοιμασία. Είχατε συμμετοχή στα στάδια που προηγήθηκαν του γυρίσματος;

Ο Antoine κράτησε τη φλόγα ζωντανή. Moυ έστελνε συχνά τις εξελίξεις, μου έδειξε τη δουλειά του στα κοστούμια και τα σκηνικά. Ένιωσα ότι οι άνθρωποι γύρω του δούλευαν εντατικά σε μία ατμόσφαιρα ευφορίας. Πήγα με το ρεύμα.

 

Πώς προετοιμαστήκατε για τον ρόλο του Vitalis;

Άφησα γένια, έκανα πρόβες με τα δύο ζωάκια, πράγμα εύκολο γιατί πάντα είχα ζώα δίπλα μου. Αυτό ήταν όλο.

 

O Maleaume Paquin που παίζει τον Remi, ήταν έντεκα χρονών στο γύρισμα. Ήταν δύσκολο να συνεργαστείτε με ένα παιδί;

Δεν είναι κάτι που σκέφτηκα ποτέ. Έπαιξα φυσικά, όπως και εκείνος. Είναι ένας έτοιμος ηθοποιός, που έπαιξε τον ρόλο του. Έδινε πολύ συναίσθημα στις σκηνές που τραγουδούσε και εγώ τον ενθάρρυνα.

 

Η ταινία είχε πολλά διαφορετικά σκηνικά και γυρίστηκε σε πολλά διαφορετικά μέρη. Σας δυσκόλεψε αυτό;

Κάθε άλλο! Αντιθέτως, το λάτρεψα. Πάντα μου άρεσε αυτό στις ταινίες. Η ιδέα ότι δημιουργούμε μία ατμόσφαιρα κάπου σε έναν δρόμο και μετά τελειώνει, φεύγουμε και όλα επιστρέφουν στην κανονικότητα. Δεν έχουμε να κάνουμε με την ιερή σχέση που υπάρχει στη σκηνή του θεάτρου. Τα μέρη στα οποία κάναμε γύρισμα ήταν καθηλωτικά. Εμείς οι ηθοποιοί, έπρεπε απλώς να μπούμε μέσα. Καταλαβαίναμε ότι είμαστε μέρη ενός μεγάλου εγχειρήματος, σε ιδιαίτερα προνομιούχες συνθήκες και όλοι εξυπηρετούσαμε την ιστορία, τη διαδικασία της δημιουργίας… Ήταν μια χαρούμενη στιγμή που απολαύσαμε πολύ. Αλλά όλες οι ταινίες ήταν χαρούμενες στιγμές για μένα. Για αυτό κάνουμε ταινίες. Τα υπόλοιπα είναι πέρα από τον έλεγχο μας.

 

 

Συνέντευξη με τον Maleaume Paquin

Πως βρεθήκατε να παίζετε τον ρόλο του Remi;

Πήγα για μερικές οντισιόν και τελικά με διάλεξαν. Ήταν ο πρώτος μου κινηματογραφικός ρόλος. Δεν ήξερα το βιβλίο και ο σκηνοθέτης μου ζήτησε να το διαβάσω μετά το γύρισμα, για να επικεντρωθώ στο σενάριο του. Δεν το έχω διαβάσει ακόμα, γιατί προτιμώ να κρατήσω την ανάμνηση του γυρίσματος. Μου αρέσει ο Remi γιατί παρά τα φοβερά πράγματα που του συμβαίνουν, συνεχίζει να προχωρά.

 

Πώς προετοιμαστήκατε για τον χαρακτήρα;

Έκανα πολλές πρόβες. Ήταν δύσκολο, γιατί δεν είχα κάνει μαθήματα υποκριτικής, αλλά μετά τα κατάφερα. Οι πιο δύσκολες σκηνές ήταν όταν έπρεπε να κλαίω και να νιώθω τη θλίψη του χαρακτήρα. Οπότε σκεφτόμουν τον θάνατο της γιαγιάς μου και τα δάκρυα κυλούσαν. Αργότερα, αυτές οι σκηνές έγιναν οι αγαπημένες μου.

 

Πώς ήταν οι σκηνές που τραγουδούσατε;

Έπρεπε να κάνω εξάσκηση, για να μάθω το νανούρισμα. Ήταν εύκολο γιατί ήμουν για χρόνια σε χορωδία και μου αρέσει να τραγουδάω. Έπρεπε να κάνουμε πολλές λήψεις γιατί δεν καταλάβαινα ότι έπρεπε να επικεντρώνομαι στο παίξιμο μου και όχι στο πόσο καλός τραγουδιστής μπορεί να είμαι.

 

Πώς ήταν το γύρισμα;

Πέρασα πολύ χρόνο με τον σκύλο και τη μαϊμού, γιατί έπρεπε να μάθω να συνεργάζομαι μαζί τους. Αγαπώ τα ζώα και δέθηκα πολύ μαζί τους! Ο Daniel με καθοδηγούσε, να μην κοιτάω την κάμερα, να μην αγανακτώ αν δεν τα πήγαινα καλά σε μία σκηνή, συμβουλές για να μπορώ να συγκεντρώνομαι… O Antoine με βοήθησε περισσότερο από όλους… Είναι λίγο τρομαχτικό όταν ανακαλύπτεις αυτόν τον κόσμο για πρώτη φορά. Ήξερα ότι υπάρχουν πολλά λεφτά πίσω από την ταινία, οπότε έπρεπε να βάλω τα δυνατά μου! Στο τέλος, όλα πήγαν καλά.

 

Πώς αντιδράσατε όταν είδατε την ταινία ολοκληρωμένη;

Ένιωσα παράξενα. Στην αρχή, πρόσεχα τα λάθη μου, μετά από δέκα λεπτά, ξέχασα ότι παίζω  και τη βρήκα καταπληκτική. Μέχρι τώρα, μου άρεσε να βλέπω ταινίες και τώρα πια θέλω να παίζω. Ευχαριστιέμαι να είμαι μπροστά στην κάμερα.

 

 

 

Συντελεστές

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Antoine Blossier

Ηθοποιοί: Daniel Auteuil, Maleaume Paquin, Virginie Ledoyen, Jonathan Zaccaï, Jacques Perrin, Ludivine Sagnier, Albene Masson, Simon Armstrong, Rupert Wynne-James, Lisa Chabot

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Romain Lacourbas

Σχεδιασμός Παραγωγής: Sébastien Inizan

Κοστούμια: Agnès Béziers

Μοντάζ: Stephane Garnier

Μουσική: Romaric Laurence

 

Με την υποστήριξη του προγράμματος CREATIVE EUROPE MEDIA

 

 

14 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους από την Feelgood

 

To βιβλίο «ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» του Έκτορα Μαλό κυκλοφορεί στα ελληνικά
από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ σε μετάφραση της Ζωρζ Σαρρή.

 

 

 

 

 

 

0