Σεισμική δόνηση μεγέθους 6.1 Ρίχτερ σημειώθηκε νοτίως των Κυθήρων και βορείως της Κρήτης.

 

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09.23 το πρωί της Τετάρτης νοτίως των Κυθήρων και βορείως της Κρήτης. Το επίκεντρο εντοπίζεται 20 χιλιόμετρα νότια των Αντικυθήρων και 84 χιλιόμετρα δυτικά από τα Χανιά.

Το εστιακό βάθος ήταν μεγάλο, 70,7 χιλιόμετρα σε θαλάσσια περιοχή, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενώ στα 55 χιλιόμετρα υπολογίζει το εστιακό βάθος το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

 

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική, στη δυτική Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στις νότιες Κυκλάδες.

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι έγινε αισθητός ακόμα και στην Πρέβεζα!

 

 

 

Κάποιες ζημιές στο Λύκειο Κισσάμου Χανίων ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Μυλωνάκης, ο οποίος προληπτικά και για λόγους ασφαλείας εξέδωσε απόφαση να μη λειτουργήσουν τα σχολεία του δήμου. Παράλληλα υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε ερειπωμένα κτίσματα σε διάφορους οικισμούς.

Οι μαθητές του Ηρακλείου επίσης βρίσκονται εκτός των αιθουσών διδασκαλίας, επίσης για προληπτικούς λόγους. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κώστας Θεοφάνους, στα σχολεία ενεργοποιήθηκε το σχέδιο σεισμού και οι μαθητές παραμένουν στις αυλές των σχολείων, ενώ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης εξήγησε ότι βρίσκεται σε επαφή με την Πολιτική Προστασία του Δήμου και της Περιφέρειας , χωρίς μέχρι στιγμής πάντως, να έχει καταγραφεί κάποια ζημιά ή τραυματισμός από τον σεισμό.

Τέλος, σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, μετά την πρώτη επαφή που υπήρξε με τις υπηρεσίες, δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα, ωστόσο ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί, πιθανό πρόβλημα.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια αναφορά για ζημιές, ωστόσο πυροσβεστικά οχήματα, επειδή το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, έχουν σπεύσει σε σημεία της παράκτιας ζώνης» δήλωσε ο κ. Λαγουδάκης.

Δεν έχουν αναφερθεί άλλα προβλήματα.

 

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι: «Ο σεισμός της Κρήτης δεν σχετίζεται με εκείνον της Αλβανίας»

Καθησυχαστικός είναι ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας για τον σεισμό. Μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε ότι: «Ο σεισμός αυτός έχει μεγάλο βάθος. Οι σεισμοί μεγάλου βάθους δεν έχουν μετασεισμικές ακολουθίες. Είναι σε υποθαλάσσια περιοχή και για αυτό δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με το σεισμό της Αλβανίας».

 

Τσελέντης: «Αυτού του είδους οι σεισμοί γίνονται άπαξ και τελειώνουν»

Το ίδιο ανέφερε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης.

«Είναι σεισμός ανεξάρτητος από αυτόν της Αλβανίας και λόγω του μεγάλου του εστιακού βάθους του -περίπου 70 χιλιόμετρα- δεν θα έχει καμία συνέχεια. Αυτού του είδους οι σεισμοί γίνονται άπαξ και τελειώνουν. Επίσης λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους τους γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση» ανέφερε ο κ. Τσελέντης στο ΑΠΕ.

 

Λέκκας: «Δεν θα υπάρχει συνέχεια, δεδομένου ότι ήταν ένας σεισμός βάθους»

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει μετασεισμική ακολουθία, εξέφρασε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.

«Ο σεισμός έγινε στα 70 χλμ. βάθος, κατά μήκος του ελληνικού τόξου εκεί όπου “συγκρούεται” η Ελλάδα με την Αφρική, μεταξύ των Κυθήρων και των Χανίων. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλη τη νότια Ελλάδα. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα υπάρχει συνέχεια δεδομένου ότι ήταν ένας σεισμός βάθους, χωρίς μετασεισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

 

 

Δείτε πως κατέγραψε ο σεισμογράφος που είναι εγκατεστημένος στα Κύθηρα τον σεισμό:

 

 

 

Δείτε πως κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος στα Αντικύθηρα:

 

 

 

 

 

2