Στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ πέρασε τη νύχτα ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή.

Ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός, που θα παραμείνει κρατούμενος στη ΓΑΔΑ ως την Τετάρτη, όταν και θα καταθέσει στον εισαγγελέα, μέσω του συνηγόρου του έχει διαμηνύσει πως αρνείται την κατηγορία, ενώ θα λάβει σήμερα αντίγραφο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του έτσι ώστε να οργανώσει την άμυνά του έναντι των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «κατηγορώ» των εισαγγελέων που άσκησαν ποινική δίωξη σε βάρος του εστιάζεται σε δύο πράξεις βιασμού ανηλίκων που έχουν τελεστεί το 2010 και το 2015.

Ο κατηγορούμενος την Τετάρτη το μεσημέρι θα αναπτύξει τις θέσεις του στην ανακρίτρια της υπόθεσης και θα ακολουθήσει, μετά από διαδικασία που αναμένεται πολύωρη, η κρίση των δικαστικών αρχών για την ποινική μεταχείριση του κορυφαίου θεατρικού προσώπου για τις πράξεις που του καταλογίζονται σε βάρος ανηλίκων ή οριακά σεξουαλικά ενηλίκων, δηλαδή 15 ετών, παιδιών.

Η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του, που εκτιμάται πως κρίθηκε απαραίτητο από τις εισαγγελικές αρχές λόγω πιθανής συρροής περισσότερων από μία περιστάσεων που προβλέπει ο νόμος, φαίνεται πως θα έχει βαρύνουσα σημασία στην απόφαση που θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του καλλιτέχνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, μετά από έρευνα των εισαγγελέων Κώστα Σπυρόπουλου και Νίκου Στεφανάτου, αφορά δύο πράξεις βιασμού. Η πρώτη έχει χρόνο τέλεσης το 2010 και καταγγέλθηκε το πρωί της Παρασκευής, με μήνυση που κατατέθηκε στην Εισαγγελία. Η πράξη φέρεται να τελέστηκε σε βάρος 14χρονου -κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης- μαθητή. Η δεύτερη υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πιο πρόσφατο χρόνο τέλεσης, πιθανόν το 2015 ή το 2016, και προέκυψε από την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του καλλιτέχνη, στις αρχές του μήνα. Σε αυτή την περίπτωση η μήνυση αφορούσε μη ενεργή πράξη, ωστόσο, όπως συνέβη και με την υπόθεση Μπεκατώρου, από αυτήν προήλθε μαρτυρική κατάθεση για ενεργή υπόθεση βιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μήνυση κατά του Λιγνάδη για βιασμό κατατέθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2021. Μηνυτής είναι ο 40χρονος Βασίλης Κ., ο οποίος κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον Λιγνάδη όταν ήταν 15 ετών. Το περιγραφόμενο αδίκημα είναι εξ ορισμού παραγεγραμμένο, όμως ο μηνυτής είχε κάνει λόγο και για άλλα ανήλικα αγόρια που μπαινόβγαιναν στο σπίτι του σκηνοθέτη. Έτσι, ακολουθήθηκε η πεπατημένη της περίπτωσης Μπεκατώρου, δηλαδή ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος αναζήτησε στοιχεία και μαρτυρίες που να οδηγούν σε «ζωντανό» -μη παραγεγραμμένο δηλαδή- αδίκημα.

Λιγνάδης: Τι αναφέρει το ένταλμα σύλληψής του

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων που αποδίδονται στον Δημήτρη Λιγνάδη και το ενδεχόμενο διάπραξης, νέων αδικημάτων και όχι ο κίνδυνος διαφυγής του, οδήγησαν τις δικαστικές αρχές να δώσουν εντολή για τη σύλληψή του.

Όπως φαίνεται να περιγράφεται στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε το Σάββατο σε βάρος του μέχρι πρότινος επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου, οι εισαγγελείς που ζήτησαν την έκδοση του εντάλματος σύλληψης από την αρμόδια ανακρίτρια αλλά και η ίδια η δικαστική λειτουργός επικαλούνται μία βαρύτατη συρροή ειδικών περιστάσεων που, κατά την κρίση τους, καθιστούν απαραίτητη τη σύλληψη και κράτηση του κατηγορούμενου μέχρι την απολογία του.

Το ένταλμα σύμφωνα με πληροφορίες δεν επικαλείται κίνδυνο διαφυγής του κατηγορούμενου αλλά τον κίνδυνο διάπραξης νέων, μεγάλης απαξίας αδικημάτων, περιγράφοντας μια επιτήδεια και μεθοδευμένη εγκληματική δράση. Ένα modus operandi δηλαδή στην προπαρασκευή και εκτέλεση των πράξεων, αλλά και στην επιλογή θυμάτων, που κατά τις δικαστικές αρχές αναδεικνύει την βαρύτητα της κατηγορίας του βιασμού κατά συρροή που του αποδόθηκε.

Στο ένταλμα αναφέρονται οκτώ λόγοι που αφορούν κυρίως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκληματικής δράσης που αποδίδεται στον ηθοποιό- σκηνοθέτη από πραγματικά περιστατικά, αλλά και το εξακολουθητικό της πράξης του βιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ένταλμα σύλληψης αναφέρεται ότι σε βάρος του καλλιτέχνη συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

Οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή

Η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων

Ο τρόπος δράσης με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση καθώς και με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης

Η εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου

Η άσκηση βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματά του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας

Η εμμονή και η εγκληματική ροπή για πολλά έτη, που διαφαίνεται.

Η επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους και τέλος

Η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα και με βάση τις κατηγορίες για βιασμό κατά συρροή, το αδίκημα είναι κακούργημα. Επισύρει κάθειρξη 10 ετών για κάθε πράξη. Η ελάχιστη ποινή είναι 5-10 έτη.

Το χρονικό της σύλληψης του Δ. Λιγνάδη

Το Σάββατο ο Δ. Λιγνάδης μετέβη στη ΓΑΔΑ γύρω στις 15:45, συνοδεία του δικηγόρου του, και ανέβηκε στον 10ο όροφο. Εκεί ενημερώθηκε από τους αξιωματικούς ότι δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του -μια φημολογία που κυκλοφορούσε από το πρωί της ίδιας ημέρας, δίχως να επιβεβαιώνεται- και έφυγε μετά από 15 λεπτά.

Στις 7 το απόγευμα, ωστόσο, εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψής του και συνελήφθη. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του iefimerida, δύο εισαγγελείς, οι Κ. Σπυρόπουλος και Ν. Στεφανάτος, ερεύνησαν τις δύο μηνύσεις που είχαν υποβληθεί κατά του σκηνοθέτη και αφορούν εγκλήματα σεξουαλικής βίας σε βάρος ανηλίκων.

Τα στοιχεία και οι μαρτυρίες που συνέλεξαν οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος. Η δικογραφία υπεβλήθη στην ανακρίτρια, η οποία εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης.

Το αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσαν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος και Νίκος Στεφανάτος τούς οδήγησε στην άσκηση της ποινικής δίωξης για το κακούργημα του βιασμού. Η δικογραφία διαβιβάστηκε αμέσως στην ανακρίτρια, η οποία συμφώνησε για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης.

Λιγνάδης: Πώς φέρεται να έπειθε ανήλικα παιδιά για να τα πλησιάσει

Σύμφωνα με τον δικηγόρο ενός εκ των καταγγελλόντων, ο γνωστός σκηνοθέτης πλησίαζε ανήλικα παιδιά αναπτύσσοντας μία σχέση μαζί τους, με το επιχείρημα πως ψάχνει για νέα παιδιά με ταλέντο. Ο δικηγόρος Γ. Βλάχος, που εκπροσωπεί 25χρονο ο οποίος κατηγορεί για βιασμό τον Δ. Λιγνάδη, ανέφερε στο Mega πως πλησίασε τον πελάτη του σε ηλικία 14 ετών και του έλεγε ότι θα τον κάνει «αστέρι», χειραγωγώντας τον, πηγαίνοντας τον σε συναυλίες.

Με πρόσχημα την αναζήτηση ταλέντων, αποκάλυψε ο κ. Βλάχος, του ζητούσε να φέρει την παρέα του στο σπίτι του. «Και όταν πήγαν όλοι μαζί, νεαρά ανήλικα παιδιά, τους πρότεινε να συνευρεθούν όλοι μαζί» , είπε ο ποινικολόγος.

Γείτονες του Λιγνάδη έβλεπαν νεαρά παιδιά να μπαίνουν στο σπίτι του

Τα όσα καταγγέλλονται φαίνεται να επιβεβαιώνουν και μαρτυρίες γειτόνων του Λιγνάδη στο Μεταξουργείο. Σε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, γείτονές του ανέφεραν πως έβλεπαν νεαρά παιδιά να μπαινοβγαίνουν στο διαμέρισμά του που βρίσκεται στον 8ο όροφο πολυκατοικίας, αλλά πίστευαν πως τα παιδιά αυτά έκαναν πρόβες μαζί του.

«Νομίζαμε ότι κάνουν πρόβες. Είναι πολύ λυπηρό» λέει γειτόνισσα το Δημήτρη Λιγνάδη.

«Μπήκανε μαζί στην πολυκατοικία. Αυτός μένει στον όγδοο εμείς στον πρώτο. Πήρε το ασανσέρ η κόρη μου ανέβηκε με τα πόδια και της βγήκε μπροστά» περιγράφει στην κάμερα του ΣΚΑΪ και συνεχίζει υποστηρίζοντας πως τότε ο Δημήτρης Λιγνάδης επεχείρησε να της «κόψει» τον δρόμο. Το κορίτσι ήταν τότε 15 ετών. Λίγα χρόνια αργότερα της πρότεινε να πιούνε καφέ για να την… βοηθήσει με τα μαθήματά της!

«Προσπάθησε να πλησιάσει και την κόρη μου… Είχε ένα θεματάκι στα μαθήματά της. Δεν ξέρω πως το είχε μάθει αυτός. Και την είχε καλέσει για καφέ. Δεν ξέρω αν εννοούσε στο σπίτι» συνέχισε η γυναίκα.

Άλλη γειτόνισσα σχολίασε: «Έβλεπα κάθε μέρα να μπαινοβγαίνει κόσμος. Ανήλικοι μετανάστες. Σχεδόν κάθε μέρα. Όταν χτύπαγαν σε εμένα και τους έλεγαν να φύγουν μου έλεγαν ότι ”πάμε στον κ. Λιγνάδη”».

Άλλοι υποστηρίζουν πως έβλεπαν ανήλικους να μπαίνουν στην πολυκατοικία ακόμη και στις 2 τα ξημερώματα. «Δύο η ώρα τη νύχτα… Τρεις… Πολλά παιδιά! Νύχτα, μεσάνυχτα» αναφέρει κάποιος που υποστηρίζει πως αυτό γινόταν όσα χρόνια μένει εκείνος εκεί. «Τον είδα στην πλατεία. Καθόταν με δύο ανήλικα. Το πολύ 16- 17 ετών!» αναφέρει κάτοικος Μεταξουργείου στην κάμερα του ΣΚΑΪ.

 

Κατάθεση Σπύρου Μπιμπίλα

Το πρωί της Δευτέρας κατέθεσε ως μάρτυρας και ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, που κλήθηκε να εισφέρει τα στοιχεία για σεξουαλική βία στον χώρο του θεάτρου που έχουν συλλεχθεί στο πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου που διενεργείται εντός του ΣΕΗ.

Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την κατάθεσή του, δήλωσε αναρμόδιος για το θέμα των καταγγελιών και παρέπεμψε στον πρόεδρο του πειθαρχικού συμβουλίου του ΣΕΗ, Πασχάλη Τσαρούχα, που θα περάσει την πόρτα του ανακριτή την Τετάρτη.

 Σοκαρισμένη η Μαριλένα Παναγιωτοπούλου

Μετά τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, η φίλη και συνεργάτης σε πολλές παραστάσεις, του Δημήτρη Λιγνλαδη, θεατρολόγος Μαριλένα Παναγιωτοπούλου δηλώνει σοκαρισμένη.

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης που εγώ ήξερα ήταν άνθρωπος μορφωμένος, ταλαντούχος, πνευματώδης και γοητευτικός. Δυστυχώς τέτοιου είδους άνθρωποι έχουν την ικανότητα επί σειρά ετών να βιάζουν παιδιά. Όχι οι αποκρουστικοί, οι αμόρφωτοι, οι εσωστρεφείς. Όσο πιο γοητευτικός είναι ένας άνθρωπος τελικά, τόσο πιο εύκολα γυρίζει το ταλέντο του σε εγκληματικότητα, διαστροφή και κακία.» δηλώνει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr

 

1