40 χρόνια από την ημέρα που κυκλοφόρησε το πρώτο Walkman (pics & vids)

40 χρόνια Sony Walkman, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

 
 

Πριν από 40 χρόνια ακριβώς, την 1η Ιουλίου 1979 η Sony κυκλοφορεί μια από τις συσκευές που φέρνει παγκόσμια επανάσταση, το Walkman. 

Το Walkman, το οποίο στην ουσία αποτελεί την εξέλιξη του δημοσιογραφικού κασετοφώνου για τις επόμενες δεκαετίες γίνεται ο μόνιμος σύντροφος κάθε έφηβου και νεαρού μουσικόφιλου, όπως και ο απόλυτος κυρίαρχος κάθε φορητής συσκευής μουσικής.

 

Η γέννηση του Walkman οφείλεται στον ίδιο τον ιδρυτή της Sony, Μασάρου Ιμπούκα. Ο Ιμπούκα ως μεγάλος λάτρης της κλασικής μουσικής, θέλει να ακούει τα αγαπημένα του κομμάτια όταν ταξιδεύει και η φορητή συσκευή «TC-D5» που παίζει μουσική και ηχογραφεί σε κασέτα (και προτιμάται ιδιαίτερα από τους δημοσιογράφους), δεν τον εξυπηρετεί στις μετακινήσεις του λόγω του μεγάλου μεγέθους.

Ο Μασάρου Ιμπούκα λοιπόν ζητά από τους υπαλλήλους του να φτιάξουν μια μικρότερη και ελαφρύτερη συσκευή η οποία παράλληλα θα είναι οικονομικά προσιτή στο ευρύ κοινό, επιτρέποντας στον καθένα να ακούει εύκολα τη μουσική του όπου θέλει. Οι μηχανικοί της Sony υλοποιούν την ιδέα του Ιμπούκα, αφαιρώντας τη δυνατότητα της ηχογράφησης και δημιουργώντας το μοντέλο «TPS-L2» ή αλλιώς το γνωστό σε όλους μας «Walkman».

 

 

Το πρώτο Walkman κυκλοφορεί σε χρώμα γκρι και μπλε και κοστίζει 150 δολάρια. Συνοδεύεται από δερμάτινη θήκη και επιτρέπει σε δύο ανθρώπους να ακούσουν ταυτόχρονα μουσική με ένα ακουστικό το οποίο όμως πρέπει να αγοράσουν εξτρά.

Από την πρώτη στιγμή η νέα συσκευή γνωρίζει τεράστια επιτυχία και ξεπουλάει. Από το πρώτο μόλις δίμηνο η Sony πουλάει 50.000 συσκευές ξεπερνώντας ακόμα και τις προσδοκίες της ίδιας της εταιρείας που υπολόγιζε να πουλήσει γύρω στις 5.000 μονάδες.

Η εταιρεία καινοτομεί και στο λανσάρισμα του νέου της προϊόντος, δίνοντας συσκευές σε υπαλλήλους της οι οποίοι κυκλοφορούν παντού ακούγοντας μουσική από το Walkman και ενημερώνουν τον κόσμο για τη νέα συσκευή. Ωστόσο στην αρχή οι δημοσιογράφοι τηρούν μια αρνητική στάση απένταντι στο Walkman. Η Sony τότε πραγματοποιεί μια συνέντευξη Τύπου και κάνει την παρουσίαση μέσω… Walkman, φορώντας στους δημοσιογράφους ακουστικά.

 

 

Η Sony έχει όμως να αντιμετωπίσει ακόμα ένα πρόβλημα. Ο Γερμανός Ανδρέας Παβέλ υποστηρίζει ότι εκείνος είναι ο εφευρέτης του Walkman και πώς έχει κατοχυρώσει τη δημιουργία του από το 1972 την οποία και ονομάζει «Stereobelt». Ο Παβέλ λοιπόν κάνει μήνυση στη Sony και η δικαστική διαμάχη διαρκεί 23 χρόνια. Η περιπέτεια αυτή τελειώνει με τη Sony να αποζημειώνει το Γερμανό με τον όρο ότι δεν θα ξανακινηθεί νομικά εναντίον της.

Το 1980 η χάρη του Walkman φτάνει και στην Αμερική την οποία κατακτά με ευκολία. Η φήμη του εκτοξεύεται ακόμα περισσότερο και η ασταμάτητη ανοδική του πορεία έχει ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά το 1983 οι κασέτες να ξεπεράσουν σε πωλήσεις τους δίσκους βινυλίου. Η επιτυχημένη συσκευή της Sony καταφέρνει επίσης να αυξήσει κατά 30% το ποσοστό των ανθρώπων που πλέον τρέχουν και περπατούν από ευχαρίστηση.

 

 

Το 1983, οι κασέτες πέρασαν τους δίσκους βινυλίου σε πωλήσεις για πρώτη φορά. Το 1986, μετρήσεις έδειξαν ότι λόγω του walkman, είχαν αυξηθεί κατά 30% το ποσοστό των ανθρώπων που περπατούσαν ή έτρεχαν για ευχαρίστηση.

Μέσα σε δέκα χρόνια, η λέξη walkman είχε μπει στα λεξικά δεκάδων χωρών και είχε γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα προϊόντα παγκοσμίως.

Τα Χριστούγεννα οι πιτσιρικάδες ζητούσαν από τον Άγιο Βασίλη να τους φέρει ένα walkman, καθώς δεν ήταν και πολύ φθηνό για να το αγοράσουν όποτε το ήθελαν….

Αντίθετα με τους περισσότερους πιτσιρικάδες της εποχής που θεωρούν το Walkman «must» στη ζωή και την καθημερινότητά τους, (τα κορίτσια μάλιστα το κάνουν και στιλιστικό φετίχ, καθώς χρησιμοποιούν τα ακουστικά ως στέκα για τα μαλλιά), οι γονείς δεν είναι ιδιαίτερα θετικοί με τη χρήση του Walkman. Δεν είναι λίγες φορές που (γονείς και έρευνες) γκρινιάζουν ότι οι χρήστες τους Walkman θα χάσουν την ακοη τους ότι απομονώνονται και αποξενώνονται ολοένα και περισσότερο.

Πλέον η αγορά του Walkman γίνεται ιδιαιτέρως ανταγωνιστική, καθώς τα χνάρια της Sony ακολουθούν και άλλες γνωστές εταιρείες όπως οι Toshiba, Panasonic, Aiwa που λανσάρουν με τη σειρά τους τα δικά τους Walkman.

 

Τριάντα χρόνια μετά η γενιά του ipod εκδικείται τη γενιά του walkman που σαραντάρισε, έγιναν γονείς και λένε τα ίδια στα σημερινά παιδιά!

 

Φυσικά η εξέλιξη του Walkman είναι ραγδαία, ακολουθώντας τις επιταγές της τεχνολογίας. Το 1992 η Sony λανσάρει το πρώτο MD player Walkman, που δέχεται MiniDisc, όπως και το CD-Walkman το 1999. Το 2003 έχουμε το πρώτο ψηφιακό Walkman που παίζει μουσική από κάρτες μνήμης και το 2004 το πρώτο MP3 Walkman με μνήμη 20GB και τιμή… 400 δολ. που αδυνατεί ομολογουμένως να ανταγωνιστεί το iPod των 299 δολ. Το 2007 κρατάμε στα χέρια μας το πρώτο κινητό τηλέφωνο-Walkman της Sony, το Sony Ericsson Walkman W200, ενώ το 2009 η εταιρία λανσάρει το πρώτο Walkman με οθόνη αφής (Sony Walkman NW-X1060) αποτυγχάνοντας όμως και πάλι να ανακάμψει τη φθίνουσα πορεία της πάλαι ποτέ κυρίαρχης φορητής συσκευής. Η Sony συνεχίζει τις προσπάθειες, ωστόσο οι τάσεις έχουν αλλάξει, δεκάδες παλιοί και νέες παίκτες διεκδικούν το κομμάτι τους στην πίτα και έτσι η τράπουλα έχει ξαναμοιραστεί. Νέες έξυπνες συσκευές που συνδυάζουν εικόνα, ήχο, επικοινωνία και απεριόριστες δυνατότητες έχουν μπει πλέον στην καθημερινή μας ζωή.

 

Το walkman και ο διάδοχός του, το discman, μπορεί να «πέθαναν» με τη ψηφιοποίηση της μουσικής, αλλά δεν ξεχάστηκαν. Ήταν η πρώτη συσκευή που επέτρεψε στον κόσμο να ακούει μουσική όπου και όποτε ήθελε. Έφερε την επανάσταση όχι μόνο στην τεχνολογία, αλλά σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής. Και αν οι νεότερες γενιές δεν μπορούν να καταλάβουν την αξία του, δώστε τους να κουβαλήσουν ένα κασετόφωνο στον ώμο για να αντιληφθούν τη διαφορά…

 

Το τελευταίο Walkman με τη μορφή που το ξέραμε, κάνει τη μεγάλη έξοδο από την αγορά το 2010. Όχι όμως και από τις καρδιές μας…

 

 

 

 

1

Copyright 2023 © TheLook.gr | Κατασκευή ιστοσελίδων Websitepro