Τον κορυφαίο ιστορικό Μουσταφά Ελ-Αμπαντί τιμά η Google μέσα από το σημερινό doodle. Θεωρήθηκε ως ο κορυφαίος Αιγύπτιος μελετητής του ελληνορωμαϊκού κόσμου και ήταν ο οραματιστής που συνέλαβε και ώθησε με επιτυχία την αναβίωση της περίφημης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

 

Η Google αφιερώνει το doodle της στον εξέχοντα ιστορικό . Ο Mostafa El-Abbadi (Μουσταφά Ελ-Αμπαντί), γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1928 στο Κάιρο της Αιγύπτου και πέθανε στις 13 Φεβρουαρίου 2017 στην Αλεξάνδρεια. Αποφοίτησε το 1951 από το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και πήρε το 1960 διδακτορικό στην αρχαία ιστορία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας ως λέκτορας και αργότερα έγινε καθηγητής ελληνορωμαϊκών σπουδών.

Η Bibliotheca Alexandrina, ένα κυλινδρικό κτίριο που σχεδιάστηκε από τη νορβηγική εταιρεία αρχιτεκτονικής Snohetta, άνοιξε το 2002 με χώρο για περίπου οκτώ εκατομμύρια βιβλία σε επτά επίπεδα, τέσσερα μουσεία, ένα πλανητάριο, πολλές γκαλερί και ένα τεράστιο αναγνωστήριο.

Ο Abbadi δώρισε ένα αντίγραφο του 16ου αιώνα του Codex Justinianus (Κώδικας του Ιουστινιανού) στη Bibliotheca. Ο Abbadi έγραψε το Life and Fate of the Ancient Library of Alexandria (1990) και το λήμμα της Encyclop?dia Britannica στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Το 1996 εξελέγη πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αλεξάνδρειας και αργότερα έγινε επίτιμος πρόεδρος.

 

0