Την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, το έργο “Ο ΠΟΝΟΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ” της Πηγής Λυκούδη, σε ποίηση Γιωσέφ Ελιγιά και Paul Celan θα παρουσιαστεί στα Ιωάννινα, στην Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.

Συγκεκριμένα,

ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ.Αλέξανδρος Καχριμάνης σε συνεργασία με τον Δήμαρχο της πόλης κ. Μωυσή Ελισάφ,την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, διοργανώνουν ειδική εκδήλωση μνήμης στην οποία οι πολίτες των Ιωαννίνων θα ενώσουν τις φωνές τους με τις φωνές των κατοίκων άλλων πόλεων και χωρών του κόσμου εναντίον του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού που οδήγησαν στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη του εικοστού αιώνα.

 

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλία του ομότιμου καθηγητή και τέως υπουργού Τάσου Γιαννίτση, με θέμα «Η σημασία του να είσαι Δίκαιος των Εθνών. Η ηθική της ευθύνης και η ευθύνη της ηθικής».

Θα ακολουθήσει η συναυλία της Πηγής Λυκούδη. Η συνθέτρια θα παρουσιάσει την ενότητα των τραγουδιών της με τον γενικό τίτλο «Ο πόνος όλου του Κόσμου», που περιλαμβάνει μελοποιημένα για πρώτη φορά ποιήματα του ρωμανιώτη ποιητή Γιωσέφ Ελιγιά (1901 -1931). Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνεται επίσης μελοποιημένη η ποιητική Γκουέρνικα του 20ού αιώνα, όπως χαρακτηρίζεται η «Φούγκα του Θανάτου», του γερμανόφωνου ρουμάνου ποιητή Πάουλ Τσέλαν, 1920-1970, ενός από τους κορυφαίους μεταπολεμικούς ποιητές που επέζησε του ολοκαυτώματος για να αυτοκτονήσει μερικά χρόνια αργότερα πέφτοντας στον Σηκουάνα ανήμπορος να ξεπεράσει τη φρίκη του ολοκαυτώματος. Η μουσική αυτή ενότητα καταγράφηκε το 2017 cd και κυκλοφορεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τις ερμηνείες της Νένας Βενετσάνου και του Γρηγόρη Βαλτινού.

Το έργο αυτό, θα ερμηνεύσουν ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Γεωργία Αγγέλου και η Μαρίνα Βολουδάκη.

 

Με τη συνθέτρια στο πιάνο, θα συμπράξουν οι σολίστες μουσικοί:

Γάσπαρης Μαμμάς-κλαρινέτο,

Δημήτρης Κοντονής-κιθάρες,

Τάσος Γουσέτης-βιολί,

Νίκος Χατζόπουλος-μπάσο,

Άγγελος Κουσάκης-κρουστά.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθει στην αίθουσα πνευματικού κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών” Β.ΠΥΡΣΙΝΕΛΛΑΣ”.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

0