Τα «δόντια» της δείχνει η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» με πολλές περιοχές της χώρας να πλήττονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. 

 

 

 

Νέο μήνυμα του 112 έλαβαν το μεσημέρι της Κυριακής (05.02.2023) όσοι βρίσκονται στην Αττική, καθώς συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα». Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα μηνύματα εστάλησαν και στους πολίτες που βρίσκονται σε Εύβοια, Μαγνησία, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Σποράδες, καθώς και εκεί τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα. 

Λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι της Κυριακής (05.02.2023), όσοι βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες περιοχές της Αττικής, έλαβαν μήνυμα από το 112 που προειδοποιούσε για την επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα». Στο μήνυμα γίνεται σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών. 

Η ραγδαία επιδείνωση του καιρού, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αύριο και μεθαύριο θα επηρεάσει και τη λειτουργία των δικαστηρίων σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια. 

«Μήνυμα για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην περιοχή σας. Περιορίστε δραστικά τις μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει το μήνυμα του 112, ενώ υπάρχει και link που παραπέμπει σε αναλυτικές οδηγίες αυτοπροστασίας. 

 

Κλείνει η Εθνική από το ύψος της Καλυφτάκη

Επί ποδός βρίσκεται, επίσης, η Τροχαία την ώρα που η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» συνεχίζει την επέλασή της. Προς την αποφυγή ατυχημάτων και προβλημάτων κατά τις μετακινήσεις των πολιτών, ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (05.02.2023) ότι κλείνει η Εθνική Αθηνών – Λαμίας από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη. 

Οι τελευταίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής (05.02.2023) από την Τροχαία λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» αφορούν την κίνηση των οχημάτων στην Εθνική Αθηνών – Λαμίας από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη μέχρι Οινόφυτα, με την απαγόρευση να ισχύει και για τα δύο ρεύματα. 

Τονίζεται ότι η κακοκαιρία είναι έντονη, συνοδεία ισχυρών ανέμων και αναμένεται να επικρατήσει παγετός, ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο Δευτέρα (06.02.2023), γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι χρειαστεί να μετακινηθούν πεζή ή με όχημα. Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να μετακινηθούμε, προτού ξεκινήσουμε, ενημερωνόμαστε: για την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι σε νέα ανακοίνωσή της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνεται ότι, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», όλα τα οχήματα που κινούνται στην Αττική πρέπει να έχουν όλα αντιολισθητικές αλυσίδες. Διαφορετικά προβλέπεται πρόστιμο. 

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι στο ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει και αναλυτική – επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με διακοπές -απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ. λόγω καιρικών φαινομένων, για όλη την επικράτεια.

 

Όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Αττική πρέπει να έχουν αλυσίδες διαμηνύει η ΕΛΑΣ

Νέα ανακοίνωση από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ για την κίνηση των οχημάτων στην Αττική. Λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» πρέπει να έχουν όλα αντιολισθητικές αλυσίδες αλλιώς προβλέπεται πρόστιμο!

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, με ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει ότι από χθες, Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, με απόφαση του διευθυντή Τροχαίας Αττικής, τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του νομού Αττικής καθώς η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» «χτυπά» το λεκανοπέδιο.

Παράλληλα, σημειώνει ότι “παρόμοιες αποφάσεις έχουν εκδοθεί ή θα εκδίδονται και από άλλες αστυνομικές Υπηρεσίες, ανάλογα με την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων”.

Η συγκεκριμένη υποχρέωση για αντιολισθητικά μέσα ισχύει και για τα οχήματα που εισέρχονται από άλλες περιφέρειες στο οδικό δίκτυο του νομού Αττικής ή κινούνται μεταξύ περιφερειών της υπόλοιπης χώρας, όπου ισχύουν κατά περίπτωση διαφορετικά μέτρα οδικής ασφάλειας, σύμφωνα με όσα τονίζει ακόμη το αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα εξής: «Συστήνεται στους πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους και τις ισχύουσες κάθε φορά αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας ή Τροχαίας, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών ή άλλων συναρμόδιων Αρχών.

Τέλος, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων που φέρουν και να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, στο ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει και αναλυτική – επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με διακοπές -απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ. λόγω καιρικών φαινομένων, για όλη την επικράτεια.

Η ΕΛΑΣ μέσω των υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο».

Λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης τα δικαστήρια σε ορισμένες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά τις προσεχείς δύο ημέρες. Όπως μάλιστα αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αναστέλλεται λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για το χρονικό διάστημα της 6ης και 7ης Φεβρουαρίου του 2023 η λειτουργία όλων των Δικαστηρίων της Περιφέρειας Αττικής (Αθηνών- Πειραιώς) και των Περιφερειακών Ενοτήτων Βοιωτίας (Θηβών-Λειβαδιάς) και Εύβοιας (Χαλκίδας) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τις επόμενες ώρες θα ακολουθήσει και η έκδοση σχετικής Υπουργικής αποφάσεως.